Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos centrai grumsis ir su konkurentais, ir su krize

Pamačius, kaip Lietuvoje atidaromos naujos parduotuvės, mintys apie krizę nekyla. Spalio pabaigoje Klaipėdoje atidarytas „Banginis", praėjusį penktadienį Vilniuje – „Panorama". Kitąmet duris atvers „Akropolis" Šiauliuose ir „Ozas" Vilniuje.
Parduotuvė
Pamačius, kaip Lietuvoje atidaromos naujos parduotuvės, mintys apie krizę nekyla. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nekilnojamojo turto specialistai tikina, kad prekybos centrų jau per daug. Bet patys verslo šeimininkai su tuo nesutinka, rašo „Lietuvos rytas".

„Šiuo metu dar sunku prognozuoti, kiek sulauksime klientų. „Panoramos" statyba ir atidarymas buvo suplanuoti anksčiau, nei pasklido žinios apie krizę", – aiškino „Panoramos" rinkodaros vadovas Vytenis Kurapka.

„Panoramoje" veikia per 170 prekybos ir paslaugų operatorių, 140 drabužių bei avalynės ir kitų Naujasis konkurentas negąsdina rinkos senbuvių – Vilniuje jų skaičius jau perkopė dešimt.parduotuvių, daugiau nei 20 restoranų, kavinių ir laisvalaikio leidimo vietų. Per dvidešimt parduotuvių Lietuvoje pristatomos pirmą kartą.

Naujasis konkurentas negąsdina rinkos senbuvių – Vilniuje jų skaičius jau perkopė dešimt.

„Ir Vilniuje, ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose prekybos ir pramogų centrų iki šiol buvo per mažai. Galima sakyti, žmonės didesnio pasirinkimo ir neturėjo – tik „Akropolį" ir dar vieną kitą mažesnį centrą. Todėl nauji užpildys šią nišą", – mano „Akropolio" Nuomos departamento vadovė Renata Jakubčionienė.

Galima konkurencija negąsdina ir dar tik planuojamo Vilniuje kurti prekybos ir pramogų centro „Ozas" steigėjų – vokiečių kapitalo įmonės ECE.

„Mūsų bendrovė – didžiausia prekybos centrų valdytoja Europoje ir ketina Lietuvoje pasilikti ilgai. Mes 100 procentų tikime Lietuva, ir pablogėjusi šalies ekonominė situacija mūsų nuomonės nepakeis. Mes vertiname ilgalaikę perspektyvą. Ir toliau investuosime didžiuosiuose Lietuvos miestuose", – tikino ECE atstovė mūsų šalyje, būsimo centro direktorė Jolanta Butėnaitė.

Kaune dėl klientų simpatijų atkakliausiai rungiasi du didžiausi prekybos centrai – pačiame miesto centre esantis „Akropolis" ir šalia kelio Vilnius-Klaipėda veikianti „Mega".

Kaune dėl klientų simpatijų atkakliausiai rungiasi du didžiausi prekybos centrai – pačiame miesto centre esantis „AkropolisPraėjusių metų pradžioje prekybos centre „Mega" lankytojų skaičius augo 40 proc., o šiuo metu augimo tempai sulėtėjo iki 10 proc.

„Tokiems pokyčiams didesnės įtakos turėjo ne ekonomikos krizė, o „Akropolio" atidarymas", – mano „Megą" valdančios bendrovės „Baltic RED" rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė.

„Megos" šeimininkai net ketina plėsti prekybos centrą. Bendras jo plotas turėtų padidėti nuo 72 tūkst. iki 102 tūkstančių kvadratinių metrų, duris jis turėtų atverti 2010-ųjų pabaigoje, jo statybai planuojama išleisti daugiau kaip 200 mln. litų.

„Baltic RED" ketina valdyti ir prekybos centrą „Banginis". Jį 2010 metais ketinama atidaryti Draugystės gatvėje. Tam numatyta 110 mln. litų.

Europos Sąjungos šalyse 1000 gyventojų tenka 205 kvadratiniai metrai prekybos centrų nuomojamo ploto. Lietuva šiuo atžvilgiu atsilieka apie 10 procentų – 1000 gyventojų dabar tenka 185 kvadratiniai metrai.

Jei bus įgyvendinti visi planuojami projektai, po kelerių metų Lietuvoje tūkstančiui žmonių teks 275 kvadratiniai metrai prekybos centrų ploto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito