Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 25 /11:05

Finansų pasaulis kiek optimistiškesnis po JAV sankcijų, bet atsigauna ir Rusijos akcijų rinka

Vakar JAV prezidentui Joe Bidenui paskelbus apie naujas JAV sankcijas Rusijai, sureagavo finansų ir energetikos rinkos. Anksčiausiai penktadienį atsidariusių Azijos biržų indeksai penktadienį atsargiai kilo į viršų. Didžiulius nuostolius vakar patyrusi Rusijos finansų rinka penktadienio ryte šoktelėjo į viršų – 10:30 pagrindinis Rusijos akcijų indeksas buvo beveik penktadaliu didesnis nei vakar.
Volstritas
Volstritas / Scanpix

Tokijo Nikkei 225 biržos indeksas 10 valandą Lietuvos laiku buvo 1,95 proc. didesnis, kiti Azijos indeksai taip pat „žaliavo“.

Pietų Korėjos indeksas KOSPI padidėjo 1,06 proc., o Sidnėjaus S&P/ASX 200 dieną pradėjo kukliai, bet pozityviai – 0,3 proc. Dešimtą valandą šis indeksas sumažėjo iki 0,1 proc.

Ketvirtadienį Rusijos agresija smarkiausiai kirto jos pačios finansų rinkoms. Vakar ryte Maskvos akcijų birža pranešė stabdanti prekybą visomis akcijomis – kada ji bus atnaujinta, nenurodoma. Vėliau prekyba buvo du kartus trumpam atnaujinta – abu kartus fiksuotas stiprus išsipardavimas rinkoje, todėl prekyba ir vėl nutraukta. Maskvos akcijų birža vakar krito apie 40 proc.

Tiesa, šiandien atnaujinus prekybą pagrindinis Maskvos biržos indeksas MOEX šoktelėjo net iki 28 proc., tiesa, vėliau iki +14 proc., lyginant su vakarykšte diena.

Rublio / euro kursas, ketvirtadienį vienu metu pasiekęs 98 rublius už eurą, taip pat sumažėjo. 10 valandą Lietuvos laiku 1 eurą oficialiai buvo galima įsigyti už 93 rublius. Tiesa, Rusijos valiuta dar neatsistatė į lygį, buvusį prieš pat agresiją.

JAV dolerio / rublio kursas taip pat koregavosi rublio naudai. Šiuo metu vieną JAV dolerį galima įsigyti už maždaug 83,7 rublio. Prieš pat Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, vieno JAV dolerio kaina siekė 81 rublį.

Naftos kainos taip pat kiek koregavosi po įtemptos dienos, kai vienu metu „Brent“ naftos kaina buvo pakilusi net iki 105 JAV dolerių už barelį. 10 valandą Lietuvos laiku vienas barelis šiuos rūšies naftos svyruoja apie 97 JAV dolerių už barelį.

Nukrito ir gamtinių dujų kainos. Nyderlandų TTF gamtinių dujų prekybos platformoje dujų kainos 10 valandą Lietuvos laiku siekė 107,5 eurus už MWh. Nors vakar prekyba užbaigta ties 134 eurais už MWh.

Pirmieji į vakar JAV įvestas naujas sankcijas spėjo sureaguoti Volstryto indeksai, kurie dieną pradėję kritimu, bet atsigavę prekybos biržos darbo dienos pabaigoje.

Pavyzdžiui, „The Dow Jones“ ryte buvo nukritęs apie 2 proc., tačiau vėlyvas pirkėjų srautas leido užbaigti dieną 0,3 proc. aukščiau. S&P 500 spėjo įgyti 1,5 proc., o „Nasdaq“ – 3,34 proc.

Į atsargų rinkos optimizmą sureagavo ir kriptovaliutų rinka. Coinmarketcap.com duomenimis, bitkoinas (BTC) per pastarąsias 24 valandas paaugo apie 8 proc., eteris (ETH) – 9 proc., bendras augimas siekia daugiau nei 10 proc.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos laiku JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie naują platų sankcijų Rusijai paketą. Viena esminių žinių – Rusijai bus uždarytos galimybės atlikti sandorius pagrindinėmis pasaulio valiutomis – JAV doleriais, eurais, svarais ir jenomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas