Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
07 04 /11:46

Pensijų fondų klientai gali atsargiai džiūgauti: jų sukaupta suma per pusmetį ženkliai paaugo

Ketvirtadienį Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) pristatė antrosios ir trečiosios pakopos pensijų fondų rezultatus. Jie pozityvūs – nuo metų pradžios fondai vidutiniškai generavo apie 10 proc. grąžą. Didžiąją augimo dalį sugeneravo pirmasis ketvirtis, o antrąjį augimas lėtėjo. Konkretūs rezultatai priklauso nuo vadinamųjų gyvenimo ciklo fondų rūšies – vyresniems kaupėjams skirtų fondų rezultatai tradiciškai buvo mažesni.
Pinigai
Pinigai / Shutterstock nuotr.

Vidutinė II pakopos pensijų fondų grąža 2024 m. siekė 9,7 proc., o per antrą pusmetį ji paaugo 0,6-3,1 proc., priklausomai nuo fondo.

„Antrąjį ketvirtį akcijų ir obligacijų rinkos augo kiek nuosaikiau, lyginant su pirmuoju, ir prie to prisidėjo dinamiškai kintantis tiek infliacijos rodiklis bei vis besikeičiančios analitikų prognozės kada ir kiek galėtų JAV ir Europos centriniai bankai mažinti palūkanas“, – teigė „Allianz Lietuva“ Investicijų analitikas R.Strazdas.

Didžiausią augimą pademonstravo jaunesniems klientams skirti fondai – šiuose didesnę investicijų proporciją sudaro akcijos.

Nuo 2019 m. rinkai pristatyti vadinamieji gyvenimo ciklo fondai, suskirstyti amžiaus rėžiais. Jauniausiems kaupėjams skirti fondai yra pasirinkę rizikingesnę strategiją, o artėjantiems prie pensinio amžiaus skirti daugiau į saugesnius sprendimus orientuoti investiciniai įrankiai, tokie kaip obligacijos.

Daugiausiai į akcijas investuojantys pensijų fondai šiemet pasižymėjo didžiausia investicijų grąža. Pačių jauniausių 22-28 metų amžiaus kaupiančiųjų fondų grupė sausį-birželį fiksavo +12,3 proc. svertinę investicinę grąžą. 29-35 metų kaupiančiųjų grąža šiuo laikotarpiu buvo +11,8 proc., 36-42 metų investicijų grąža siekė +12 proc., o 43-49 metų amžiaus kaupiančiųjų ji buvo +11,9 proc. Nuo gyvenimo ciklo fondų veiklos pradžios investicinė grąža siekia net virš 80 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius