Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Finansavimo platforma „Profitus“ nutraukia sutartį su „Baltų“ gyvenvietės plėtotojais

Kriminalinei policijai pranešus, kad išaiškino organizuotą grupę asmenų, vykdžiusią nesąžiningą verslą statybos sektoriuje, o jų taikiklyje atsidūrus gyvenvietės „Baltai“ vystytojams, sutelktinio finansavimo platformos „Profitus“ operatorė pranešė nutraukianti sutartį su kvartalo „Baltai“ plėtotojais – „Norhouse Construction“.
Statybos
Statybos / Lietuvos policijos nuotr.
Temos: 1 Statybos

„Profitus“ vykdantysis direktorius Tomas Paliulis 15min teigė, kad spalio 19 d. įvyko susitikimas su projekto savininku, kurio metu vystytojas pasidalino informacija dėl susiklosčiusios situacijos.

Vis dėlto detalesnės informacijos, kuria pasidalino projekto savininkas, T.Paliulis15min negalėjo atkskleisti dėl vykstančio tyrimo.

„Taip pat aktyviai konsultuojamės su advokatų kontora, esame numatę galimą tolesnę projektų eigą bei sprendimo būdus. Visiems investuotojams išsiųsti pranešimai apie tolimesnius „Profitus“ veiksmus bei projektų eigą, užtikrinant investuotojų interesus. Aktyviai dirbame su šiuo projektu, tačiau platesnės informacijos žiniasklaidai teikti šiuo metu negalime. Mūsų pagrindinis ir svarbiausias tikslas užtikrinti investavusiųjų į projektą interesus“, – komentavo T.Paliulis, pridurdamas, kad visų investuotojų pinigai yra apsaugoti jiems įkeistu nekilnojamuoju turtu.

„Profitus“ tinklalapio duomenimis, projektui „Baltai sala“ finansavimas buvo telkiamas du kartus: 296 tūkst. eurų ir 306,6 tūkst. eurų, su atitinkamai 9–11 proc. bei 12–14 proc. palūkanomis. Abi paskolos turi būti grąžinamos per metus. Vis dėlto jokia informacija apie šių išdavimą ar kita aktuali informacija šiuo metu tinklalapyje neprieinama.

Lietuvos policijos nuotr./Statybos
Lietuvos policijos nuotr./Statybos

Vis dėlto 15min pasiekė namų kvartalui „Baltai sala“ investuotojams siųstas laiškas, kuriame teigiama, kad atsižvelgiant į tai, jog paskolos gavėjas nevykdo paskolos sutartimi prisiimtų įsipareigojimų, „Profitus“ 2022 m. spalio 21 d. išsiuntė projekto savininkui pranešimą apie paskolos sutarties nutraukimą. Paskolos sutarties nutraukimo data, anot laiško, laikoma 2022 spalio 30 d.

„Nutraukus paskolos sutartį bus kreiptąsi į notarą dėl vykdomojo įrašo išdavimo. Notaro išduotas vykdomasis įrašas bus perduotas antstoliui ir bus pradedamas išieškojimas iš investuotojams įkeisto nekilnojamojo turto“, – teigiama investuotojams siųstame laiške.

Į 15min kreipėsi ne vienas nukentėjęs pirkėjas, teigdamas, kad kyla nemažai keblumų dėl gyvenvietės „Baltai“. Čia namus rezervavę žmonės esą laukia ir po 2,5 metus, tačiau galimybės įsikelti į savo namus nesulaukia. Mat, anot šaltinio, toks būstas arba nepastatomas išvis, arba nėra „priduodamas“. Savo konkrečių istorijų pirkėjai nelinkę pasakoti viešai, vildamiesi dar atgauti savo pinigus arba vis dėlto įsikelti į savo namus.

Panašiai galimai buvo veikiama ne tik gyvenvietėje „Baltai“, tačiau ir daugiabutyje, esančiame sostinės Naujininkų rajone, adresu Panevėžio g. 23.

Šaltinio žodžiais, šiuose butuose jau yra gyvenančių – šie asmenys yra sumokėję už savo būstą, tačiau jo vystytojai teigia, kad tų gyventojų butai šiuo metu užstatyti bankui ir tik juos išpirkus bus galima notariškai sutvarkyti dokumentaciją.

„Ateis laikas, pakomentuosiu, spalvos sutirštintos. Po kiek laiko reikės pranešimą spaudai tikriausiai paskelbt. Dabar nekomentuosiu to, kas šiandien buvo paskelbta“, – 15min aną savaitę teigė su projektu susijusios UAB „Panauja“ vadovas Rokas Radvilavičius.

„Norhouse Construction“ vardu veikiančios skirtingos įmonės plėtoja ne tik „Baltų“ projektą, bet ir 24 būstų daugiabutį „Panauja“ sostinės Naujininkuose bei sublokuotus namus „Bukčių terasos“.

15min rašė, kad praėjusią savaitę per kriminalinės policijos kratas sulaikyti 5 asmenys, įtariami sukčiavimu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, turto pasisavinimu ir kitų nusikalstamų veikų padarymu veikiant organizuotoje grupėje.

Kratų metu surasti ir paimti reikšmingi tyrimui „juodosios buhalterijos“ dokumentai, užrašai, kompiuterinės laikmenos, slaptiems pokalbiams skirti kriptuoti telefonai bei įranga skirta aptikti paslėptą garso ir vaizdo įrangą, nusikalstamu būdu įgyti grynieji pinigai, kiti suklastoti ir tyrimui svarbūs dokumentai.

Šioje gerai apgalvotoje tarptautinį elementą turinčioje nusikalstamo verslo schemoje, asmenys veikdami organizuotoje grupėje, pasinaudodami jų pačių įregistruotomis penkiomis įmonėmis Lietuvoje bei keliomis Jungtinėje Karalystėje, nuo 2018 metų iki šiol vystydami nekilnojamo turto statybos projektus Vilniaus apskrityje, statomus ir pastatytus butus bei namus parduodami fiziniams ir juridiniams asmenims, kaip įtariama, šių sandorių neapskaitydami bendrovių buhalterinėse apskaitose, tyčia neparodydami iš nekilnojamojo turto pardavimo gautų apie 4 mln. eurų pardavimo pajamų apgaule išvengė didelės vertės – apie 1 mln. eurų turtinės prievolės – mokėtinų mokesčių valstybei.

Kaip įtariama, siekdami nusikalstamo tikslo – išvengti mokesčių, apgaulingai tvarkydami minėtų bendrovių buhalterinę apskaitą į deklaracijas ar kitus privalomus apskaitos dokumentus ir ataskaitas, tyčia neįrašė duomenų apie nekilnojamojo turto (butų bei gyvenamųjų namų) pirkimus – pardavimus ir gautą pelną, valstybinei mokesčių inspekcijai pateikė deklaracijas ir ataskaitas su žinomai neteisingais duomenimis apie įmonių pajamas, pelną, išlaidas, o atskirais atvejais – net neteikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas