Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO vadovė sako prieš svarbų susitikimą esanti „atsargiai optimistiškai nusiteikusi“

Pasaulio prekybos organizacijos vadovė sekmadienį išreiškė atsargų optimizmą, pasaulio prekybos ministrams susirinkus spręsti klausimus dėl maisto saugumo, kuriam grėsmę kelia Rusijos įsiveržimas į Ukrainą, o taip pat perteklinio žvejojimo ir lygiateisės prieigos prie vakcinų nuo koronavirus.
Ngozi Okonjo-Iweala
Ngozi Okonjo-Iweala / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdama likus kelioms valandoms iki pirmojo per beveik penkerius metus PPO ministrų susitikimo pradžios Ngozi Okonjo-Iweala pripažino, kad „kelias bus nelygus ir akmenuotas, kelyje gali būti keletas minų“.

Tačiau žurnalistams ji sakė esanti „nusiteikusi atsargiai optimistiškai, kad pasieksime vieną ar du rezultatus“, ir pridūrė, kad laikytų tai „sėkme“.

Pirmą kartą po daugelio metų vykstant ministrų susitikimui, PPO susiduria su spaudimu pagaliau pasiekti ilgai lauktų prekybos susitarimų ir parodyti vienybę vis dar siaučiant pandemijai ir gresiant pasaulinei bado krizei.

Svarbiausias keturių dienų susitikimo darbotvarkės klausimas yra Rusijos sukeltas karas Ukrainoje, kuri yra šimtus milijonų žmonių maitinanti šalis, ir karo poveikis maisto saugumui.

Susitikime dalyvaujantis ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis sako, kad blokas „kartu su visomis narėmis intensyviai dirba, kad parengtų daugiašalį maisto saugumo paketą“. Jis taip pat apkaltino Rusiją „naudojant maistą ir grūdus kaip karo ginklą“.

PPO tikisi, kad kritikai Rusijai dėl karo Ukrainoje bus išsakyta tik pirmąją derybų dieną, kai daugelis iš daugiau kaip 100 susitikime dalyvaujančių ministrų paskelbs griežtus pareiškimus.

Tačiau daugelis jų kategoriškai atsisako tiesiogiai derėtis su Maskva, todėl baiminamasi, kad tokia padėtis gali likti ir kitomis dienomis, kai PPO norės sutelkti dėmesį į sunkiai pasiekiamų prekybos susitarimų sudarymą.

„Yra realus pavojus, kad kitą savaitę viskas gali pakrypti į blogąją pusę“, – Ženevoje sakė vienas diplomatinis šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento