Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09 /10:40

Profsąjungos palaiko G.Nausėdos siūlymą didinti NPD, bet laukia „realios mokesčių reformos“

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant iki 510 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, profesinės sąjungos teigia palaikančios šį siūlymą, tačiau tikisi, kad Vyriausybė imsis ir „realios mokesčių reformos“, bus ieškoma sprendimų dėl didesnių mokesčių kitoms su ne darbo santykiais susijusioms pajamoms. Prezidentas su darbuotojų atstovais aptarė ir darbuotojų streiką įmonėje „Achema“.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Nausėda siūlo nuo 460 eurų iki 510 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) bei skirti 100 eurų išmokas pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms – senjorams, daugiavaikėms, neįgalius vaikus auginančioms šeimoms, žmonėms, gaunantiems šalpos išmokas.

Po susitikimo ekonominės ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė sakė, jog šiandien prezidento siūlomas pataisas ketinama įregistruoti, o kitą savaitę neeilinėje Seimo sesijoje tikimasi jas pristatyti.

Paklausus, ar siūlymai labiau nepadidins infliacijos, I.Segalovičienė sakė tokios rizikos nematanti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Segalovičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Segalovičienė

„Mes manome, kad rizikos didėti infliacijai dėl prezidento siūlomų priemonių nėra. Jeigu pasižiūrėtume į infliacijos struktūrą, tai ji yra sąlygota tam tikrų sąnaudų augimo, tai nėra grynoji vartojimo infliacija. Praėjusiais metais, kai buvo vykdoma aktyvi anticiklinė politika, suteikiant žmonėms pagalbos priemones, mes matėme, kad infliacija neaugo stipriai“, – tvirtino prezidento patarėja.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė, jog profesinės sąjungos palaiko siūlymą didinti NPD, tačiau tvirtino, kad to neužteks.

P.Gvildžio nuotr./Inga Ruginienė
P.Gvildžio nuotr./Inga Ruginienė

„Turime aktyviai imtis sprendimų dėl didesnių mokesčių kitoms su ne darbo santykiais susijusioms pajamoms. Kai eiliniam darbuotojui sunku susimokėti sąskaitas, turime matyti kitą vaizdą – žmonės, kurie gauna per metus šimtus tūkstančių eurų pajamų, mokesčių moka mažai. Sprendimas dėl susidariusios padėties turi būti kompleksinis. Viena vertus, padėti mažiausiai uždirbantiems per NPD didinimą, bet iš kitos pusės – pradėti realią mokesčių reformą“, – tvirtino profsąjungų atstovė.

Ji griežtai pasisakė apie nuogąstavimus, kad siūlymai gali didinti infliaciją.

„Infliacija susidaro iš komplekso įvairių priemonių ir atlyginimas yra tik viena iš mažiausių dalių, kuri daro įtaką infliacijai. Turime giliau žiūrėti į infliacijos struktūrą. Darbdavių paskleistas mitas, kad bent vienu centu padidės atlyginimai ir kainos šoktels, yra visiška nesąmonė. Kainos kyla, atlyginimams neaugus“, – kalbėjo I.Ruginienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vadovas Kęstutis Juknis taip pat sakė, kad ankstesnė patirtis parodė, jog „būgštavimai, jog didesnis NPD gali turėti neigiamų pasekmių, nepasiteisino“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Juknis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Juknis

„Manau, kad jei dabar didelė dalis dirbančiųjų dirba gaudami truputį daugiau nei MMA ir jiems padidėja atlyginimas apie 50–60 eurų, suteikiama viltis kabintis į gyvenimą“, – kalbėjo K.Juknis.

Aptarė ir darbuotojų streiką „Achemoje“

Prezidentas su profsąjungų atstovais aptarė ir kolektyvinių sutarčių klausimą bei „Achemos“ darbuotojų streiką.

I.Segalovičienė teigė, kad kolektyviniai susitarimai yra kriterijus, „atspindintis socialinio dialogo būtinybę.“

„Pareiškimai, susiję su tuo, kad kolektyvinės sutartys yra „tik popierėlis“, yra sunkiai suvokiami šiuolaikinėje demokratinėje visuomenėje. Manome, kad ateityje reikia siekti aiškesnės politikos siekiant didinti kolektyvinių susitarimų apimtį ir didinti socialinio dialogo kokybę. Tai pagrindinis žingsnis kuriant kokybiškas darbo vietas visomis prasmėmis“, – tvirtino prezidento patarėja.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas

Tuo metu I.Ruginienė kalbėjo, kad streikas „Achemoje“ yra „šimtmečio įvykis“. Kalbos apie esą didelius atlyginimus šioje įmonėje, pasak jos, yra nepagrįstos.

„Šiandien eskaluojami neva dideli atlyginimai „Achemoje“ yra uždirbami kruvinu prakaitu, nenormuojamais viršvalandžiais. Jei juos nuimtume, matytume liūdną vaizdą, kad darbuotojai uždirba 650–800 eurų į rankas“, – apgailestavo I.Ruginienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas