Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagalba, kuria dažnai pasinaudoja jaunas regionų verslas: kas tai ir kaip ją gauti?

Idėjų gausa, spartus augimas ir plėtros galimybės – tai, apie ką svajoja kiekvienas pagaliau pradėjęs savo verslą. Bijodami sudegti nauji verslininkai dažnai traukia į sostinę, tikėdami, kad ten – daugiau galimybių. Vis dėlto, tai ne visada tiesa. Regionuose vystomi nauji verslai gali tapti net konkurencingesni už didmiesčių. Ši kryptis svarbi ne tik patiems regionams, bet ir visos šalies mastu, būtent todėl buvo sukurta naujų verslų regionuose auginimo programa „Spiečiai“, kuria kasmet pasinaudoja vis daugiau besiryžtančių verslauti.
Verslas
Startuoliai / Shutterstock.com

Verslas regione – ypač svarbus

Siekdama ugdyti ir stiprinti regioninio verslo tinklą bei padėti žengti pirmuosius žingsnius naujiems verslams, Ekonomikos ir inovacijų ministerija daugelyje Lietuvos miestų inicijavo „Spiečių“ atsiradimą. Tai – regioniniai verslo, ypač smulkiojo, centrai, kuriuose vietos verslai bei žmonės, sugrįžę iš emigracijos ar atsikėlę iš kito miesto, gali atrasti visas verslo skatinimo paslaugas.

„Regionų ateitis priklauso nuo čia veikiančių verslų sėkmės – jų augimo, konkurencingumo, kuriamų ir diegiamų inovacijų, verslininkų sukuriamų gerai apmokamų darbo vietų. Ši infrastruktūrinė, informacinė ir finansinė paskata gali prisidėti prie regionų verslų plėtros, o kartu ir prie Lietuvos inovacijų ekosistemos augimo. Būtent dėl to mes ir dirbame.

Pastebime, kad jauni verslai šia paslauga aktyviai naudojasi, kad „Spiečiai“ tikrai prisideda prie regionų verslų, bendruomenių augimo – tai – puikus pasiekimas“, – tikina Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Pirmasis bendradarbystės centras „Spiečius“ Lietuvoje duris atvėrė Alytuje. Čia jauniems verslininkams buvo pasiūlytos stacionarios ir mobilios darbo vietos, susitikimų ir renginių erdvės, elektroninių paslaugų paketas, konsultacijos bei partnerių paslaugos. Pastebėjus susidomėjimą, „Spiečius“ ėmė plėstis – šiandien per visą šalį skaičiuojama 15 „Spiečių“: Alytuje, Ukmergėje, Visagine, Birštone, Plungėje, Šiauliuose, Tauragėje, Panevėžyje, Rokiškyje, Utenoje, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Marijampolėje, Kaune, Gargžduose.

Pranešimo aut. nuotr./„Spiečių“ žemėlapis
Pranešimo aut. nuotr./„Spiečių“ žemėlapis

Svarbu paminėti, kad Kauno „Spiečiuje“ yra veiklų, kurios suteikiamos jaunimui iki 30 metų – tiems, kurie dar tik svarsto apie savo verslą, galbūt turi idėją, bet dar nežino, kaip geriausiai ją realizuoti.

A. Armonaitė atkreipė dėmesį, kad Kauno „Spiečiaus“ tikslas – suteikti jauniems žmonėms teorines ir praktines verslo kūrimo kompetencijas: „Taip siekiama padėti megzti verslo pažinčių ratą, paskatinti kurti savo verslą ir nebijoti drąsių, inovatyvių idėjų. Verslo idėjų testavimui skirta ir speciali programa „Come+Test+Grow“, kuri šiemet bus įgyvendinama antrą kartą. Ši programa taip pat vyks ir Klaipėdos „Spiečiuje“.“

Kas vyksta „Spiečiuje“?

Ko gali tikėtis „Spiečiaus“ paslaugomis panorę pasinaudoti smulkieji verslininkai? Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė trumpai pristatė, ką šiuose centruose galima rasti: „Spiečiuose“ verslininkams suteikiamos nemokamos darbo vietos, galima naudotis pilnu verslumo paslaugų paketu, kuris skirtas padėti vietiniams verslams kurtis ir augti.

„Spiečiaus“ nariams teikiamos individualios verslo konsultacijos, suteikiama galimybė konsultuotis su verslo ekspertais, dalyvauti verslo įgūdžių ugdymo programose, mokymuose ir renginiuose bei bendrauti ir užmegzti pažintis su kitais regionų verslininkais. Dar šiemet „Spiečiaus“ paslaugų paketą papildys naujos paslaugos: e.komercijos dirbtuvės ir verslo auginimui skirta skatinimo programa.“

I. Valeškaitė pridūrė, kad verslininkus į „Spiečius“ taip pat vilioja galimybė pretenduoti į jau trečius metus EIMIN skiriamas iki 15 tūkst. eurų vertės kompetencijų ugdymą palydinčias subsidijas, skirtas verslo skaitmenizavimui, optimizavimui, bei kitos verslo skatinimo ir plėtros iniciatyvos.

Daug potencialių verslininkų atgraso nesėkmės baimė, taip pat – veikimas neapibrėžtumo sąlygomis, žinių trūkumas, finansinių priemonių stoka verslo pradžioje. Būtent dalyvavimas verslo bendruomenėje, mentorystė, anot I. Valeškaitės, žmones padrąsina, o programos, mokymai, seminarai, prieinami „Spiečiuje“, išsprendžia žinių ir informacijos trūkumą.

Beje, vasarą Klaipėdos „Spiečius“ kviečia visus norinčius atvykti ir įsikurti savo nuotolinę darbo vietą darbostogoms – darbuotis galima „Spiečiaus“ erdvėse, o po darbų – mėgautis pajūriu.

Prisijungia – per šimtą verslų

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenimis, kasmet į bendradarbystės centrų tinklą susirenka maždaug 350 verslininkų – tai rodo nemenką susidomėjimą „Spiečiais“. Be to, kaip sako viceministrė I. Valeškaitė, kasmet prie „Spiečiaus“ bendruomenės prisijungia daugiau nei 100 naujų verslininkų, įsikūrusių skirtingose Lietuvos vietovėse.

Pranešimo aut. nuotr./Ieva Valeškaitė
Pranešimo aut. nuotr./Ieva Valeškaitė

„Projektas tikrai pasiteisino, nes bendradarbystės centre gautas paslaugas patys nariai vertina teigiamai – 4,7 iš 5 balų, taip pat matome ir realią naudą, nes, prisijungus prie „Spiečiaus“, jo narių apyvarta vidutiniškai auga 6 proc., o, Inovacijų agentūros duomenimis, 2022-aisiais narių apyvarta ūgtelėjo 6,4 proc. Tų narių, kurie pretendavo ir gavo subsidijas verslo skaitmenizavimui, optimizavimui, apyvarta augo net 9,5 proc., lyginant su kitomis įmonėmis rinkoje“, – džiuginančiais rezultatais dalinosi I. Valeškaitė.

Puikių atsiliepimų bendradarbystės centrui negaili ir jo nariai. Didžioji dalis, net 88 proc., vertina užmegztus naudingus verslo kontaktus. Kas antras, dalyvavęs programoje, džiaugiasi, kad su kitais „Spiečiaus“ dalyviais pavyko padėti pamatus naujiems verslo projektams, o kas ketvirtas gyrė iniciatyvą dėl to, kad pavyko net pritraukti investicijų į savo verslą.

„Iš „Spiečiaus” tikėjausi vietos patogiam susitikimui su klientais, tačiau gavau daug daugiau – mokymus, įdomias pažintis ir bendrystę. Stengiuosi dalyvauti beveik visose programose ir čia vykstančiuose seminaruose. Džiaugiuosi, kad mažame mieste visiškai nemokamai galima išgirsti profesionalius lektorius ir gauti tokio lygio mokymus! O tobulėjimui ribų nėra – nors visos gaunamos informacijos iškart nepanaudoji, ateityje ji gali labai praversti“, – apie patirtis „Spiečiuje“ dalijosi Rokiškio rajone įsikūrusios „Levandų vanagynės“ kūrėja Kotryna Laucytė.

Biuro įrangą nuomojančios įmonės „Fiberta“ direktorius Tautvydas Milaknis tikina, kad pirmą žingsnį į verslo pasaulį pradėjo būtent nuo narystės „Spiečiuje“: „Niekur kitur savarankiškai nesimokiau tiek daug, kiek „Spiečiuje“ vykstančiose mokymų programose.

Čia taip pat atradau verslo mentorystę – mentorius Edvardas Karžinauskas verslo pradžioje padėjo sistemingai dėmesį kreipti į naujus pardavimus ir sukurti patrauklesnę paslaugą. Taip pat džiaugiuosi „Spiečiuje“ užmegztomis naujomis pažintimis – čia sutikau daug bendraminčių, su kuriais palaikau ryšius iki šiol, naudojuosi jų paslaugomis, o viena „Spiečiaus“ narė parašė projektą, kurį ir laimėjome. Jaučiuosi atradęs verslo pradžiai geriausią vietą, kurią tikrai galiu drąsiai rekomenduoti!“

Ne tik jaunimui

I. Valeškaitė atkreipė dėmesį, kad „Spiečiuose“ verslus kviečiami kurti ne tik jaunimo atstovai. Siekiant į verslavimą įtraukti ir vyresnius žmones, 2022-aisiais pradėjo veikti inovatyvi verslumo programa „Startuok nuo 50+“.

Pasak viceministrės, šis žingsnis sulaukė itin didelio susidomėjimo: „Šiemet šioje programoje norinčių dalyvauti asmenų skaičius kone padvigubėjo, todėl norint užtikrinti kokybę ir neatimti galimybės mokytis žmonėms, kurių miestuose nėra įsikūrusio „Spiečiaus“, dalis mokymų buvo perkelta į elektroninę erdvę, taip sudarant galimybę juose dalyvauti tiems verslininkams, kurie negali atvykti gyvai.“

I. Valeškaitė ragino „Spiečiaus“ paslaugomis naudotis visus, kurie svajoja realizuoti savo verslo idėjas ir laukia tinkamo šanso. „Spiečių“ paslaugomis nariai gali naudotis nemokamai net 18 mėnesių. Norint tapti nariu, reikia pildyti paraišką „Spiečiaus“ svetainėje: https://spiecius.inovacijuagentura.lt/narystes-anketa/ .

Prisijungti prie „Spiečiaus“ gali smulkaus ir vidutinio verslo atstovai, veiklą vykdantys ne ilgiau nei 5 metus. Daugiau informacijos apie narystę: https://spiecius.inovacijuagentura.lt/apie-mus/ .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas