Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAR cigarečių gamintojos siekia draudimo prekiauti tabako gaminiais atšaukimo

Pietų Afrikos teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti bylą, kurioje cigarečių gamintojos pareikalavo atšaukti vyriausybės įvestą draudimą prekiauti tabako gaminiais.
Cigaretė
Cigaretė / 123rf.com nuotr.

Daliai cigarečių gamintojų atstovaujanti prekybos tabako gaminiais asociacija (Fair-trade Independent Tobacco Association, FITA) patraukė vyriausybę į teismą dėl pastarosios „drakoniško“ draudimo pardavinėti tabako gaminius.

„Vadiname šį draudimą „drakonišku“. Tokio pobūdžio draudimas yra turbūt dramatiškiausias iš visų priemonių, kurių galima imtis“, – tvirtino FITA advokatas Arnoldas Subelis.

Pasak teisininko, nėra jokių faktų, pateisinančių „neracionalų“ draudimą, kuris, jo teigimu, nusmukdė tabako gaminių pramonę ir pražudė legalų daugiamilijoninės vertės verslą.

„Tai rojus nelegaliai prekybai. Gali būti nustatyta kokia tik nori kaina, tabako gaminiai gali būti padaryti sukeliančiais stipresnę priklausomybę ... Gali būti pridėta įvairių narkotinių medžiagų“, – perspėjo A.Subelis.

Tuo tarpu valstybei atstovaujantys advokatai teigė, kad draudimas buvo įvestas siekiant sumažinti prieigą prie cigarečių ir priversti žmones mesti rūkyti.

„Akivaizdu, kad draudimo tikslas yra sumažinti cigarečių prieinamumą“, – teigė vyriausybės advokatas Marumo Moerane.

Jis pripažino, kad draudimas visiškai neatgrasė nuo rūkymo, tačiau teigė, kad suteikė pagrįstą galimybę sumažinti rūkymo dažnį, o tai padėjo išvengti sveikatos sistemos perkrovos.

Visgi A.Subelis teigė, kad priversti rūkalius vienu ypu atsisakyti rūkymo yra „žiauru“.

Draudimas įsigaliojo kovo 27 dieną kartu su alkoholinių gėrimų pardavimo draudimu.

Prezidentas Cyrilas Ramaphosa birželio 1 dieną panaikino alkoholių gėrimų pardavimo draudimą, tačiau neatšaukė tabako gaminių pardavimo draudimo „dėl su rūkymu susijusios rizikos sveikatai“.

Pasak mokesčių inspekcijos vadovo Edwardo Kieswetterio, draudimas valstybei jau atsiėjo daugiau kaip 300 mln. randų (18 mln. JAV dolerių) mokesčių.

Daugiau nei 600 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, kurioje raginama atšaukti draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas