Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panama Papers: VMI nustatė apie 300 tūkst. eurų galimai nusuktų mokesčių

Tarptautinis Panama Papers tyrimas gali papildyti Lietuvos valstybės biudžetą. 15min žiniomis, tyrimo metu atskleistos operacijos, susijusios su viešbučių magnato Bronislavo Vainoros verslu, sulaukė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) įvertinimo. Ir ne bet kokio – galima žala, padaryta žaidimais su ofšorine įmone iš Karibų jūros regiono, įvertinta maždaug 300 tūkst. eurų.
Bronislavas Vainora tiesiogiai susijęs su ofšorine kompanija, per kurią į jo viešbučių verslą įlieti didžiuliai pinigai
Bronislavas Vainora tiesiogiai susijęs su ofšorine kompanija, per kurią į jo viešbučių verslą įlieti didžiuliai pinigai / Juditos Grigelytės („Verslo žinių“) ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.

Neoficialiomis žiniomis, VMI maždaug tokia suma įvertino B.Vainoros verslo galimai nusuktą pelno mokesčio sumą. Šį mechanizmą pernai atskleidė 15min tyrimas, atliktas dirbant tarptautinėje Panama Papers komandoje, kurią subūrė Vokietijos leidinys „Suddeutsche Zeitung“ ir tarptautinis tiriamos žurnalistikos centras ICIJ.

Pats B.Vainora pripažįsta buvus „problemą“ su VMI, tačiau tikina, kad ji jau išspręsta. Koks tai sprendimas – viešbučių magnatas įvardinti atsisako. Na, o VMI tvirtina, kad B.Vainoros verslo „problemai“ iki sprendimo dar toli.

„Auksinė“ akcija už 2 milijonus

B.Vainoros viešbučių imperijos pagrindinę įmonę – bendrovę „Centrum“ – VMI ėmėsi tikrinti 15min publikavus nutekėjusius Panamos įmonės „Mossack Fonseca“ duomenis, kurie atvedė į daugiau nei įdomias pinigines operacijas. Analizuojant „Mossack Fonseca“ dokumentus ir oficialius „Centrum“ duomenis, pavyko aptikti stambų sandorį, kuriuo į B.Vainoros verslą įplaukė įspūdinga suma – beveik 2 mln. eurų.

Šiuos pinigus praėjusių metų pradžioje į „Centrum“ įnešė naujas akcininkas – Didžiosios Britanijos Mergelių salose registruota bendrovė „Codesa Finance“. Investuotoja iš Karibų jūros regiono tokią sumą nutarė pakloti už vieną vienintelę „Centrum“ akciją, kurią išleisti nutarė lietuviškos įmonės akcininkai – B.Vainora ir jo šeima.

„Auksinė“ akcija turėjo keletą labai specifinių savybių. Visų pirma, ji „Codesa Finance“ net nesuteikė balsavimo teisės akcininkų susirinkimuose. Visų antra, ji netrukus buvo anuliuota, mistiniam investuotojui iš Karibų jūros liekant prie suskilusios geldos. Visų trečia, šiame procese dalyvauti „Codesa Finance“ įgaliojo ne bet ką, o patį Bronislavą Vainorą.

O jeigu kyla klausimų dėl sandorio vertės – juos tik sustiprina istoriniai duomenys. „Mossack Fonseca“ dokumentai rodo, kad „Codesa Finance“ ir anksčiau yra buvusi „Centrum“ akcininke. Iš Mergelių salų įmonės akcijas perėmęs B.Vainora už vieną akciją mokėjo po 1,36 euro – beveik pusantro milijono kartų pigiau, nei „Codesa Finance“ mokėjo už žaibiškai anuliuotą „auksinę“ akciją.

Panama Papers tyrimo apie B.Vainorą santrauką rasite šiame vaizdo siužete:

VIDEO: Panama Papers: slapta viešbučių magnato piniginė

Apskaičiavo solidžią sumą pelno mokesčio

Kaip ir visi išviešinti Panama Papers tyrimai, susiję su Lietuva, šis sandoris iškart pateko į jungtinių VMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pajėgų akiratį. 15min žiniomis, VMI savo vertinimą baigė prieš keletą mėnesių, ir jis B.Vainorai veikiausiai nesukėlė susižavėjimo.

Neoficialiais duomenimis, „auksinės“ akcijos pardavimo sandorį VMI traktuoja kaip pelną, už kurį „Centrum“ nesusimokėjo mokesčių valstybei. Dėl to B.Vainoros verslui priskaičiuota arti 300 tūkst. eurų mokėtino pelno mokesčio. Tai pirmas atvejis, kai valstybinė institucija imasi konkrečių priemonių dėl pažeidimų, kuriuos Lietuvoje atskleidė Panama Papers tyrimas.

O pati VMI užkliuvusi pinigų kelionė į B.Vainoros verslo sąskaitą atrodė maždaug taip:

Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Galimo mokesčių vengimo schema
Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Galimo mokesčių vengimo schema

„Problemos nebėra“. Tik ne VMI

15min pavyko susisiekti su „Centrum“ akcininku ir „Codesa Finance“ įgaliotiniu B.Vainora. Verslininkas patvirtino, jog informacija apie VMI pretenzijas yra tiksli. Vis dėlto jis patikino, esą „problemos nebėra“.

Juditos Grigelytės („Verslo žinių“) nuotr./Bronislavas Vainora
Juditos Grigelytės („Verslo žinių“) nuotr./Bronislavas Vainora

„Pas mus viskas yra susitvarkyta. Viskas yra tvarkoj. Tiek tik galiu pasakyti. (...) Jūs klausiat, kad yra problema. Aš sakau: problemos nebėra. Viskas yra sutvarkyta padoriai ir gerai“, – kalbėjo B.Vainora.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad jo verslas sutiko su VMI apskaičiuota maždaug 300 tūkst. eurų pelno mokesčio suma, pašnekovas tik pakartojo, kad „viskas sutvarkyta“.

„Tiksliau nebūna. Aš labai tiksliai jums atsakau, kad viskas yra tvarkoj“, – paprašytas patikslinti savo atsakymą teigė B.Vainora.

Mokesčių inspektorių pozicija kiek kitokia. VMI atstovė Rūta Asadauskaitė 15min patikino, jog Mokesčių inspekcija negali patvirtinti, kad su „Centrum“ patikrinimu „viskas yra tvarkoj“. Juolab kad bendrovės atžvilgiu pradėti kontrolės veiksmai dar nėra baigti.

„VMI nepatvirtina mokesčių mokėtojo išsakytos pozicijos. Detalizuoti sumų ar konkretizuoti atliekamų veiksmų įmonės atžvilgiu VMI kol kas negali, kol kontrolės veiksmai nėra baigti ir įsiteisėję, tačiau galime pažymėti, jog šiame etape, vyksta informacijos mainai su užsienio administratoriais“, – teigė R.Asadauskaitė.

15min išaiškinus „Codesa Finance“ ryšius su B.Vainora, bendrovei „Centrum“ vadovaujantis jo sūnus Artūras Vainora kategoriškai tvirtino, esą Mergelių salų įmonė jo šeimai nepriklauso. Pats B.Vainora į šį klausimą atsakyti nepanoro.

„Jūs gi turit visus dokumentus. Kodėl jūs manęs klausiat?“ – reziumavo „Mossack Fonseca“ klientas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas