Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 12 valandų išparduota NFT kolekcija su D.Trumpo atvaizdu: uždirbo 4,5 mln. eurų

Praeitą savaitę buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth Social“ paskelbė apie NFT kolekciją. 45 tūkst. unikalių NFT, kuriuose verslininkas įkūnija skirtingus personažus – nuo superherojaus iki medžiotojo – buvo išparduota per 12 valandų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mano oficiali Donaldo Trumpo skaitmeninių kortelių kolekcija yra čia!“ – ketvirtadienį paskelbė D.Trumpas. Įraše jis taip ir nepavartojo NFT termino, tačiau būtent tai iš tiesų yra „skaitmeninės prekybos kortelės“:

Pristatytoje kolekcijoje – 45 000 „Polygon“ blokų grandinėje esančių NFT. Vieneto kaina – 99 JAV doleriai (93 eurai).

Nors, kaip rašo CNN, NFT buvo plačiai išjuokti tiek D.Trumpo šalininkų, tiek jo kritikų, visi 45 tūkst NFT, remiantis „OpenSea“ duomenimis, buvo išparduoti maždaug per 12 valandų.

Po 99 JAV dolerius už vienetą – tai reiškia, kad buvo surinkta 4,45 milijono JAV dolerių (4,181 mln. eurų). Kolekcijos kūrėjai taip pat gauna 10 proc. nuo kiekvieno pardavimo antrinėse rinkose, tokiose kaip „OpenSea“. Iki šiol išleista 5,2 mln. dolerių prekiaujant šiomis kortelėmis „OpenSea“ biržoje, todėl kūrėjai gavo dar 520 000 dolerių.

NFT prekiautojai niekada nepraleidžia geros progos spekuliuoti, todėl kolekcijos antrinės rinkos rezultatai yra geri. Savaitgalį Donaldo Trumpo NFT buvo perparduodami ir už maždaug 650 JAV dolerių (611 eurų) – daugiau nei šešis kartus brangiau už pradinę 99 JAV dolerių kainą.

„OpenSea“/Ekrano nuotr./D.Trumpo NFT
„OpenSea“/Ekrano nuotr./D.Trumpo NFT

Už kolekciją atsakinga bendrovė „NFT INT“ savo svetainėje teigia, kad surinkti pinigai nebus skirti D.Trumpo 2024 m. prezidento rinkimų kampanijai. Svetainėje pateiktame reklaminiame pranešime teigiama, kad „NFT INT“ nepriklauso D.Trumpui ar jo organizacijoms ir kad pats D.Trumpas iš tikrųjų nestovi už kolekcijos. Vietoj to, D.Trumpas suteikė licenciją projektui naudoti savo vardą ir atvaizdą, rašo CNN.

Tačiau net jei „NFT INT“ renkami pinigai nėra skirti D.Trumpo 2024 m. rinkimų kampanijai finansuoti, D.Trumpas gali uždirbti iš savo vardo ir atvaizdo licencijavimo.

NFT (nekeičiamas žetonas) yra blokų grandinėje esantys žetonai, kuriais įrodoma skaitmeninio turto nuosavybė. Pirmieji NFT rinkiniai pradėti rinkti 2017 m., tačiau pernai rinka sprogo, nes galinga spekuliacijų banga pakėlė kainas iki stulbinamo lygio.

Garsiausios kolekcijos „The Bored Ape Yacht Club“ kaina buvo apie 250 JAV dolerių, o šių metų pradžioje kaina pasiekė aukščiausią tašką – 400 000 JAV dolerių už vienetą.

Tačiau ekonominis neužtikrintumas ir didėjančios palūkanų normos labai sumažino susidomėjimą. Prekybos apimtis didžiausioje tokių NFT rinkoje „OpenSea“ praėjusį mėnesį siekė 250 mln. dolerių, palyginti su 2,5 mlrd. dolerių gegužę.

D.Trumpas teigė, kad NFT „labai panašu į beisbolo kortelę, bet, tikiuosi, daug įdomesni“.

Įsigijus D.Trumpo NFT taip pat automatiškai dalyvaujama loterijoje, kurioje galima laimėti daugybę prizų. Įsigijusieji daugiau nei 45 korteles automatiškai gauna galimybę susitikti su buvusiu prezidentu per iškilmingą vakarienę Floridoje. Remiantis „Dune“ duomenimis, kol kas 202 žmonės savo skaitmeninėje piniginėje turi daugiau nei 45 NFT korteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas