Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio reakcija į pažangą Ukrainos ir Rusijos derybose: rublis sustiprėjo, naftos kaina krito

Rusijai ir Ukrainai paskelbus apie rimtą pažangą derybose dėl paliaubų, pasaulinės rinkos nedelsiant sureagavo – rublis dolerio atžvilgiu sustiprėjo daugiau kaip 10 proc., o naftos kainos smuko 6 proc.
Rusijos rublio pirkimo kursas Lietuvoje
Rusijos rublio pirkimo kursas Lietuvoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rublio kursas, kurio vertė smarkiai smuko prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, antradienį pasirodžius pranešimams apie pažangą Maskvos ir Kijevo derybose JAV dolerio atžvilgiu sustiprėjo daugiau nei 10 procentų o euro atžvilgiu – apie 1,2 procento.

Maždaug 12.45 val. GMT (13.45 val. Lietuvos) laiku Rusijos valiutos kursas siekė 85,42 rublio už vieną JAV dolerį. Pastarosiomis savaitėmis rublis buvo nusmukęs iki precedento neturinčio lygio – 150 rublių už vieną JAV dolerį.

123RF.com nuotr./Rublis
123RF.com nuotr./Rublis

Kaip rašo „Trading economics“, šiandien Rusijos rublio kursas pakilo iki aukščiausio lygio per daugiau nei mėnesį, tačiau rublis tebėra maždaug 5 proc. silpnesnis negu prieš Rusijos kariuomenei įsiveržiant į Ukrainą. Tuo metu doleris kainavo apie 80 rublių.

1,3 proc. dolerio atžvilgiu pakilo ir euro vertė.

Atsigauna akcijos, krenta naftos kaina

Tuo metu Europos ir JAV akcijų rinkos antradienio naujienų fone auga, gerėjant investuotojų nuotaikoms.

Maždaug 12.25 val. GMT (13.25 val. Lietuvos) laiku Paryžius indeksas CAC 40 buvo ūgtelėjęs 3,4 proc., Frankfurto DAX – 3,2 proc., o Milano FTSE MIB – kiek mažiau nei 3 procentais.

Londono FTSE 100 ūgtelėjo 1,35 procento.

Stoxx Europe 600 indeksas paaugo 2,1 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo vasario 18 d., dar prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą. Tuo tarpu JAV S&P 500 indeksas pakilo 0,9 proc., o „Nasdaq“ 1,3 proc.

Naftos kainos į naujienas apie pažangą derybose tarp Maskvos ir Kijevo sureagavo daugiau nei 5 proc. nuosmukiu, sumenkus nerimui dėl tiekimo iš Rusijos.

„Brent“ naftos kaina nukrito 6,6 proc. iki maždaug 106,88 JAV dolerio už barelį, kai kovo pradžioje buvo pakilusi arti 140 JAV dolerių, o WTI – atpigo maždaug 6,5 proc. iki 99,58 JAV dolerio už barelį.

„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba
„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba

Ukrainos vyriausiasis derybininkas antradienį pareiškė, kad derybose pasiekta pakankamai pažangos, kad būtų galima surengti abiejų šalių prezidentų susitikimą.

Savo ruožto Rusija pažadėjo „radikaliai“ sumažinti savo karinius veiksmus šiaurinėje Ukrainoje, taip pat šalia sostinės Kyjivo po „prasmingų“ derybų Stambule, antradienį pranešė Maskvos derybininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai