Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija nepakišo kojos naujokams: didžioji dauguma dirbo pelningai ir plėtėsi

Pradėti verslą prieš pat pandemiją galėjo atrodyti rizikinga, tačiau pirmieji 2019 metais įsteigtų bendrovių finansiniai metai parodė, kad didžioji dalis verslininkų sugebėjo įveikti iššūkius ir nuosaikiai laikydamiesi užsibrėžtų tikslų augo bei uždirbo pelno. Registrų centro analitikų atlikta šių įmonių pateiktų 2020 metų finansinių ataskaitų analizė atskleidė, kad didžioji dalis verslo naujokų pandeminiais metais dirbo pelningai, didino darbuotojų skaičių ir augino pajamas, rašoma Registrų centro pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Analizuojant naujai įsteigtų įmonių pirmąsias Registrų centrui pateiktas finansines ataskaitas neabejotinai dėmesį atkreipia tai, kad didžioji dauguma jų per praėjusius metus didino savo apyvartą. Tuo stebėtis nereikėtų, kadangi įsteigus įmonę, pavyzdžiui, 2019-ųjų viduryje, ji ataskaitą pateikia tik už pusę veiklos metų, tad ir jos apyvarta yra perpus mažesnė, nei būtų įprastais metais, – sako Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis. – Nepaisant to, steigiant verslą pagrindinis tikslas visuomet yra kuo sparčiau didinti pajamas ir kuo greičiau uždirbti pelno. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad susidūrus su COVID-19 pandemijos keliamais iššūkiais pirmieji veiklos metai neturėtų būti itin sėkmingi, tačiau šių įmonių finansinės ataskaitos byloje apie tai, kad mūsų šalies verslininkai geba prisitaikyti prie sudėtingų sąlygų“.

Registrų centro nuotr./Verslo naujokai 2020 m.
Registrų centro nuotr./Verslo naujokai 2020 m.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta 2019 metais Juridinių asmenų registre įregistruotų įmonių pateiktų finansinių ataskaitų už 2020 metus analizė parodė, kad praėjusiais metais ikimokestinio pelno uždirbo apie 70 įmonių, o ikimokestinio pelno mediana buvo 8 tūkst. eurų. Nuostolingai pirmaisiais pilnais veiklos metais dirbo mažiau nei trečdalis naujai susikūrusių bendrovių, o nuostolių mediana buvo 4 tūkst. eurų.

Remiantis viešais „Sodros“ duomenimis, vidutinis apdraustųjų darbuotojų skaičius tarp naujai įsteigtų įmonių praėjusiais metais padidėjo maždaug 7 iš 10 bendrovių, ketvirtadalyje įmonių per metus jis nepatiko, o sumažėjimą patyrė vos 5 proc. verslo naujokų.

2020 metais, palyginti su 2019 metais, pardavimo pajamas augino daugiau kaip 80 proc. naujai įsteigtų bendrovių, o apyvartos augimo mediana siekė 40 tūkst. eurų.

„Vis dėlto, ne visiems naujokams pernai sekėsi. Iš 2019 metais įregistruotų įmonių per 2020 ir šiuos metus kiek daugiau nei 40-čiai buvo įregistruotas teisinis statusas bankrutuojantis, reiškiantis, kad bendrovei teismas arba kreditoriai iškėlė bankroto bylą“, – teigia P.Rudzkis.

Registrų centro nuotr./Top 10 verslo naujokai 2020 m.
Registrų centro nuotr./Top 10 verslo naujokai 2020 m.

Naujai įregistruotų įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis 2019 metais įregistruotų bendrovių Registrų centrui iki šių metų liepos 5 d. pateiktomis ataskaitomis. Iš analizės buvo eliminuotos įmonės, kurių vidutinis darbuotojų skaičius 2019 metais buvo didesnis nei 50, darant prielaidą, kad šios įmonės buvo įregistruotos reorganizuojant ar pertvarkant jau veikiančias bendroves. Iš viso analizei pasitelkta apie 3,3 tūkst. įmonių finansinių ataskaitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito