Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajamų deklaravimas artėja: jau galima pasitikrinti, kiek preliminariai lėšų atgausite iš VMI

Nors pajamų deklaravimas dar neprasidėjo, gyventojai jau gali pasitikrinti, kiek preliminariai lėšų susigrąžins, jei susidarė gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permoka arba atvirkščiai – kiek susimokės patys nepriemokos atveju. Tiesa, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pildyti pajamų deklaracijų dar nerekomenduoja, nes gauti dar ne visi duomenys.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pajamų deklaravimas kasmet paprastai startuoja kovo mėnesį, tačiau gyventojai, prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), jau dabar gali peržvelgti preliminarias deklaracijas.

Taip pat jau galima pasitikrinti, kiek lėšų iš VMI atgausite arba kiek teks susimokėti patiems. Pabrėžiama, kad šie duomenys yra preliminarūs ir dar gali keistis.

Pajamų deklaravimas / 15min nuotr.
Pajamų deklaravimas / 15min nuotr.

Permoką VMI grąžins ne vėliau kaip iki liepos 31 d., tačiau inspekcija įspėja, kad šie duomenys preliminarūs ir deklaracijų pateikti skubėti nereikia, nes jas gali tekti tikslinti.

„Šiuo metu duomenis apie pernai gyventojams išmokėtas pajamas jau yra pateikę daugiau kaip 90 proc. tai privalančių padaryti mokesčių mokėtojų, tačiau duomenų vis dar laukiama iš 6 tūkst. asmenų, o dar apie 2 tūkst. asmenų duomenis turi patikslinti“, – 15min sakė VMI Komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

Pasak jos, duomenis apie 2022 m. gyventojų patirtas išlaidas apie sumokėtas gyvybės draudimo, pensijų fondų įmokas, įmokas už studijas, grąžintas studijų kredito įmokas, duomenis apie sumokėtas būsto kredito palūkanas vėluoja pateikti dar 6 proc. tai turinčių padaryti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Pirmieji deklaravę pajamas nebūtinai išloš

Kaip ir kasmet vasario pabaigoje, anot R.Asadauskaitės, vyksta intensyvi duomenų migracija į EDS. Dalis duomenų jau perkelti, kita dalis dar keliauja ar yra tikslinami pagal VMI pranešimus apie nustatytas klaidas.

„Nors elektroniniu būdu gyventojai savarankiškai deklaracijas gali užpildyti jau nuo sausio 1 dienos, tačiau, kaip ir kasmet, rekomenduojame neskubėti ir palaukti, kol VMI gauti trečiųjų asmenų duomenys bus perkelti į preliminarias deklaracijas. Priešingu atveju, pateikus deklaraciją ir sulaukus papildomų trečiųjų asmenų duomenų (pavyzdžiui, informacijos apie pajamas, apie gyventojų patirtas mokslo, draudimo ir kitas išlaidas), gyventojui vėliau gali tekti deklaraciją tikslinti“, – paaiškino R.Asadauskaitė.

Ji pridūrė, kad apie pajamų deklaravimo startą inspekcija paskelbs viešai.

Svarbu, kad permokų grąžinimo sąrašai sudaromi atsitiktinai, tad pirmieji pateikę deklaracijas nebūtinai lėšų pervedimo sulauks greičiausiai.

Pernai, inspekcijos duomenimis, 897,6 tūkst. gyventojų deklaravo apie 265,7 mln. eurų pajamų mokesčio (GPM) permokos.

„Permoka gyventojams dažniausiai susidarė dėl taikyto mažesnio nei priklauso neapmokestinamųjų pajamų dydžio taip pat dėl GPM lengvatų taikomų gyvybės draudimo, pensijų fondo įmokoms, įmokoms už studijas“, – sakė atstovė.

Mokesčio permoka grąžinama tada, kai gyventojas yra pateikęs ar patikslinęs visas privalomas ankstesnių metų pajamų deklaracijas, o taip pat, jei reikia, ir nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas