Mėsa, bulvės, žuvis, išskyrus sūdytą silkę ir atlanto lašišą, aliejus šiemet kainavo mažiau, skelbiama naujausiame Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinyje „Agrorinka“.
Iš pieno produktų birželio 23 dieną, palyginti su praėjusių metų birželio 25–ąja, labiausiai išaugo indelio 30 proc. riebumo grietinės kaina – 26,8 proc. bei pakelio sviesto kaina – 23,2 procento.
Litras pieno (2,5 proc. riebumo) per metus pabrango 10,7 proc., litras kefyro – 9,2 proc., kilogramas fermentinio sūrio – 7,6–13,1 proc., tuo tarpu kilogramas 9 proc. riebumo varškės atpigo 0,09 proc., liesos – pabrango 1,6 proc., kilogramas 22 proc. riebumo varškės sūrio – atpigo 2,1 proc., 13 proc. riebumo – pabrango 5 procentais.
Prekybos centruose už kilogramą jautienos kumpio be kaulo birželio antroje pusėje reikėjo mokėti 25,2 proc., už kumpį su kaulu – 20,9 mažiau nei prieš metus. Kiaulienos kumpio, sprandinės, nugarinės, vištienos krūtinėlės kainos krito 6–12 procentų.
Centro duomenimis, žuvis, išskyrus sūdytą silkę ir atlanto lašišą, kurios kaina per metus išaugo 20 proc., taip pat atpigo. Labiausiai palyginamuoju laikotarpiu smuko sušaldytos karpio (10,8 proc.) bei menkės file (7,3 proc.) kainos.
Fasuotos bulvės per metus atpigo 31,3 proc., nefasuotos morkos – 48,2 proc., pomidorai – 13,8 proc., tuo tarpu už kilogramą svogūnų reikėjo mokėti 78,3 proc. daugiau. Kilogramas paprikos pabrango 36,6 proc., ilgavaisių agurkų kaina sumažėjo 19,9 procento. Obuolių kilogramas atpigo 16,9–29,8 proc., bananų – 10,2 procento.
Grikių kruopų kilogramas kainavo 24 proc. daugiau, o už litrą aliejaus buvo prašoma 4,7 proc. mažiau, už 1,5 litro butelį geriamojo vandens – 1,5 proc. mažiau, už kilogramą spagečių – 0,2 proc. daugiau.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras skaičiuoja vidutinę svertinę maisto produktų mažmeninę kainą. Nustatant vidutines kainas, nenaudojamos trumpalaikių nuolaidų (akcijų) kainos.