Sportas gyvai

Palangos tilto žvejai: kas kimba šiuo metu ir kas labiausiai trukdo žvejoti

Žvejai jau tapę neatsiejama Palangos tilto dalimi. Jau daugybę metų šioje vietoje žvejojantys palangiškiai Stasys ir Egidijus 15min papasakojo, kokios žuvys kimba šiuo metu, kodėl žuvų gerokai sumažėjo ir kas labiausiai jiems trukdo.
Palangiškiai žvejai Egidijus ir Stasys
Palangiškiai žvejai Egidijus ir Stasys / J.Šimelevičienės nuotr.

Vasaros vakarais ant Palangos tilto sutiksi dviejų tipų žmones: saulės išlydėti atėjusius poilsiautojus ir žvejus – dažniausiai palangiškius.

Sekmadienio vakarą ant tilto sutiktiems žvejams laimikis visai nekibo – kibirai buvo tušti, bet vyrai pernelyg nesikrimto. Dažnas ateina po darbo su meškere tiesiog atsipalaiduoti, o ir dienų pasitaiko visokių – ir geresnių, ir visai prastų.

Palangiškis Stasys Sadauskis 15min pasakojo, kad šiomis dienomis ant Palangos tilto žvejai gaudo strimeles.

J.Šimelevičienės nuotr./Ant Palangos tilto žvejojantis Stasys
J.Šimelevičienės nuotr./Ant Palangos tilto žvejojantis Stasys

„Vėjo nėra. Blogai. Srovė turi būti, tada prispaudžia jas prie kranto. Dar laukiame, kol vanduo atšils, tada pasirodys perpelės – ten jau masiškai. O strimelės gal kibs, kai saulė nusileis. Gal bus, o gal ir ne. Šiandien prastai kimba, vakar irgi nelabai. Bet būna, kad pas vieną kimba, o pas kitą – ne“, – meškeriojimo ypatumais dalijosi Stasys, tą dieną dar nepagavęs nė vienos žuvies. O kai gerai kimba, pasitaiko sužvejoti ir penkis kilogramus strimelių.

Šeštą vakaro atėjęs vyras ketino žvejoti iki vidurnakčio. Vyras dar dirba, tad prie jūros meškerę atsineša savaitgaliais – tai jam geriausias poilsis.

Žvejai vasarą dar pagauna plekšnių, grundulų. Pavasarį pasitaiko lašišų, o žiemą iš Baltijos jūros žvejai traukia stintas.

Žuvies – gerokai mažiau

Palangiškis Egidijus Afanasjevas pažvejoti ant Palangos tilto ateina jau tris dešimtmečius. Žuvis sekmadienį nekibo ir Egidijui, nors dieną prieš tai namo parsinešė pusantro kilogramo strimelių, o dar anksčiau – ir penkis kilogramus.

Pagautą žuvį Egidijus valgo ir pats, ir kaimynams išdalija. O skaniausios strimelės, kaip atskleidžia palangiškis, pakeptos ir pamarinuotos.

J.Šimelevičienės nuotr./Ant Palangos tilto pažvejoti Egidijus ateina jau 30 metų
J.Šimelevičienės nuotr./Ant Palangos tilto pažvejoti Egidijus ateina jau 30 metų

Tiesa, E.Afanasjevas pastebi, kad žuvies dabar gerokai mažiau nei anksčiau.

„Anksčiau ateidavai su paprastomis meškerėmis su kotais, ir viskas. O dabar turi bandyti įvairiausias sistemėles, kad kažką pagautum – spalvas žiūri, kabliukus visokiausius, šviesuliukus. Seniau nieko nereikėdavo“, – pasakojo Egidijus.

Pašnekovas teigia pastebėjęs, kad žuvų ėmė mažėti prieš keliolika metų pasirodžius grundulams.

„Kiek plekšnių seniau pagaudavome – kibirais. Dabar nebėra jų. Grundulai atsirado, ir plekšnės dingo – grundulai suėda ikrus, maistą visą aplinkui. Tai invazinė žuvis“, – pasakojo palangiškis.

Labiausiai trukdo... poilsiautojai

Savo malonumui ateinantis pažvejoti E.Afanasjevas paatviravo, kad labiausiai trukdo... poilsiautojai. Palangos tilto žvejus jie užpila įvairiais klausimais.

„Kas dešimt minučių klausia – koks čia gylis, ant ko gaudote, kur žuvį dedate. Į žvejybą ateini pailsėti žmogus, parelaksuoti, o su tais klausimais... Parašykite būtinai“, – juokiasi palangiškis.

J.Šimelevičienės nuotr./Egidijus žvejoja ant Palangos tilto
J.Šimelevičienės nuotr./Egidijus žvejoja ant Palangos tilto

O jei ir jums kyla įvairiausių klausimų pamačius žvejus ant Palangos tilto, Egidijus pasidalija ir atsakymais, kad kitą kartą nebereikėtų pulti klausinėti žvejų.

– Koks jūros gylis prie Palangos tilto?

– 3 metrai.

– Ką šiuo metu gaudo žvejai ant Palangos tilto?

– Strimeles.

– Ant ko žvejai gaudo žuvis?

– Ant tuščių kabliukų.

– Kodėl ant tuščių?

– Nes joms nieko nereikia, pačios kimba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius