Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paramos organizacijų Ukrainai komunikacija „Facebook“ – it ant peilio ašmenų

Karas Ukrainoje padiktavo naujus ribojimus socialiniame tinkle „Facebook“. Paramą Ukrainai renkančios organizacijos dėl „Meta“ sprendimų šiandien susiduria su sunkumais – blokuojamos ar visai uždaromos paskyros, ribojama žinučių sklaida ir bet kokia reklamos forma, rašoma „Maži bet Stiprūs“ pranešime spaudai.
Meta
Meta / 123RF.com nuotr.

Vienos iš tokių organizacijų „Maži bet Stiprūs“ įkūrėjas Raimundas Aleknavičius sako, jog galima įžvelgti diskriminaciją prieš Ukrainai padedančias bendruomenes ar pavienius asmenis.

Sklaida socialiniuose tinkluose – būtina

„Tokioms organizacijoms kaip mūsų, socialiniai tinklai šiais laikais yra geriausia alternatyva, norint pasiekti didelę auditoriją bei pranešti svarbiausias naujienas, pasakoti apie savo veiklą. Juolab, kad tai pigiausias komunikacijos kanalas. Tai – ypač svarbu paramos organizacijoms, kurių kiekvienas gautas rėmėjų euras yra nukreipiamas paramai, o mūsų organizacijos atveju – Ukrainos gynėjams“, – sako Raimundas Aleknavčius.

Paramos organizacijai „Maži bet Stiprūs“ visai neseniai pavyko įgyvendinti svarbų paramos projektą – surinkti po dronų eskadrilę kiekvienai iš dviejų organizacijos remiamų Ukrainos brigadų. Lietuvos partizanų simbolika puošti dronai tapo nepamainoma pagalba žvalgyboje, artilerijos veiksmų koregavime bei kituose svarbiuose kovos veiksmuose.

„Vykdant šią akciją, mums taikomi ribojimai buvo labai didelė kliūtis. Pagrinde ją įgyvendinome ne dėl socialinių tinklų, o dėl proaktyvaus tiesioginio bendravimo su rėmėjais. Šis atvejis įrodė, kaip sunku rinkti paramą be socialinių tinklų pagalbos, ypač, kai nesame žinomi nuomonės formuotojai ir prieš karo pradžią neturėjome solidžios sekėjų auditorijos, kuri mums būtų pagelbėjusi su sklaida“, – sako projekto iniciatorius.

Šiuo metu „Maži bet Stiprūs“ organizacija aktyviai vykdo paramos akciją „Pergalė 2023“. Jos metu surinktos lėšos, kurių siekama surinkti apie 50 000 Eur, bus skirtos svarbiausiai įrangai įsigyti: visureigiams, dronams, racijoms. Įranga bus perduota dviems organizacijos remiamoms brigadoms, vykdančioms kritiškai svarbias operacijas Donecko srityje.

„Tai, ką kasdien pasakoja apie savo patyrimus mūsų drąsūs kolegos, išvykę į Ukrainą, nepamatysite per jokią televiziją“, – teigia Raimundas Aleknavičius.

Atsiradę ribojimai organizacijų veiklą stato į nepatogią padėtį

Šiuo metu su „Meta“ apribojimais susiduria daugelis paramos Ukrainai organizacijų. Pasak „Maži bet Stiprūs“ įkūrėjo, pirmieji komunikacijos nesklandumai socialiniuose tinkluose prasidėjo dar praėjusių metų vasarą. Juos organizacija tiesiogiai patyrė rudenį.

Porą kartų organizacijos „Facebook“ paskyra buvo visiškai užblokuota, vieną kartą net ilgiau nei mėnesį laiko. Nuo rugsėjo pradžios visam laikui yra apribota reklamos galimybė. Dėl šių nesklandumų komanda kreipėsi į „Meta“, tačiau, anot R.Aleknavičiaus, jie nesiteikė plačiau pakomentuoti savo sprendimų.

Paramos organizavimu užsiimantis vyras sako, kad šie ribojimai padarė tiesioginę neigiamą įtaką veiklai – sumažėjo gaunamos paramos kiekis.

„Ribojimai tiesiogiai neigiamai paveikė mūsų veiklą – atsirado sunkumų auginti potencialių paramos teikėjų auditoriją, pasidarė sunkiau surinkti net ir gyvybiškai svarbią paramą. Nesame nuomonės formuotojai su didele sekėjų auditorija – mes tik paprastų iniciatyvių savanorių komanda, todėl kiekvienas toks blokavimas mums yra labai skausmingas.

Šiuo metu matome vienintelę išeitį – kreiptis į žmones ir prašyti juos aktyviau dalintis mūsų įrašais, kviesti savo draugų ratą sekti mūsų komandos veiklą ir taip pat dalintis. Tai gyvybiškai svarbu mūsų organizacijos tikslų įgyvendinimui. Tai – ne mažesnė parama nei finansinė.“, – sako vyras.

Įžvelgiama neteisybė ir diskriminacija

Susidūrusi su apribojimais, organizacija „Maži bet Stiprūs“ ieškojo būdų, kaip toliau komunikuoti, tačiau nepadėjo nei bevaisis bandymas susisiekti su „Meta“, nei naujos paskyros sukūrimas.

„Sukūrėme naują paskyrą su viltimi, kad ribojimai mus aplenks ir pavyks komunikuoti toliau, tačiau tai nepadėjo. Visgi nusprendėme uždaryti naują paskyrą ir tęsti komunikaciją senojoje. Komunikuojame neutraliau, paprasčiau, sekame taisykles, tačiau taip kur kas sudėtingiau perteikti informacijos esmę. Kartais atrodo, jog vaikštome peilio ašmenimis ir viliamės, kad „Meta“ neužblokuos ar neužpuls ir toliau sėkmingai socialiniuose tinkluose dezinformaciją skleidžianti „trolių“ armija“, – sako R.Aleknavičius.

Organizacijos atstovo teigimu, pastarąją situaciją galima laikyti diskriminacija, nes galimai taikomi dvigubi standartai.

„Patys stebime socialinius tinklus ir matome, jog yra gausybė prorusiškų paskyrų. Jos skleidžia dezinformaciją bei veikia be apribojimų net ir tokiais atvejais, kai jų publikuojamose žinutėse yra visiškai atviras agresijos skatinimas ir neapykanta. Vienuose tų įrašų ukrainiečiai vadinami nacistais, išsigimėliais ir kt., kituose atvirai skatinama žudyti ukrainiečius, piktdžiugiškai džiaugiamasi, kai po Rusijos oro atakų yra naikinami civiliai objektai bei žūsta nekalti žmonės.“, – pasakoja „Maži bet Stiprūs“ įkūrėjas.

Vyras sako, kad tokia situacija yra sunkiai suvokiama protu bei nėra teisinga vertybiniu atžvilgiu.

„Prorusiškos paskyros komunikuoja, skleidžia agresiją ir toliau, tačiau blokuojamos paramos organizacijos, kurios visomis išgalėmis stengiasi organizuoti pagalbą ir padėti Ukrainoje kenčiantiems žmonėms. Net ir suprantant „Meta“ padėtį bei norą apsaugoti vartotojus nuo brutalaus turinio, visgi norisi kvestionuoti, kurioje pusėje yra „Meta“ bei kokias vertybes ji palaiko“, – sako R.Aleknavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas