Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Personalizuota medicina – iš pamatų žmonių gyvenimą pakeisiantys atradimai

Personalizuota medicina – tyrimais ir įrodymais pagrįsta bei į pacientą orientuota sritis, kurios mokslininkai stulbinančių išradimų pateikia jau dabar, o ateityje, tikimasi, kad bus atrasti priešnuodžiai net tokioms ligoms kaip vėžys ar diabetas. Petys petin su pasauliu minėtoje srityje dirba bei itin svarbiais atradimais gali pasigirti ir geriausi Lietuvos mokslininkai. MITA kuruojamuose atviros prieigos centruose atrasti nauji genomo redagavimo įrankiai, nustatyta, kokį genų variantą turintiems ligoniams rečiau susidaro trombai, taip pat vykdomi ir daug žadantys kamieninių ląstelių tyrimai.
Biomodeliai
Biomodeliai / Inovatyvios medicinos centro nuotr.

Nauji genomo redagavimo įrankiai

Tiriant bakterijų antivirusinės apsaugos mechanizmus Vilniaus universiteto Biotechnologijos institute buvo atrasti molekuliniai įrankiai, kurie sukuria galimybes kryptingai keisti genomą. Šie įrankiai ateityje gali būti taikomi gydant genetines ligas. „Virusai dažnai kelia mirtiną grėsmę ne tik žmogui, bet ir bakterijoms, būtent todėl mes siekėme suprasti, kaip bakterijos sugeba išgyventi nedraugiškų virusų aplinkoje.

Šis klausimas svarbus ne tik teoriniu, bet ir praktiniu požiūriu. Bakterijos dažnai naudojamos, pavyzdžiui, jogurtų ar kitų pieno produktų gamybai, ir jei virusai užpuola bakterijas gamybos metu, gali būti prarandamos dešimtys tonų produkcijos“, – iniciatyvos imtis tokių tyrimų priežastis komentavo vienas labiausiai prie jų prisidėjusių mokslininkų prof. dr. Virginijus Šikšnys.

„Viskas prasidėjo kaip teorinis mokslinis tyrimas, norint suprasti reiškinio priežastis ir mechanizmą. Visai neseniai buvo atrastas naujas bakterijų antivirusinės apsaugos mechanizmas, pavadintas CRISPR. Mes išsiaiškinome, kaip CRISPR sistemos veikia, o tada atsirado ir praktiniai taikymai.

Tai leido CRISPR sistemų pagrindu sukurti molekulinius įrankius, kurie gali keisti genomų sekas įvairiuose organizmuose, – teigė prof. dr. Virginijus Šikšnys.

Atlikdami juos supratome, kad CRISPR sistemas galima labai lengvai perprogramuoti ir nukreipti ne tik į bakterijas puolančio viruso DNR, bet ir į bet kurią kitą DNR molekulę. Tai leido CRISPR sistemų pagrindu sukurti molekulinius įrankius, kurie gali keisti genomų sekas įvairiuose organizmuose, įskaitant žmogų, taisyti klaidas, kurios gali sukelti genetines ligas. Tai atveria naujus kelius personalizuotos medicinos srityje“, – apie reikšmingą atradimą pasakojo V.Šikšnys.

Mokslininko teigimu, labai svarbu, kad atrastas antivirusinės apsaugos mechanizmas leido sukurti medicinos, biotechnologijos ir kitų sričių praktikoje naudojamus įrankius. Visa to nebūtų pavykę pasiekti be verslo, investicijų. „Minėti įrankiai sukėlė didžiulį farmacijos ir biotechnologijų verslo susidomėjimą, ir mūsų technologija buvo sėkmingai licencijuota tarptautinei kompanijai“, – teigė V. Šikšnys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas