Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskaičiuokite, kad darbdaviai nesukčiautų – koks bus jūsų atlyginimo lapelis kitąmet

Kitąmet teks persirašyti visas darbo sutartis – atlyginimai „ant popieriaus“ keisis dėl mokesčių reformos. Kol Vyriausybė žada, kad darbdaviai nesukčiaus – pasitikrinkite, koks atlyginimas turėtų būti naujoje sutartyje, kad gautumėte tai, kas pažadėta. Nauja 15min atlyginimo skaičiuoklė atskleidžia, kad mažiausią reformos naudą pajus uždirbantieji minimalius atlyginimus – jie pradės mokėti GPM.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Finansų ministras Vilius Šapoka yra pažadėjęs, kad įstatymuose bus numatyti saugikliai ir persirašant darbo sutartis darbdaviai neturės galimybių manipuliuoti ir visos reformos naudos pasilikti sau.

Tačiau geriau būti užtikrintam – palyginkite, kokius mokesčius mokėsite kitąmet ir koks turėtų būti atlyginimas ant popieriaus, kad gautumėte visas reformos naudas.

Darbo užmokesčio skaičiuoklė 2018 ir 2019 metais
Įveskite
Koks jūsų atlyginimas „į rankas“ 2018-aisiais?
Ar kaupiate pensijų fonde papildomus 2% atlyginimo?
Ar po reformos kaupsite pensijų fonde?
Tavo atlyginimo lapelis
2018 m. 2019 m.
Visa darbo vietos kaina:
Darbdavio socialinio draudimo įmoka:
Atlyginimas „ant popieriaus“:
Pritaikytas NPD:
Gyventojų pajamų mokestis:
Įmokos socialiniam draudimui:
Išskaitymai į pensijų fondą:
Iš viso mokesčių ir atskaitymų:
Išmokamas atlyginimas „į rankas“:

Skaičiuoklėje geltonas langelis yra kertinis – jei darbdavys apskaičiuotų mažesnį atlyginimą „ant popieriaus“ nei priklausytų, vadinasi, jis pasisavina tą naudą, kuri turėtų tekti darbuotojui.

Skaičiuokle parengta remiantis prielaida, kad mokesčių reforma bus atlikta tokia, kokią šiuo metu siūlo Finansų ministerija – ją turės patvirtinti Seimas.

Darbdaviai išloš ir būdami sąžiningi

Nors daugiausia kalbama apie atlyginimų augimą darbuotojams, mokesčių reformos apimtyje numatytas ir „saldainis“ darbdaviams. Po mokesčių sujungimo ir perkėlimo ant darbuotojo pečių, darbo vieta taip pat atpigs maždaug vienu procentu.

Vienas minimalų atlygį uždirbantis darbuotojas darbdaviams atsieis 3 eurais pigiau, o uždirbantis vidutinį darbo užmokestį (VDU), arba 690 eurų į rankas – 6 eurais.

Ryškesnių sutaupymų darbdaviai galėtų pajusti mokėdami išskirtinai didelius atlyginimus – dėl „Sodros“ lubų mažės ir jų pačių įmokos. Be to, Vyriausybė yra užsiminusi, kad „Sodros“ lubų atveju darbdaviai galės su darbuotojais dalintis reformos nauda – nebūtinai viską skirti padidėjusiems atlyginimams, bet, pvz., investuoti į naujų darbo vietų kūrimą.

„Scanpix“ nuotr./Užmokestis
„Scanpix“ nuotr./Užmokestis

Retais atvejais atlyginimai gali sumažėti

Jau skelbta, kad dėl mokestinių pakeitimų atlyginimai po mokesčių daugumai darbuotojų padidės 45–55 eurais.

Tačiau darbuotojai turės rinktis – ar pasilikti sau atlyginimo prieaugį, ar skirti dalį jo taupymui pensijų fonde. Jei bus renkamasi taupyti fonde, atlyginimų prieaugiai bus mažesni.

Itin retais atvejais atlyginimai gali netgi sumažėti – atlyginimas turi būti itin didelis, gyventojas turi nedalyvaut II pakopos pensijų kaupime, tačiau po reformos jis turėtų imti kaupti.

Pavyzdžiui, jei šiuo metu gyventojas uždirba nuo 1650 eurų į rankas, o antroje pensijų pakopoje nedalyvauja, po reformos jis automatiškai gali būti įtrauktas į kaupimo sistemą ir jo atlyginimas nežymiai sumažėtų. Tačiau dalyvaujantiems pensijų kaupime Vyriausybė papildomai žada į fondus pervesti 2 proc. VDU siekiančią paskatą.

Uždirbantys minimaliai pradės mokėti GPM

15min skaičiavimai rodo, kad net ir uždirbantys minimalų atlyginimą po reformos mokės apie 50 eurų gyventojų pajamų mokesčio, nors šiuo metu jie GPM beveik nemoka (GPM siekia 3 eurus).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skurdas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skurdas

Tokį keistą apmokestinimo posūkį lemia nauja NPD taikymo tvarka – kai NPD sieks 280 eurų, liks atlyginimo, nuo kurio galima atskaičiuoti mokesčius. O GPM tarifas padidėja nuo 15 proc. iki 21 proc. dėl bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą.

Dėl to mažiausiai uždirbančiųjų atlyginimai į rankas padidės nedaug. Pvz., MMA atlyginimai padidės vos 13 eurų į rankas, kai, palyginimui, uždirbantieji vidutinį atlygį gaus 41 euru didesnį atlyginimą.

Tikėtina, kad vyriausybė gali nuspręsti ir padidinti MMA dydį.

Pastaba. Skaičiuoklėje 2019 m. taikomi Finansų ministerijos nurodyti dydžiai: 21 proc. GPM tarifas, 18,5 proc. socialinio draudimo įmokų tarifas darbuotojams, 1,24 proc. socialinio draudimo įmokų tarifas darbdaviams, 12261 euro „Sodros“ įmokų lubos, pensijų fondų kaupimo tarifas – 3 proc. (tuo atveju, jei anksčiau pensijų fonde papildomai nebuvo kaupiama, taikomas pereinamasis 1,8 proc. tarifas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas