Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pradedama įtariamo nuotėkio dujotiekyje „Balticconnector“ paieška – „Elering“

Estijos ir Suomijos dujų sistemų operatorių rangovas antradienį pradėjo įtariamo nuotėkio Estiją ir Suomiją jungiančiame povandeniniame dujotiekyje „Balticconnector“ vietos ir žalos masto nustatymo darbus.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

Tyrimai bus vykdomi šią savaitę, o nustačius nuotėkio vietą ir paaiškėjus žalos mastui, bus galima parengti dujotiekio remonto planus, pranešė Estijos perdavimo sistemos operatorė „Elering“.

„Elering“ ir Suomijos sistemos operatorė „Gasgrid Finland“ naktį į sekmadienį uždarė šią Baltijos jungtį, nes dujotiekyje ėmė mažėti slėgis, o tai rodo galimą nuotėkį.

Be SGD terminalo, 2019 metais nutiestas „Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo kanalas į Suomiją, nes dėl Maskvos invazijos į Ukrainą 2022-ųjų gegužę buvo sustabdytas importas iš Rusijos.

Rusija sustabdė dujų tiekimą, kai Suomija atsisakė mokėti rubliais. Maskva tuomet nustatė tokią sąlygą „nedraugiškoms šalims“, tarp jų ir Europos Sąjungos narėms, mėgindama apeiti Vakarų finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui.

Gamtinės dujos sudaro apie penkis procentus Suomijos suvartojamos energijos, daugiausiai naudojamos pramonėje bei šilumos ir elektros gamyboje.

„Elering“ teigė, kad šis įvykis neturi įtakos dujų tiekimui Estijos vartotojams. Po „Balticconnector“ laikino uždarymo dujos Estijos vartotojams tiekiamos iš Latvijos, teigė bendrovė.

Prieš dujotiekio uždarymą dujų srautas „Balticconnector“ jungtimi tekėjo iš Suomijos į Estiją. Didžioji dalis dujų iš Suomijos keliavo į Latviją.

Estijos ir Suomijos tinklus per Baltijos jūrą sujungęs 150 kilometrų ilgio dujotiekis „Balticconnector“ pradėjo veikti 2020 metų sausį. 

Tuo tarpu suomių žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, antradienį sakė, kad „Balticconnector“ nuotėkis neatrodo atsitiktinis.

Pasak leidinio „Iltalehti“ šaltinių, vyriausybė ir Suomijos gynybos pajėgos įtaria, jog dujotiekį galėjo atakuoti Rusija.

Antradienio popietę Suomijos vyriausybė rengia spaudos konferenciją dėl nuotėkio.

Pasak visuomeninio transliuotojo „Yle“ šaltinių, nuotėkis „neatrodo atsitiktinis“ ir manoma, kad spaudos konferencija susijusi su „nerimą keliančiais pokyčiais Suomijos saugumo situacijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas