Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO dėl „Airbus“ subsidijų leido JAV įvesti muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės ES prekėms

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) dėl neteisėtų subsidijų, kurias Europos Sąjunga (ES) skyrė orlaivių gamintojai „Airbus“, leido Jungtinėms Valstijoms įvesti importo muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

PPO patvirtinta suma yra didžiausia organizacijos istorijoje ir dukart viršija ankstesnį – 4,04 mlrd. JAV dolerių – rekordą, kuris buvo pasiektas 2002 metais.

Galutinis PPO sprendimas, kuris buvo paskelbtas trečiadienį, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai atveria naują prekybos karo frontą, rašo agentūra „Dow Jones“.

Šis organizacijos sprendimas taip pat yra svarbus tuo požiūriu, kad jis yra naudingas D.Trumpui, kuris ne kartą grasino pasitraukti iš PPO.

Europos Sąjunga savo ruožtu kaltina Vašingtoną „Airbus“ konkurentės „Boeing“ subsidijavimu ir šis ginčas, kurį šalys mėgina spręsti PPO, tęsiasi jau 15 metų.

Kiek anksčiau PPO pripažino, kad Vašingtono „Boeing“ teiktos subsidijos buvo neteisėtos, ir kitų metų pirmąjį pusmetį turėtų būti priimtas sprendimas dėl JAV eksporto apimties, kuriai ES galės nustatyti naujus muitus.

Naujausias PPO sprendimas taps JAV ir ES santykių išbandymu, pažymi ekspertai ir primena, jog anksčiau nesutarimai buvo sprendžiami neįvedant muitų.

Europos Sąjunga Jungtinėms Valstijoms anksčiau siūlė nesutarimus spręsti nepasitelkiant muitų, tačiau Vašingtonas pareikalavo, kad Briuselis vykdytų PPO sprendimus.

Dabar D. Trumpui reikės iki lapkričio 1 dienos apsispręsti, kurioms europietiškoms prekėms bus nustatyti papildomi muitai.

Vašingtono atstovai anksčiau skelbė, jog gali būti įvesti nauji muitai orlaiviams „Airbus“ ir jų dalims, LVMH, „Remy Cointreau“, „Pernod Ricard“ ir „Diageo“ vynams ir kitiems alkoholiniams gėrimams, taip pat „Christian Dior“ ir „Hermes“ odos gaminiams.

Agentūros „Bloomberg“ šaltiniai yra sakę, jog D. Trumpas planuoja pasitelkti vadinamąją karuselę, tai yra, sąrašas europietiškų prekių, kurioms bus taikomi naujieji muitai, bus reguliariai keičiamas. Toks požiūris, kaip manoma, dar padidins neapibrėžtumą prekyboje ir padarys didžiausią įmanomą žalą Europos verslui.

PPO sprendimas įsigalios po to, kai organizacija vėliau šį mėnesį oficialiai paskelbs savo ataskaitą.

Tuo tarpu už prekybą atsakinga Europos Komisijos narė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom) pareiškė, jog tuo atveju, jeigu Jungtinės Valstijos „Airbus“ byloje imsis prekybos priemonių prieš ES, Europos blokas bus pasirengęs imtis atsakomųjų veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas