Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perspėja netapti pinigų mulu: apeikit pasiūlymus leisti savo sąskaita naudotis kitiems

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras atkreipia dėmesį, kad rudenį ne vienas lietuvis dairosi naujų darbo iššūkių arba papildomų pajamų, tačiau neapdairumas gali baigtis liūdnai. Lietuvos banko vyriausioji teisininkė Miroslava Kryštul perspėja būti atsargiems ir nesusigundyti pasiūlymais atsidaryti sąskaitą ir leisti ja naudotis kitiems asmenims, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.
Perpėjimas
Perpėjimas / Asociatyvi nuotr.

„Toks prašymas yra aiški indikacija, kad galite tapti pinigų mulu, o pasiūlymas leisti pasinaudoti savo sąskaita ir už tai gauti kažkiek pinigų gali baigtis baudžiamąja atsakomybe ir prarastomis lėšomis“, – pabrėžia ji.

Pinigų mulai – tai žmonės, kurie savo mokėjimo sąskaitą už atlygį „paskolina“ kitiems asmenims pinigams išsigryninti ar pervesti į kitą sąskaitą, savo vardu atidaro sąskaitą ir leidžia ja naudotis kitiems.

Nusikaltėliai, pasitelkdami pinigų mulus, siekia vykdyti pinigines operacijas ir nuslėpti savo tapatybę, taip išlikdami anonimiški ir atsakomybę perkeldami kitam asmeniui.

„Nusikaltėliai nuolat ieško būdų, kaip legalizuoti nusikalstamu būdu įgytus pinigus, įskaitant pasinaudojimą trečiaisiais asmenimis ir jų sąskaitomis.

Jie gali mėginti susisiekti asmeniškai, el. paštu, telefonu, veikti internetinėje erdvėje – per darbo skelbimus, pažinčių svetaines, socialiniuose tinkluose. Dažnai yra viliojami į šalį atvykę asmenys, neturintieji darbo, studentai ir žmonės, patiriantys finansinių sunkumų, pensininkai“, – sako Lietuvos banko vyriausioji teisininkė M.Kryštul.

Pastebima, kad tokiais atvejais nusikaltėlių taikiniu verbuojant dažniau tampa 18–34 metų vyrai. Dėl to reikia būti budriems ir nepasiduoti pagundoms, kai siūloma lengvai ir greitai užsidirbti.

Pasak teisininkės, tokiais atvejais stengiamasi įtikinti, kad tokia veikla visiškai nerizikinga, žadamas didesnis užmokestis, jei į šią veiklą auka įtrauks ir savo draugus.

„Deja, toks veiksmas jus pavers nusikaltimo bendrininku, todėl niekada neatidarykite banko sąskaitos savo vardu kito asmens prašymu, neperduokite prisijungimo prie savo banko sąskaitos ar kitos jautrios finansinės informacijos duomenų, neatskleiskite savo asmens duomenų.

Jeigu įtariate, kad jumis siekiama pasinaudoti nusikalstamais tikslais, nedelsdami kreipkitės į Lietuvos teisėsaugos institucijas“, – perspėja M.Kryštul.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas