Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano politikos ekspertai: tampame Kinijos ekonomine kolonija

Balandžio 20 d. prasidėjęs Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizitas Pakistane suteikė viltį, kad Pekinas suteiks paramą ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai musulmoniškos šalies ekonomikai. Vis dėlto, ekspertai perspėja, kad Pekinas finansinę paramą suteikia su tam tikromis sąlygomis ir Pakistanas turėtų būti atsargus derėdamasis su Kinija, rašo naujienų svetainė dw.de.
Kinijos prezidento vizitas Pakistane
Kinijos prezidento vizitas Pakistane / „Scanpix“/AP nuotr.

Politikos apžvalgininkai tvirtina, kad Pakistanui skubiai reikalinga ekonominė pagalba ir geopolitinė parama po to, kai JAV kariuomenė išvedė savo pajėgas iš Afganistano, o Vašingtonas nukreipė savo dėmesį nuo šio regiono.

Pekinas su didžiuliu džiaugsmu yra pasiryžęs užimti Vašingtono vietą regione. Savo vizito Pakistane metu, Kinijos prezidentas pasirašys sutartis dėl įvairių energetikos ir infrastruktūros projektų vykdymo, kurių vertė siekia apie 46 mlrd. JAV dolerių. Šios investicijos taptų didžiuliu stimulu silpnai Pakistano ekonomikai ir taip pat padėtų sukurti daugybę naujų darbo vietų.

2007 m. Kinijos ir Pakistano dvišalės prekybos apimtis siekė vos 4 mlrd. dolerių, o 2014 m. pasiekė 10 mlrd. dolerių ribą.

Be to, panašu, kad Kinija yra pasiryžusi užbaigti susitarimą dėl aštuonių povandeninių laivų, kurių vertė siekia iki 5 mlrd. JAV dolerių, pardavimo Islamabadui.

Kinijos lyderio vizitas prisidės prie didėjančių dvišalės prekybos apimčių. 2007 m. Kinijos ir Pakistano dvišalės prekybos apimtis siekė vos 4 mlrd. dolerių, o 2014 m. pasiekė 10 mlrd. dolerių ribą.

Negailėdamas pinigų investicijoms Pakistane, Pekinas siekia padidinti savo įtaką ne tik šioje šalyje, bet ir visoje Vidurio ir Pietų Azijoje, kur Kinija konkuruoja su Indija ir JAV.

Analitikai teigia, kad Pakistanas pasiryžęs paremti Kinijos regionines ambicijas ir tapti savotišku Pekino satelitu, kadangi Vašingtonas Islamabadui šiuo metu negali pasiūlyti ekonominės ir geopolitinės pagalbos.

Analitikai teigia, kad Pakistanas pasiryžęs paremti Kinijos regionines ambicijas ir tapti savotišku Pekino satelitu.

„Pakistanas žino, kad Kinija taps supervalstybe per dešimt metų. Islamabadas stengiasi suartėti su Pekinu, o jo aljansas su Vašingtonu lėtai ir pamažu nebetenka prasmės“, – teigia Pakistano politikos ekspertas Alis Shahas.

Jam antrina ir kitas Pakistano analitikas Maqsoodas Ahmadas Janas.

„Islamabadas neturi kitos išeities kaip tik didinti bendradarbiavimą su Pekinu ir daryti tai, ką jis liepia“, – įsitikinęs M.A.Janas.

„Saudo Arabija negali būti tokia didelė investuotoja kaip Kinija, o JAV yra nepatikimos. Tuo tarpu Pakistano vyriausybei skubiai reikia pinigų“, – pridūrė ekspertas ir pareiškė, kad Pakistanas buvo parduotas Kinijai už 46 mlrd. dolerių.

„Scanpix“/AP nuotr./Kinijos ir Pakistano prezidentai Islamabade
„Scanpix“/AP nuotr./Kinijos ir Pakistano prezidentai Islamabade

„Nemanau, kad Kinijos pagalba yra už dyką. Pakistano ekonomika nėra tokia didelė, o Pekinui dabar priklausys dauguma didžiausias pajamas nešančių ūkio šakų“, – tvirtina M.A.Janas.

M.A.Jano toks Pakistano valdžios atstovų optimizmas neįtikina: „Tai mus pavers Kinijos ekonomine kolonija“.

Tačiau su tokia pesimistiška nuomone nesutinka Pakistano plėtros ministras Ahsanas Iqbalas, tikintis ekonominių sandorių su Kinija nauda jo šaliai.

A.Iqbalas žurnalistams teigė, kad intensyvėjantys ekonominiai ryšiai „reikšmingai transformuos Pakistano ekonomiką“.

M.A.Jano toks Pakistano valdžios atstovų optimizmas neįtikina: „Tai mus pavers Kinijos ekonomine kolonija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai