Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pieno supirkimo kainos Estijoje pakilo aukščiausiai nuo 2014-ųjų

Vidutinė pieno supirkimo kaina Estijoje 2021-ųjų pabaigoje pakilo aukščiausiai nuo 2014-ųjų – 358 eurai už toną, o vidutinė kaina praėjusiais metais siekė 316 eurų už toną ir buvo didžiausiai per pastaruosius ketverius metus, pranešė Estijos statistikos departamentas.
Pienas
Pienas / 123RF.com nuotr.

Pieno gamyba suformuoja apie ketvirtadalį Estijos žemės ūkio produkcijos vertės ir turi esminės įtakos šalies žemės ūkio produkcijos gamintojų ekonominei padėčiai, pažymima pranešime.

Pieno supirkimo apimtys Estijoje didėja nuo 2016 metų, tačiau supirkimo kainos ilgą laiką išliko mažos, o 2020-ųjų gegužę smuko žemiau 300 eurų už toną ir šios ribos nepasiekė iki praėjusių metų vasario. Ryški augimo tendencija stebima nuo pernai liepos.

Pieno supirkimo kaina Estijoje seka tendencijas Europos Sąjungoje ir labai priklauso nuo situacijos išorinėse rinkose bei išorinės paklausos, nes nemaža dalis Estijos pieno ir jo produktų eksportuojama. Kita vertus, vidutinė pieno supirkimo kaina Estijoje pernai buvo 12-15 proc. mažesnė nei vidutiniškai ES, pažymi nacionalinė statistikos tarnyba.

Paskutinį praėjusių metų mėnesį Estijoje vidutinė pieno kaina buvo 358 eurai už toną, o vidutiniškai ES – 413 eurų už toną. Už superkamą pieną Estijoje daugiau buvo mokama nei Portugalijoje, Vengrijoje, Kroatijoje, Slovėnijoje, Ispanijoje ir Slovakijoje.

Vietinė pieno supirkimo kaina pernai gruodį Lietuvoje buvo 428 eurai, Latvijoje – 397 eurai už toną.

2021-aisiais Estijoje supirkta 799 tūkst. tonų žaliavinio pieno už beveik 253 mln. eurų. Šalies perdirbėjai pagamino daugiau kaip 230 tūkst. įvairių pieno produktų, iš jų 107 tūkst. – geriamo pieno, 47 tūkst. tonų sūrių ir varškės, 41 tūkst. tonų fermentuotų pieno produktų.

Pieno supirkimo kainos Latvijoje per metus išaugo 43 proc.

Vidutinė pieno supirkimo kaina Latvijoje per metus (praėjusį mėnesį, palyginti su praėjusių metų sausiu) pakilo 42,9 proc. iki 417,1 euro už toną, rodo Latvijos žemės ūkio duomenų centro informacija.

Per mėnesį (sausį, palyginti su gruodžiu) kainos padidėjo vidutiniškai 5 procentais.

Praėjusį mėnesį Latvijoje supirkta 66,19 tūkst. tonų pieno – 3,9 proc. daugiau nei pirmąjį praėjusių metų mėnesį. Ekologiško pieno supirkimo apimtys sumažėjo 0,6 proc. iki 4,37 tūkst. tonų.

Melžiamų karvių šalyje per metus sumažėjo 3,5 proc. iki 131,05 tūkst., iš jų pieno gamybai naudojamų – 2,3 proc. iki 116,01 tūkstančio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai