Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per metus Lietuvos ūkis trečiajį ketvirtį augo 1,8 proc.

2015 m. trečiąjį ketvirtį bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 10 002,9 mln. EUR, įvertinęs pagal turimus statistinius duomenis ir ekonometrinius modelius, praneša Lietuvos statistikos departamentas.
Obuoliai
Obuoliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Palyginti su tuo pačiu 2014 m. ketvirčiu, realus BVP pokytis sudarė 1,8 proc. (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos – 1,8 proc.). Palyginti su 2015 m. antruoju ketvirčiu, realus BVP pokytis sudarė 0,5 proc.

Šių metų trečiąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu, pridėtinė vertė augo daugumoje ekonominės veiklos rūšių įmonių. Daugiausia įtakos BVP teigiamam augimui turėjo statybos, apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonių veiklos rezultatai.

2015 m. trijų ketvirčių BVP siekė 27 620 mln. EUR to meto kainomis. Palyginti su 2014 m. trimis ketvirčiais, realus BVP pokytis sudarė 1,5 proc. (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos – 1,5 proc.).

„Ieškant spartesnės ekonomikos plėtros šaltinių, pirmiausia reikia kreipti žvilgsnį į eksporto pramonę. Šių metų pabaigoje vis labiau pasireikš žemesnės statistinės bazės efektas, kadangi eksporto rodikliai bus lyginami su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, kuomet Rusijos sankcijos jau buvo įsigaliojusios, o šios šalies ekonomika pradėjo riedėti žemyn.

Be to, mūsų maisto pramonė iš esmės jau persiorientavo į alternatyvias rinkas ir stabilizavo gamybos apimtį. Žinoma, to negalima pasakyti apie įmonių finansinius rodiklius, kadangi prekės vežamos į žemesnio pelningumo rinkas“, – SEB pranešime žiniasklaidai cituojamas SEB banko vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, antrą pusmetį laukiama kur kas svaresnio žemės ūkio indėlio į BVP kūrimą: „Šių metų grūdų derlius buvo įspūdingas, nenuvylė ir kiti augalininkystės rodikliai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas