Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš Velykas maisto ir alkoholio lietuviai plūsta į Lenkiją: perka ir už 1000 eurų

Penktadienį Suvalkuose, Lenkijoje, esančiuose prekybos centruose lietuvių tiršta. Prieš Velykas ir ne tik tautiečiai čia plūsta apsipirkti pigiau. Lietuviai skaičiuoja, kad dalis maisto produktų kainuoja perpus pigiau, jie teigia sutaupantys čia pirkdami ir vaistus, sauskelnes, alkoholį.
Lenkijoje apsiperkantys lietuviai
Lenkijoje apsiperkantys lietuviai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

15min apsilankė trijose prekybos tinklų – „Biedronka“, „Lidl“ ir „Kaufland“ – parduotuvėse, esančiose Suvalkuose. Visose jų jausmas toks, lyg apsipirkinėjant Lietuvoje. Girdima ausiai pažįstama kalba.

Apie tai, kad tai ne mūsų šalies, o Lenkijos prekybos centras, išduoda tautiečiai, garsiai skaičiuojantys, kiek gi eurų kainuos prekė, kurios kaina čia nurodoma zlotais.

„Pigiau!“, – sušunka vienas lietuvis, atvykęs čia su šeima ir žmona ir deda į krepšį taurųjį gėrimą.

Pigesnis alkoholis

Kad pastarieji čia gerokai pigesni pripažino ne vieni 15min Suvalkuose kalbinti lietuviai.

„Du gimtadienius švęsime, tai yra proga apsipirkti. Alkoholis, aišku, pigiau“, – 15min konstatavo kartą per mėnesį apsipirkti atvykstanti į Lenkiją ir čia paliekanti 300-400 eurų kaunietė Živilė, nepanorusi būti įamžinta kamerų.

Marijampolietė Rita, apsipirkti atvykusi su šeima, antrino, kad alkoholį visuomet, prireikus, perka Lenkijoje, nes mūsų šalyje tiesiog darosi sunku jį įpirkti.

„Būtent pirkau vieną alkoholio gėrimą, kurio butelis čia kainavo 12 ar 14 eurų, o pas mus tas gėrimas kainuoja iki 20 eurų. Alaus vyrai užsiprašė, sakė daug pigiau Lenkijoje – nupirkome“, – pasakojo ir Sigita iš Dusetų, Zarasų raj., apsipirkti atvykusi su drauge.

Kaunietis Juozas, atvažiavęs į Suvalkus su į Lietuvą grįžusiais giminaičiais iš Jungtinės Karalystės ir Amerikos, jai antrino, kad pirkdamas vieną alaus buteliuką sutaupo bent 30 euro centų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lenkijoje apsiperkantys lietuviai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lenkijoje apsiperkantys lietuviai

Kauniečio palydai kemšant automobilio bagažinę pirkiniais viena per kitą moterys kalbėjo, kad Lenkijoje akivaizdžiai viskas pigiau, nei Lietuvoje.

Vienas iš šios draugijos vyrų net juokavo, klausdamas, kokius mokslus reikia baigti, kad iš Lietuvos pavyktų išginti tokį kiekį žmonių pirkti kaimyninėje šalyje.

Išleido 1000 eurų

Sutaupyti lietuviams, perkantiems Lenkijos prekybos centruose, pavyksta ir maistui.

„Pirkome maisto produktų bendram stalui. Vaisiai pigiau. Pavyzdžiui, obuoliai 0.30 euro, o Lietuvoje – per eurą“, – lygino Juozas.

Živilės teigimu, kad už maistą čia tenka sumokėti mažiau, justi, pavyzdžiui, perkant mėsą. Pavyzdžiui, „Biedronkoje“, kur moteris ir apsipirko, šį savaitgalį šviežia antis kainuoja 2.56 euro.

Pasak Ritos iš Marijampolės, akivaizdžiai pigesni Lenkijoje ir pieno produktai, tarkime, įvairūs jogurtai.

„Pienas kone pusę kainos išeina palyginti su Lietuva“, – 15min skaičiavo Rita iš Marijampolės. Ir ne tik pienas, nekainuojantis nė euro, kirtus sieną gerokai pigesnis.

VIDEO: Lietuviai prieš Velykas šluoja Suvalkų parduotuves

Rita skaičiavo, kad štai žalieji žirneliai, kurie skirti Velykų stalui, „Biedronkoje“ kainuoja 0.42 euro, o Lietuvoje siekia beveik eurą.

„Velykoms „Kauflande“ pirksime tuojau kiaušinių ir visas dovanas, o „Biedronkoje“ pirkome pieno produktus, mažus dalykus. Sąrašą Velykoms susidarėme, manau, palyginti su Lietuva sutaupysim 100-150 eurų“, – 15min skaičiavo Rita iš Marijampolės.

Švenčių stalui apsipirkti penktadienį į Suvalkus atvyko ir vilniečiai Dovilė ir Andrius.

Dėdamiesi į bagažinę daiktus, jiedu rodė kelis „Panetone“ pyragus, kurie bus skirti abiejų tėvams, sveikinant su Velykomis.

„Kiti produktai – labiau einamieji. Per pusmetį-ketvirtį kartą atvažiuojame. Labiausiai pasiteisina pieno produktai ir vaikams: dribsniukai, jogurtukai. Perkam tą patį, ką pirktume Lietuvoje, sutaupome per PVM, o pieno produktai šiaip ar taip pigiau kainuoja, tai daugiau lieka mums“, – 15min sakė iš Vilniaus atvykę Dovilė ir Andrius.

Prieš metus Lenkijos Vyriausybė panaikino pridėtinės vertės mokestį maistui, nulinis tarifas taikomas iki šiol. Priminsime, kad mūsų šalyje PVM maistui yra 21 procentas.

Su drauge iš Dusetų, Zarasų raj., į Suvalkus apsipirkti atvykusi Sigita 15min sakė, kad pirko produktų ir Velykų stalui, ir ilgesniam laikui.

„Man užtenka kokiems dviem-trims mėnesiams. Aš išleidau dabar apie 1000 eurų. Jau pirkau taip pasitaškydama dviem šeimoms, dar draugei kelias smulkmenas. Iš širdies apsipirkau. Pavyzdžiui, vištiena, krūtinėlė, kainavo 4.28 euro, pas mus būna gal 6 eurai. Kiaušinių nepirkome, tik vaikiškų-šokoladinių. Miltai dar eina labai, pirkome“, – vardijo dusetiškė. Pavyzdžiui, „Biedronkoje“, šokoladinis kiaušinis vaikams kainuoja kiaušinis 0,96 euro, o perkant tris – vienas dovanų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lenkijoje apsiperkantys lietuviai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lenkijoje apsiperkantys lietuviai

Vytautas iš Marijampolės prisipažino, kad apsiperka Lenkijos parduotuvėse bene kasdien, nes čia ir dirba. Pavyzdžiui, bandelės, kurias labai mėgsta, Lenkijoje perpus pigiau – čia jos kainuoja tik septynis euro centus. Kol kas Velykų stalui vyras teigė nieko nepirkęs, nes dar tikrai spės.

Sauskelnės – perpus pigesnės, sutaupo vaistams ir buitinei chemijai

Lietuviai lenkiškose parduotuvėse sustoja ir prie vaikams skirtų prekių lentynų.

Pasak Živilės, auginant mažą vaiką aktualios ir sauskelnės, kurios Lenkijoje gerokai pigesnės – net dvigubai.

Sigita iš Dusetų taip pat teigė, kad apsimoka į Lenkiją važiuoti net iš Zarasų raj. vien dėl sauskelnių ir tyrelių vaikams. Pasak jos, akcijų šioms prekėms yra „Biedronkoje“. Prieš važiuodamos visada pasižiūrime kainas Lietuvoje. Tikrai labai apsimoka“, – pastebėjo kūdikį turinti moteris.

Į mašiną žingsniuojanti Valdemara 15min taip pat pasakojo, kad, kai dukra buvo mažesnė, atvykdavo nusipirkti sauskelnių į Lenkiją. „Kauflande“, kur ją sutikome, 56 sauskelnių, kurios užmaunamos kaip kelnaitės, pakuotė kainuoja 14.90 euro.

„Dabar susiradome, kur internetu galima užsisakyti. Realiai nusipirkdavome pampersų, košyčių ir mums praktiškai kelionė atsipirkdavo“, – pripažino tarp Kauno raj. ir Raseinių, per du namus, kaip pati juokėsi, gyvenanti Valdemara.

Ji teigė, kad su šeima apsipirko ir Velykoms, ir ne tik joms.

„Gaminu didelei šeimai, mėsa niekur neprapuls ir po švenčių. Išleidome apie 300 eurų, manome, kad ypač tų ilgalaikių produktų mėnesiui – pusantro mums užteks“, – teigė Valdemara.

Pasak lietuvių, verta pirkti ir buitinę chemiją.

„Buitinė chemija skalbimui, indaplovei – pigiau viskas“, – pastebėjo 15min kalbintas kaunietis Juozas.

Rita, išėjusi iš parduotuvės „Biedronka“, 15min pripažino, kad įprastai į Lenkiją važiuoja kas dvi savaites, pasidariusi sąrašus, ko reikia.

„Sutaupome per mėnesį 200 eurų. Apie 150 eurų išleidžiam per savaitę. Pasiteisina labiausiai higienos, buitinės priemonės: visokios chemijos“, – teigė ji.

Pasak suvalkietės Ritos, gerokai pas kaimynus pigesni ir kai kurie vaistai. Mat jai nuolat tenka pirkti vaistus nuo alergijos vaikams.

„Mes nuo alergijos perkame kiekvieną savaitę vaistus, nes savaitei vienas buteliukas, tai mums Lietuvoj – 38 eurai, o aš čia vaistinėje nusiperku jį už 7 eurus. Visą laiką apsiperkame vaistų čia. Galima sakyti apie 30-50 proc. pigiau. Vitaminai vaikams, žuvų taukai pigiau. Lietuvoje, pavyzdžiui, 12-15 eurų, čia 5-6 eurai. Tikrai apsimoka“, – pastebėjo Rita.

„Lietuviai šį savaitgalį siaubs Lenkiją“

Kainų palyginimo portalo Pricer.lt maisto krypties vadovas
Petras Čepkauskas 15min sakė, kad lietuviai Velykų stalui šįmet išleis apie 20 proc. daugiau.

„Bendra tendencija ieškoti pigesnių alternatyvų, todėl krepšelis neaugs taip, kaip infliacija. Kokios bus lietuviškos sumos, galima paspėlioti remiantis naujausia paskelbta lenkiška apklausa. Jei lenkai tam skirti planuoja apie 150 eurų, tai mes su savo kainomis išleisime apie 200 eurų Lietuvoje“, – paklaustas apie kainų skirtumus Lietuvoje ir kaimyninėje šalyje, lygino jis.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Petras Čepkauskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Petras Čepkauskas

P.Čepkauskas spėjo, kad šis savaitgalis bus pagrindinis lietuviams apsipirkti Lenkijoje pigiau prieš Velykas.

„Šis sekmadienis, balandžio 2 d., yra prekybinis. Ir, be jokios abejonės, lietuviai prieš Velykas siaubs Lenkiją“, – įsitikinęs jis.

Pasak P.Čepkausko, Lenkijos Statistikos valdybos duomenimis, 2022 m. IV ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, užsieniečių pasienio srautas Lenkijoje padidėjo 26,4 proc.

Užsieniečių Lenkijoje ir lenkų užsienyje įsigytų prekių ir paslaugų vertė per šį laikotarpį buvo didesnė nei 2021 m. IV ketv. atitinkamai 38,9 proc. ir 40,0 proc.

2022 m. Lenkijos sieną kirto 268 mln. žmonių. Palyginti su ankstesniais metais, užsieniečių pasienio judėjimas padidėjo 42,4 proc.

Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, per sieną (iš Lenkijos ir į Lenkiją) pervažiuota 12,1 mln. kartų daugiau. Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, bendras kirtimų skaičius sumažėjo 19,0 proc. ( iš jų užsieniečių – 18,7 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas