Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmieji pensijų anuitetų rezultatai: išmokos svyruoja nuo 21 iki 333 eurų

Nors dėl COVID-19 pandemijos Lietuvoje sutrumpėjo vidutinė gyvenimo trukmė, o pati pandemija labiausiai palietė vyresnio amžiaus žmones, prieš metus pristatytoje anuitetų mokėjimo sistemoje pokyčių nebus, teigia „Sodros“ atstovai. Ketvirtadienį vykusiame pristatyme buvo apžvelgti ir pensijų anuiteto fondo metiniai rezultatai – turtingiausias anuitetą įsigijęs senjoras šiandien gauna 333 eurus.
Pensija
Pensija / 123rf.com

Didžiausią piką Lietuvos gyventojų mirtingumas pasiekė 2020 m. pabaigoje, o 2021 m. mirčių skaičius šiek tiek sumažėjo. Vyriausiasis „Sodros“ aktuaras Evaldas Valeiša teigė, kad mirtingumas labiausiai išaugo pradedant vyresnio amžiaus žmonių grupėse pradedant, nuo 45 metų. Metinis senjorų mirčių skaičiaus augimas siekė 10 proc. ir daugiau. Nors pensinio amžiaus gyventojų mirtingumas kiekvienoje tolesnėje amžiaus buvo vis didesnis, pandemija, sumažinusi statistinę vidutinę gyvenimo trukme, pensijų gavėjams įtakos neturėjo.

„Mes vertiname būsimą gyvenimo trukmę nuo 65 gimtadienio, nes tai apibrėžia kiek metų ateityje mes turėsime mokėti pensijų anuitetą“, – pažymėjo jis.

Iki pandemijos, gyvenimo trukmė, priklausoma nuo pajamų, po 65 gimtadienio maksimaliai galėjo sudaryti iki 15,55 metų vyrams ir 20,15 metų moterims. Pastebima ir korealiacija tarp pajamų bei gyvenimo trukmės – aukštesnes pajamas gaunantys asmenys gali tikėtis gyventi ilgiau. Pensijų anuitetų gavėjai šiuo metu priklauso aukštesnes pajamas gaunančių gyventojų daliai. Pandemija šiuos rodiklius sumažino – didžiausias vyrų tikėtinos gyvenimo trukmės rodiklis sumažėjo 0,25 metų, moterų – 0,14 m.

Realiai per metus veiklos buvo registruota viena pensijų anuiteto gavėjo mirtis. „Tai atitinka mūsų prognozes. Pandemija jokios reikšmingos įtakos pensijų anuitetų gavėjams nepadarė. Tikime, kad pasibaigus pandemijai vidutinė gyvenimo trukmė atsistatys ir toliau augs. Neplanuojame peržiūrėti pensijų anuitetų dydžių“, – apibendrino E.Valeiša.

Anuitetų rezultatai – kiek geresni nei tikėtąsi

Pensijų anuitetų fondo turto vertė pirmaisiais veiklos metais pasiekė 7,59 mln. eurų. Į šią sumą taip pat įskaičiuojama 1,04 mln. eurų gautinų įmokų.

Per metus iš investavimo uždirbta 638 tūkst. eurų. „Fondo investavimo strategija yra tokia, kad investicijų horizontas yra labai ilgas, apie 15-20 metų. Todėl nenuostabu, kad pačioje pradžioje didesnę dalį pinigų mes nukreipiame į akcijas“, – sakė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Jos teigimu, akcijų dalis sudaro apie 75 proc. viso fondo turto.

Per metus pensijų anuitetus įsigijo 489 asmenys. Šis rezultatas yra kur kas geresnis nei planuota – „Sodros“ atstovai tikėjosi, kad antrajį pusmetį anuitetus įsigis 99 asmenys, o per metus – 188 asmenys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Senjorai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Senjorai

Populiariausi anuitetai yra su garantuojamu mokėjimų laikotarpiu, juos įsigijo du trečdaliai žmonių. Jį pasirinkęs pensijų kaupimo dalyvis gauna pensijų anuiteto išmokas visą gyvenimą, bet dalis išmokų, kurios liktų neišmokėtos, jeigu pensijos anuiteto gavėjas nesulauktų 80 metų amžiaus, atitektų paveldėtojams.

21 proc. asmenų įsigyja standarinį pensijų anuitetą (be paveldėjimo galimybės). Apie 12 proc. yra įsigyję atidėtąjį pensijų anuitetą.

Anuitetus dažniau įsigyja vyrai nei moterys. Šis rodiklis aiškinamas tuo, kad to paties amžiaus moterys per karjerą būna sukaupusios mažiau lėšų nei vyrai, todėl šis įrankis joms yra mažiau prieinamas. Vidutinė „Sodrai“ pervesta moterų įmoka siekia 13,9 tūkst. eurų, vyrų – 15,3 tūkst. eurų.

Vidutinis pensijų anuiteto mokėjimas šiandien yra 67 eurai. Moterims išmokama vidutinė išmoka siekia apie 60 eurų, vyrams – apie 70 eurų. Maksimali suma, išmokėta per mėnesį buvo daugiau nei 333 eurai. Tuo tarpu už minimalią 5 tūks. eurų sumą anuitetą įsigijęs asmuo per mėnesį savo piniginę papildė 21,48 euro.

Per pirmuosius veiklos metus išmokėta 164 381 eurų pensijų anuitetų išmokų.

Vidutinis pensijų anuitetų gavėjų amžius – daugiau nei 64 metai. Jauniausiam gavėjui dar nėra 60 metų – jis įsigijo pensijų anuitetą išėjęs į išankstinę pensiją.

„Kiek didėja pensija, priklauso nuo sukaupto turto. Mes kaupiame pensijai tik 18 metų, o tai yra labai trumpai. Žmogaus darbo stažas įprastai būna nuo 35 metų – jei kauptume tiek ilgai, išmokos taip pat būtų didesnės“, – pažymėjo D.Gerulytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas