Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš lemiamą mūšį dėl Darbo kodekso Seime – investuotojų žygis su parašų maišu

Užsienio investuotojai vėl ragina Seimą atmesti prezidentės siūlytas Darbo kodekso pataisas. Antradienį grupė Investuotojų forumo narių aplankė Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir atnešė 200 parašų.
Seimo pirmininkė priimė asociacijos „Investors Forum“ atstovus
Seimo pirmininkė priėmė asociacijos „Investors Forum“ atstovus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas šeštadienį ketina balsuoti dėl prezidentės vetuoto Darbo kodekso. Šalies vadovė vetavo dabar Vyriausybės siūlomą Darbo kodeksą ir pasiūlė savo pataisas. Užsienio investuotojus Lietuvoje vienijantis Investuotojų forumas antradienį užsuko pas Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę. Su prašymu gerai apgalvoti dėl svarbaus balsavimo.

„Įteikėme kreipimąsi į Seimo narius. Įteikėme kiekvienam iš jų“, – sakė Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė. Ji teigė, kad investuotojai siūlo nepritarti prezidentės veto.

Pirma išeitis, pasak jos, atmesti veto. Ir vėliau ieškoti kompromisų. „Bes mes nežinome, ar jie turės politinės valios“, – sakė R.Skyrienė. O jei bus priimti prezidentės siūlomi pataisymai – kodeksas bus dar blogesnis, mano R.Skyrienė.

Teisininkas, Investuotojų forumo narys Rolandas Valiūnas sako, kad turėtų būti priimtas Vyriausybės siūlomas Darbo kodeksas. Tačiau išsisuko nuo klausimo, ar investuotojai siūlo atmesti prezidentės veto.

„Darbdaviai konkuruos dėl darbuotojų, o emigrantai grįš“, – tuo įsitikinęs R.Valiūnas. Jis vėl kartojo, kad Lietuvai reikalingi modernūs darbo santykiai. O naujas Darbo kodeksas leis didinti atlyginimus ir pagerins verslo aplinką.

„Mes nenorime patarinėti politikams. Mes sakome, kas galėtų pajudinti reikalus. Jie yra išrinkti politikai, ir jiems reikia spręsti, kaip pasiekti tikslą“, – teigė R.Valiūnas.

Tiesa, jis užsiminė, kad Vyriausybės parengtas naujasis Darbo kodeksas, toli gražu, nėra tobulas. „Tai nėra verslo svajonių viršūnė. Tačiau tas kodeksas buvo puikus kompromisas su tarybiniu kodeksu, kurį turime dabar“, – teigė jis.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė, priėmusi parašus, sakė, kad balsuosianti prieš prezidentės veto.

„Su jais (investuotojais – aut. past) negali nesutikti. Tai reiškia gerai apmokamas darbo vietas. Turime įsiklausyti į investuotojų argumentus, net ir tokiu jautriu priešrinkiminiu metu“, – sakė L.Graužinienė.

Ji priminė, kad pirmas balsavimas vyks jau šeštadienį. „Jei Seimo nariai dažnai keičia savo nuomonę, vadinasi, jie neturi savo nuomonės“, – įsitikinusi Seimo pirmininkė. Pasak jos, profsąjungų norų pildymas dar nereiškia visuomenės norų pildymo.

Investuotojų atstovai pastebėjo, kad nepriėmus naujojo Darbo kodekso, kai kurios naujai priimtos įstatymų pataisos tiesiog neveiks.

„Turime didelę riziką, kad Lietuva negalės naudotis įstatymais, kurie jau priimti – „Sodros“ lubų ir t.t.“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Labai svarbu, kaip Seimas apsispręs. Tai įvyks pirmosiomis savaitėmis, taps aišku – ar lieka galioti senasis kodeksas, ar priimam prezidentės pataisas ir pasiūlymus. Ir jeigu taip bus – ar nereikės tuomet taisyti kitų mūsų priimtų teisės aktų, kurie buvo lydintieji, kurie yra jau pasirašyti prezidentės. Turime atsakingo darbo, kad nepadarytume klaidų ir neišleistumėm nesuderintų įstatymų į gyvenimą, kad nesusidarytų keblios situacijos“, – anksčiau BNS tvirtino L.Graužinienė.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusį penktadienį perspėjo, kad nepriėmus naujojo Darbo kodekso, Lietuvai gali kilti kliūčių įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją. Pasak premjero, jeigu kodeksas nebus priimtas, Seimui teks atšaukti su juo susijusius kai kuriuos kitus socialinio modelio įstatymus, nes jie neveiks.

D.Grybauskaitė liepos pradžioje vetavo naują Darbo kodeksą, sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir įteisina darbdavių dominavimą. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui ir numatyti didesnes išeitines kompensacijas. Iš viso prezidentė Seimui pateikė 22 pasiūlymus, ką taisyti priimtame Darbo kodekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas