Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pensijų kaupimas: kas nutiktų su jūsų pinigais, jei bankrutuotų pensijų fondo valdytojas, ir kiek tai realu?

Papildomai kaupiant pensijai antroje pakopoje, gali kilti klausimas – kas nutiktų, jei bankrutuotų pensijų fondo valdytojas? Kiek tai tikėtina? Kas nutiktų su sukauptomis lėšomis? 15min paaiškina, ką verta žinoti šioje situacijoje.
Senjorai
Senjorai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jei iki pensijos jums dar liko keli dešimtmečiai ar keliolika metų, galbūt susimąstote, kas nutiktų tuo atveju, jei jūsų pasirinktas pensijų fondų valdytojas taptų nemokus. Ar tokios baimės turi pagrindo ir kas nutiktų sukauptoms lėšoms tokiu atveju?

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) direktorius Tadas Gudaitis 15min sakė, kad teoriškai pensijų fondą valdanti įmonė bankrutuoti gali, tačiau tokia tikimybė yra „labai maža“.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Gudaitis

„Tokio tipo įmonėms Lietuvoje keliami griežti finansinio atsparumo reikalavimai, be to, kapitalo pakankamumo rodikliai ir pelningumas yra nuolat prižiūrimi Lietuvos banko“, – 15min sakė T.Gudaitis.

Lietuvos bankas skelbia, kad pensijų fondų valdytojai, investuodami lėšas, privalo laikytis griežtų taisyklių, kuriomis numatoma, į kokias finansines priemones pensijų fondai gali investuoti ir kaip turi būti valdoma investavimo rizika.

Investuojamoms lėšoms taikomi rizikos išskaidymo reikalavimai – įstatyme nustatyta, kiek maksimaliai galima įsigyti vienokių ar kitokių vertybinių popierių, ar kito turto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

„Pavyzdžiui, pensijų fondų valdytojui negalima investuoti daugiau kaip 5 proc. valdomo turto į vieną kurį nors objektą, tarkime, į vienos įmonės akcijas. Taip išvengiama rizikos, kuri galėtų kilti, jei didelė lėšų dalis būtų investuota į vieną objektą, o jo vertė dėl nepalankios rinkos situacijos ar kitų veiksnių reikšmingai sumažėtų“, – savo puslapyje skelbia Lietuvos bankas.

Pensijų fondų valdytojai lėšas gali investuoti tik į pačius saugiausius ir patikimiausius vertybinius popierius bei kitą turtą. Tai nustatytus reikalavimus atitinkančios pinigų rinkos priemonės, indėliai kredito įstaigose, vyriausybių obligacijos, įmonių obligacijos, investicinių fondų vienetai, bendrovių akcijos ir kt.

T.Gudaitis akcentavo, kad šalies teisės aktuose yra numatyta pensijų fondų klientų apsauga, jei pensijų kaupimo bendrovė taptų nepajėgi vykdyti savo įsipareigojimų. Pats pensijų fondas bankrutuoti negali.

„Gali svyruoti pensijų fondų turto vertė dėl finansų rinkų pokyčių, bet tokio dalyko kaip bankrotas pensijų fonde įvykti negali“, – nurodė LIPFA vadovas.

Kas nutiktų su sukauptomis lėšomis?

O kas būtų su sukauptomis lėšomis, jei pensijų fondą valdanti įmonė bankrutuotų? T.Gudaitis sakė, kad kaupiančiųjų turtas nuolat saugomas specialiame banke – depozitoriume, o tai reiškia, kad pensijų fondo turtas ir fondų valdymo įmonių turtas yra griežtai atskirtas.

„Įmonės šių lėšų savo reikmėms naudoti ar vidinių gaisrų gesinti negali. Tad net ir bankroto atveju pensijų fondų dalyvių turtas „nesudegtų“, teisės aktuose yra numatyti mechanizmai, kad jis būtų perduotas valdyti kitai rinkoje veikiančiai pensijų fondų įmonei“, – nurodė T.Gudaitis.

Tokiu atveju lėšos būtų pervestos į kitos dalyvio pasirinktos pensijų kaupimo bendrovės pensijų fondą.

Daliai kaupiančiųjų turbūt kiltų klausimas – ar tokiu atveju būtų galima išsiimti sukauptas lėšas, jei fondo valdytojas taptų nemokus? Tokia galimybė įstatyme nėra numatyta.

123RF.com nuotr./Taupymas
123RF.com nuotr./Taupymas

„Kadangi yra įstatymiškai užtikrinamas dalyvių ar jų kaupimo perkėlimas pas kitą pensijų valdytoją, poreikio išdalinti sukauptas lėšas tokiu pagrindu nėra“, – 15min nurodė LIPFA.

Kaupiant trečioje pakopoje, lėšas galima atsiimti bet kada – tiesa, yra tam tikrų sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas