Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pieno supirkimo kainoms kritus, pigesnių produktų tikėtis neverta, teigia analitikai

Pieno perdirbėjai ir gamintojai sako, kad pieno supirkimo kainų kritimą lemia pasaulinės tendencijos, tuo metu analitikai tai aiškina dar ir sezoniškumu bei vasaros sausra. Vis dėlto, ekonomistų vertinimu, artimiausiu metu pigesnių pieno produktų tikėtis neverta.
Pieno produktai
Pieno produktai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina praėjusį mėnesį buvo 257,1 euro už toną – 0,2 proc. mažiau nei liepą ir 10 proc. mažiau nei pernai rugpjūtį.

Vienos didžiausių pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa sakė, kad supirkimo kainų smukimas atsiliepia į 2014–2016 metų pieno pramonės krizę, po kurios kainos labai staigiai augo.

„Pernai rugpjūtį buvo labai geros supirkimo kainos, jos tikrai buvo stipriai padidėjusios, palyginti su prieš tai buvusiais metais, ir šitas sumažėjimas yra grįžimas prie normalios rinkos lygio“,– BNS sakė D.Trumpa.

Jis užsiminė, kad ūkininkus alinusi sausra pristabdė pieno kainų kritimą, nes jis galėjo būti ir didesnis.

„Nepalankios oro sąlygos Europoje šiek tiek pristabdė pieno kainų kritimą, nes jis galėjo būti ir didesnis. Kadangi pieno buvo mažiau, tai ir kritimas (kainų – BNS) yra mažesnis“,– teigė D.Trumpa.

SEB vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas mano, kad pieno supirkimo kainos šiemet mažesnės, nes eksporto rinkose galutiniai produktai taip pat buvo pigesni. Kainų mažėjimą ekonomistas aiškina sezoniškumu – anot jo, vasaros metu pieno supirkimo kainos visada yra žemesnės nei žiemos mėnesiais.

„Neabejoju, kad žaliavinio pieno supirkimo kaina pradės kilti – rugsėjį, spalį, lapkritį ji bus didesnė“,– BNS komentavo T.Povilauskas.

D.Trumpos teigimu, stambiuose ūkiuose pieno kainos nebepriklauso nuo sezoniškumo, nes ūkiai yra modernizuojami. Anot jo, Lietuvos pieno kainos, atsilikdamos kelis mėnesius, nuolat seka pasaulinėmis tendencijomis.

T. Povilauskas pabrėžė, kad kainos toliau gali kilti dėl Europos Sąjungos ūkininkus alinusios sausros.

„Akivaizdžiai stebima, kad metai buvo sausi ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje ES šalių, kuriose išvystyti pieno ūkiai. Prisiruošiama mažiau pašarų, pienas mažiau riebus. Tai gali būti vienas iš ženklų, kad artimiausiu metu pieno gamyba ES augs nedaug. Dėl to yra daugiau užuominų, kad kaina laikysis, arba net šiek tiek kils“,– sakė T.Povilauskas.

„Normalu, kai žaliavinio pieno pasiūla ne taip augs, tai tikėtina, kad pigesnių pieno produktų artimiausiais mėnesiais nematysime“,– pridūrė jis.

Pieno gamybos kooperatyvo „Pieno puta“ vadovė Jūratė Dovydėnienė aiškino, kad sausra kainoms įtakos neturi, bet labai paveikė pieno kiekius, sudėtį ir kokybę.

„Šią vasarą sudėtis neįprastai menka, mažai riebalų, baltymų, logiškai, tai turėjo jaustis ir perdirbimo įmonėms, tačiau rugpjūčio mėnesį kainų mažėjimo kooperatyvams tai nesustabdė“,– sakė ji.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje praėjusį mėnesį supirkta 134 tūkst. tonų pieno – 8,6 proc. mažiau nei prieš metus, o per aštuonis mėnesius – 917,4 tūkst. tonų – 2,5 proc. mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas