Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PPO atideda Ženevoje planuotą ministrų konferenciją

Kitą savaitę planuota surengti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) ministrų konferencija – didžiausias šios pasaulinės prekybos organizacijos susirinkimas, turėjęs įvykti po ketverių metų pertraukos – penktadienį buvo atidėta paskutinę minutę dėl naujosios pandeminio koronaviruso omikron atmainos grėsmės.
Ženeva
Ženeva / 123rf.com nuotr.

Keturių dienų trukmės susirinkimas Ženevoje turėjo įkvėpti naujos gyvybės su įvairiais sunkumais susiduriančiai PPO, kuriai jau ne vienerius metus nepavyksta išspręsti įvairių problemų, ir padaryti pažangą siekiant susitarimų tokiais kebliais klausimais kaip subsidijos žuvininkystės srityje.

Naujoji organizacijos vadovė Ngozi Okonjo-Iweala taip pat tikėjosi pasiekti susitarimą dėl vakcinos nuo COVID-19 patentų atšaukimo.

Visgi likus keturioms dienoms iki jos pradžios konferencija buvo atidėta – praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino omikron atmainą susirūpinimą keliančiu koronaviruso variantu.

Nerimaujant dėl atrastosios atmainos plitimo, kelios oro linijų bendrovės sustabdė skrydžius iš Pietų Afrikos, kur omikron variantas pirmą kartą buvo aptiktas lapkričio 9 dieną.

„Ką tik gautas patvirtinimas, kad konferencija atidedama“, – naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatinis šaltinis.

Dvyliktoji PPO ministrų konferencija jau buvo kartą atidėta dėl pandemijos. Iš pradžių buvo planuota ją surengti Kazachstano sostinėje Nursultane 2020 metų birželį.

Buvo tikimasi, kad konferencijoje Ženevoje, kur įsikūrusi organizacija, dalyvaus daugiau nei 100 ministrų. Taip pat konferencija turėjo tapti išbandymu N.Okonjo-Iwealos pažadams pakeisti krizės ištiktą instituciją.

Atidėtos diskusijos dėl intelektinės nuosavybės teisių atšaukimo

Buvusi Nigerijos užsienio reikalų ministrė, kovo mėnesį tapusi pirmąja afrikiete ir pirmąja moterimi, vadovaujančia PPO, sulaukė daug pagyrų už pastangas atgaivinti organizacijos aktualumą.

Jai pavyko išjudinti įstrigusias prekybos derybas, o iš pažiūros neįmanomo susitarimo dėl subsidijų žvejybos srityje siekis buvo iškeltas kaip vienas svarbiausių konferencijų tikslų.

N.Okonjo-Iweala taip pat pabrėžė, kad būtina skubiai susitarti, kaip panaikinti prekybos kliūtis, trukdančias prieigai prie vakcinų nuo COVID-19.

Visgi pandemija sutrukdė šiems planams dar prieš tai, kai N.Okonjo-Iweala galėjo paraginti ministrus apsvarstyti šį klausimą.

Nuo 2020 metų spalio Indija ir Pietų Afrika ragina laikinai netaikyti intelektinės nuosavybės apsaugos vakcinų formulėms ir kitoms medicininėms priemonėms, reikalingoms kovai su koronavirusu.

Šios idėjos šalininkai teigia, kad tai padidintų gamybą ir išspręstų nelygybę tarp turtingų ir neturtingų šalių.

Tačiau nors Vašingtonas teigė galįs paremti laikiną vakcinos patentų atsisakymą, kitos turtingos šalys, kuriose veikia farmacijos milžinės, tvirtina, kad intelektinė nuosavybė nėra pagrindinė kliūtis didinti gamybą ir perspėjo, kad šių teisių panaikinimas gali net trukdyti naujovėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas