Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pramonės gamyba JAV sugrįžo į priešpandeminį lygį

Pramonės gamyba JAV rugpjūtį viršijo lygį, kurį buvo pasiekusi prieš tai, kai koronaviruso pandemija išprovokavo beprecedentį nuosmukį, parodė Federalinio rezervo sistemos (FRS) paskelbti duomenys.
Asociatyvi nuotrauka: pramonė
Asociatyvi nuotrauka: pramonė / 123RF.com nuotr.

Rugpjūtį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, pramonės gamyba paaugo 0,4 proc., tačiau prieaugis galėjo būti 0,3 procentinio punkto didesnis, jei ne uraganas „Ida“, kuris kai kuriuose Luizianos rajonuose ir JAV šiaurės-rytuose sukėlė potvynių ir padarė nemažai žalos.

Pramonės gamyba rugpjūtį buvo 0,3 proc. didesnė negu 2020 metų vasarį – paskutinį mėnesį, kuomet padėtis vis dar buvo normali ir COVID-19 pandemija dar nebuvo išprovokavusi staigaus gamybos nuosmukio.

Nors toks atsigavimas yra „svarbus laimėjimas“, konsultacijų bendrovės „Oxford Economics“ ekonomistas Orenas Klachkinas įspėja, kad pramonė ir toliau susiduria su problemomis dėl tiekimo grandinių sutrikimų ir tai, pavyzdžiui, matyti iš automobilių gamybos, kuri beveik nepadidėjo, nes rinkoje ir toliau jaučiamas puslaidininkių deficitas.

„Pagal mūsų pagrindinį scenarijų, didėjanti vidaus ir išorės paklausa padės pramonės sektoriui išlaikyti tvirtą augimą, kurį visgi varžys besitęsiančios problemos, susijusios su tiekimo grandinėmis ir darbo jėgos pasiūla“, – pažymėjo jis.

Apdirbamosios pramonės gamyba rugpjūtį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, paaugo 0,2 proc., tačiau kasybos sektoriuje gamyba smuko 0,6 proc., nes dėl audrų sutriko naftos ir dujų gavyba, nurodoma FRS paskelbtoje ataskaitoje.

Elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo segmente gamyba išaugo 3,3 proc., nes dėl vis dar šiltų orų neslūgsta oro kondicionavimo paklausa.

Gamybos pajėgumų naudojimo lygis rugpjūtį paaugo nuo 76,2 proc. mėnesiu anksčiau iki 76,4 proc. ir buvo aukščiausias nuo 2019 metų gruodžio.

Rugpjūtį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pramonės gamyba JAV padidėjo 5,9 procento. Nors metinis gamybos prieaugis buvo fiksuotas šeštą mėnesį iš eilės, augimo tempas ketvirtą mėnesį iš eilės lėtėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas