Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Oxylabs“ gavo 100 patentų JAV, Europos ir kitose rinkose: į šią zoną Lietuvoje įžengę vienetai

Rugsėjo mėnesį interneto duomenų rinkimo platforma „Oxylabs“ įžengė į simbolišką zoną – JAV, Europos ir kitose rinkose gavo 100-ąjį patentą. Bendrovės atstovų teigimu, šis Lietuvoje ypatingai retas pasiekimas yra svarbus ne tik įmonei: tai įrodo mūsų šalies kūrėjų konkurencingumą ir inovatyvumą pasauliniu mastu, rašoma „Oxylabs“ pranešime spaudai.
Oxylabs biuras
Oxylabs biuras / Įmonės nuotr.

„Oxylabs“ tarptautines rinkas savo išradimais stebina jau ne vienerius metus. Apie 16 proc. – štai tokią dalį Lietuvos subjektams Jungtinėse Amerikos Valstijose išduodamų patentų sudarė „Oxylabs“ apsaugotos inovacijos 2019-2023 m.

Tiesa, bendrovė prie Lietuvos inovatyvumo indekso gerinimo prisideda ir kitais rodikliais, pavyzdžiui, prekių ženklų paraiškų skaičiumi. Pasauliniu lygmeniu minėtame laikotarpyje jis siekia apie 60.

Bendrovės nuotr./Marija Markova
Bendrovės nuotr./Marija Markova

Kalbėdama apie pasiektą 100 patentų ribą, „Oxylabs“ Intelektinės nuosavybės komandos vadovė, dr. Marija Markova, pasakoja, kad mūsų šalyje tokiu pasiekimu gali pasigirti vienetai.

„Lietuvoje šiandien tai padariusios yra vos kelios įmonės. Šis skaičius simboliškai įkūnija nuoseklų visos bendrovės darbą: ryžtą kurti inovacijas, tobulinti bei teisiškai apsaugoti savo produktus“, – akcentuoja M.Markova.

Lietuva – puiki šalis inovacijų kūrimui

Pašnekovė pažymi, kad šis pasiekimas Lietuvos bei regiono mastu yra unikalus ir dėl čia vis dar nepopuliarios praktikos patentuoti intensyviai ir tarptautiniu mastu. „Oxylabs“ atstovės teigimu, tokie žingsniai leidžia įmonei užtikrinti savo išskirtinumą rinkoje.

„Šiuolaikiniame verslo pasaulyje įprasta, jog didžiąją įmonės vertės dalį sudaro patentai, verslo paslaptys, prekių ženklai ir kiti intelektinės nuosavybės objektai. Todėl inovacijų kūrimas ir produktų apsauga intelektinės nuosavybės teisėmis yra viena iš mūsų strateginių krypčių“, – sako „Oxylabs“ Intelektinės nuosavybės komandos vadovė.

Anot jos, tokie įmonės pasiekimai atspindi Lietuvos įmonių gebėjimą konkuruoti pasauliniu lygiu bei garsina šalies kaip inovatyvaus krašto vardą.

„Solidaus intelektinės nuosavybės portfelio turėjimas parodo šalies verslo suvokimą apie nematerialaus turto svarbą, o jo dydis yra siejamas su šalies inovatyvumu. Apie sparčius Lietuvos žingsnius šioje srityje byloja ir Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos leidžiamas leidinys „Global Innovation Index“, kuriame Lietuva jau kurį laiką kyla. Tai tik įrodo, kad privataus ir viešojo sektoriaus dėmesys inovacijoms, intelektinei nuosavybei ir verslo aplinkai duoda teigiamų rezultatų“, – pastebi pašnekovė.

Dr. M.Markova teigia, kad tokie Lietuvos rezultatai jai nėra staigmena, nes mūsų šalis puikiai tinka inovacijų kūrimui: „Čia turime itin daug išsilavinusių, kūrybingų ir talentingų žmonių, čia galioja tyrimus ir inovacijas skatinantys teisės aktai, taip pat esame vieni iš pasaulinių lyderių interneto infrastruktūros ir prieinamumo srityje. Turime visas reikiamas sąlygas kurti inovacijas ir didesnę pridėtinę vertę ne tik savo šalyje, bet ir savo šaliai bei visam pasauliui.“

Efektyvinti, greitinti, optimizuoti

Tačiau kas yra patentas? Kalbant paprastai, tai – teisinis instrumentas, suteikiantis išimtinę teisę praktikuoti juo saugomą inovaciją. Patentai gali padėti apsisaugoti nuo to, kad atitinkamos įmonės konkurentai jos sukurtus išradimus panaudos savo prekėse ir paslaugose. Taip pat patentai padeda užtikrinti inovacijos išskirtinį panaudojimą jos tobulinimui, tokiu būdu garantuojant konkrečios technologinės srities unikalumą.

Įdomu yra tai, jog patentas kaip teisinis instrumentas yra teritorinis, tad kiekvienoje šalyje jis turi būti išduodamas atskirai. Tai kelia ir savų iššūkių.

„Užpatentuoti savo produktų visose pasaulio šalyse yra praktiškai neįmanoma dėl itin didelių kaštų ir sudėtingų teisinių procesų, todėl kiekviena įmonė privalo nuspręsti, kur ji nori ir gali saugoti savo išradimus. Mes juos patentuojame įvairiose svarbiausiose pasaulio rinkose – Kanadoje, Kinijoje, Singapūre, Europoje, tačiau pirmiausia savo išradimus siekiame apsaugoti JAV. Šios šalies rinka mums yra itin svarbi, be to norime joje užsitikrinti apsaugą, žinodami čia paplitusią įmonių praktiką aktyviai ginti savo teises ginčų procesuose“, – pažymi pašnekovė.

Kaip yra gaunamas unikalus patentas? Ji paaiškina, kad procesas tiek JAV, tiek Europoje yra panašus – pateikus paraišką, atitinkamos teritorijos patentų tarnybos išanalizuoja inovacijos atitikimą naujumo, išradimo lygio, pritaikomumo pramonėje ir kitiems formaliems paraiškos reikalavimams. Jei paraiška juos atitinka – patentas išduodamas. Jeigu yra trūkumų, ją reikia taisyti ir pateikti papildomus argumentus.

„Įdomu, kad atitinkamos patentų tarnybos skirtingai vertina kai kuriuos teisinius reikalavimus. Pavyzdžiui, JAV atlaidžiau žiūrima į patentus, susijusius su kompiuterinių programų apsauga, taip pat keliami ne tokie griežti reikalavimai išradimo aprašymui. Todėl kai kurių patentų apimtis JAV ir Europoje gerokai skiriasi, nors jais saugomas tas pats išradimas“, – pastebi „Oxylabs“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento