Panevėžio turgavietėje pardavėjai pirkėjus džiugina įvairiomis miško gėrybėmis

Įvairios miško gėrybės – uogos, grybai – jau puikuojasi ant prekystalių Panevėžio centrinėje turgavietėje. Akys raibsta nuo mėlynių, bruknių, grybų įvairovės. Prekeiviai siūlo įsigyti voveraičių, baravykų, raudonviršių, bet daugiausia ant prekystalių pūpso baravykų krūvos.
Gėrybės Panevėžio turgavietėje
Gėrybės Panevėžio turgavietėje / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Naujienų portalo JP korespondentai, apsilankę Panevėžio centriniame turguje, prekiautojų teiravosi, kokios gi miško gėrybės džiugina juos ir kuo jie gali pradžiuginti pirkėjus.

Kaip pastebi ilgamečiai grybautojai ir uogautojai, šiemet tiek uogų, tiek grybų derlius neblogas, bet kur geriausia uogauti bei grybauti Panevėžio rajone savo slaptų vietelių išduoti nenorėjo. Tik užsiminė, kad grybaujama apie 30 km nuo Panevėžio, kad tolimiausias grybavimo vieta – Šimonių giria.

Krepšys baravykų per pusdienį

Baravykus pardavinėjantis Petras aiškino, kad grybų miškuose sočiai.

„Ir grybų, ir grybautojų pilna. Labai daug baravykų, raudonviršių, lepšių. Šiaip grybautojams yra kas veikti – grybų daug. Grybus renku miškuose netoli Gustonių. Krepšį baravykų prirenku per pusdienį. Gražesni ir didesni baravykai kainuoja iki 7 eurų, bet mažesnį kiekį parduodu ir už 5 eurus“, – aiškino vyras ir sakė, kad grybaujant reikia tikrinti grybus, kad nebūtų sukirmiję.

Savo surinktus grybus pardavinėjanti vienuolikmetė panelė Daiva aiškino, kad grybaujanti miške netoli jos krikštatėvio.

„Labai patinka grybauti, o rinkti labiausiai patinka voveruškas. Tik šįsyk nepavyko jų rasti. Tikiuosi, kad kol grybai dygs, pavyks atrasti ir voveruškų“, – šypsojosi jaunoji grybautoja.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje

Reikia žinoti vietas

Pirmarūšiais grybais – baravykais – prekiaujantis senjoras Albinas tvirtino, kad grybų bet kur nerasi.

„Norint prisirinkti grybų, reikia žinoti vietas (gudriai šypsosi). Kadangi vietas žinau, tai ir grybų randu, o grybauju Anykščių rajone. Kol kas daugiausia dygsta baravykai. Jau pasitaiko kazlėkėlių, ir galima rasti voveruškų, bet ne tiek daug kaip norėtųsi. Šiais metais grybai dygti pradėjo vėliau. Mat liepos mėnuo buvo labai sausas ir karštas. Kai kuriuose eglynuose tik dabar pradėjo grybai augti“, – aiškino grybų rinkėjas ir teigė, kad mėgstamiausi grybai – baravykai, o kilogramas gerų ir sveikų baravykų kainuoja iki 10 eurų.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje

Laukia pirkėjų

Mėlynes pardavinėjanti Angelė graudenosi ir sakė, kad labai sunkiai beprirenkanti uogų.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje

„Litrą uogų parduodu už 4 eurus. Tik va, niekas neperka, nors parduodu už tokias pačias kainas kaip ir visi. Uogauju netoli Panevėžio, toliau nukeliauti neturiu jėgų. Tik pačių mėlynių nėra daug – sausa labai buvo, todėl ir uogos nedidelės, ir jų nedaug“, – pasakojo ji ir sakė, kad labai laukianti pirkėjų.

Lietuviai – tinginiai

Bruknėmis ir mėlynėmis prekiaujanti Bronislava naujienų portalui JP sakė, kad labai mažai miškuose bruknių.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gėrybės Panevėžio turgavietėje

„Išdžiūvo bruknės, nors labai priklauso nuo miško, kuriame jas renki. Brukniauju Šimonių girioje ir, nors bruknienojų daug, uogų mažai. Jos išdžiūvusios ir iškepusios. Liepos mėnuo buvo labai sausas, todėl uogos nedidelės. Mėlynių labai daug, uogos nemažos, bet lietuviai – tinginiai. Neina į mišką ir nerenka uogų. Liks daug uogų žvėreliams ir paukšteliams“, – teigė uogautoja.

Grybų nevalgo

Net penkis krepšius baravykų prisirinkusi krekenavietė Eugenija aiškino, kad tiek daug pačių geriausių grybų rado miškuose netoli Krekenavos.

„Labai daug baravykų. Šitiek prisigrybavau ne viena, o drauge su vaikais ir vyru. Labai patinka grybauti – esu užkietėjusi grybautoja, nors valgyti grybų nemėgstu. Pasitaiko ir sukirmijusių grybų, todėl reikia labai žiūrėti, kad neparduotum nesveikų“, – nuoširdžiai kalbėjo Eugenija ir, kol ji pasakojo, pardavė pilną krepšį baravykų už 45 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų