Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinių pasaulio valiutų kursai per paskutinę savaitės prekybos sesiją beveik nekinta

JAV dolerio kursas ketvirtadienį pakilo šeštą prekybos sesiją iš eilės ir šis laikotarpis yra ilgiausias nuo spalio mėnesio, rašo agentūra „MarketWatch“.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rinkose vėl padidėjo nerimas dėl JAV ir Kinijos derybų dėl prekybos. Be to, daugėja pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo ženklų.

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ekonomikos klausimas Larry Kudlow interviu televizijos kanalui „Fox Business“ pareiškė, jog iki Vašingtono ir Pekino sutarties pasirašymo vis dar laukia ilgas kelias.

Neigiamą poveikį valiutos rinkoms padarė žinia apie tai, kad D. Trumpo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas įvyks tik po kovo 1 dienos, kuomet baigiasi terminas, per kurį Vašingtonas sutiko nedidinti 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomų importo muitų.

Tačiau televizijos kanalas CNBC, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad dviejų valstybių vadovai gali susitikti netrukus po kovo 2-osios, o Vašingtonas, net ir suėjus terminui, greičiausiai nepadidins šių muitų, kurie šiuo metu sudaro 10 proc. ir kuriuos D. Trumpas yra pagrasinęs pakelti iki 25 procentų.

Euro kursas, ketvirtadienio vakare siekęs 1,1341 JAV dolerio, penktadienio ryte smuktelėjo iki 1,1339 JAV dolerio.

Jenos atžvilgiu Europos valiutos kursas sumenko nuo 124,54 iki maždaug 124,45 jenos. O JAV doleris Japonijos valiutos atžvilgiu atpigo nuo 109,82 iki 109,75 jenos.

Indeksas „ICE US Dollar“, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso pokyčiai šešių pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, nuo sesijos pradžios ūgtelėjo 0,02 procento. O indeksas „WSJ Dollar“, kuriuo vertinama JAV valiutos kurso dinamika šešiolikos pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, paūgėjo 0,01 procento.

„JAV dolerio kursas tvirtai laikosi visų valiutų atžvilgiu, nes rinka, matyt, ima nuogąstauti, kad JAV ekonominė prognozė silpsta nepakankamai, kad būtų galima pagrįsti visavertį „balandišką“ Federalinio rezervo sistemos (FRS) politikos pokytį. FRS toliau aktyviai griežtina savo pinigų politiką, mažindamas savo balansą“, – pažymima „Saxo Bank“ parengtoje apžvalgoje.

Anglijos bankas ketvirtadienį įvykusiame posėdyje pablogino šalies ekonomikos augimo prognozę ir dabar numato, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 1,2 proc., o ne 1,7 proc., ir tai lems „Brexit“, pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimas ir visame pasaulyje vyraujantis neapibrėžtumas.

Jeigu ši prognozė pasitvirtins, Didžiosios Britanijos ūkio prieaugis šiemet bus mažiausias nuo 2009 metų.

Europos Komisija, atsižvelgusi į slopinantį poveikį, kurį Europos ekonomikai daro netikėtas Vokietijos ūkio augimo lėtėjimas ir Prancūzijoje vykstantys protestai, taip pat gerokai pablogino euro zonos ūkio augimo 2019 metais prognozę.

Dabar Komisija numato, kad euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 1,3 proc., nors dar lapkritį buvo tikėtasi 1,9 proc. augimo.

Sumažinta buvo ir BVP augimo 2020 metais prognozė – nuo 1,7 iki 1,6 procento.

Labiausiai – nuo anksčiau numatytų 1,2 proc. iki vos 0,2 proc. – buvo sumažinta Italijos ūkio augimo šiais metais prognozė. Jeigu ji pasitvirtins, Italijos BVP prieaugis šiemet bus mažiausias per penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai