Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozuodamas ūkio ateitį Rusijos centrinis bankas optimizmą jau palaidojo

Rusijos centrinis bankas atskleidė naujojo, vadinamojo stresinio ekonomikos raidos scenarijaus, detales. Šis scenarijus sudarytas skaičiuojant, kad barelis rusiškos „Urals“ rūšies naftos 2016–2018 m. laikotarpiu kainuos 25 dolerius, rašo izvestia.ru.
Maskva
Maskva / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Be to, pesimistinis ūkio raidos scenarijus numato ir toliau besitęsiančias Vakarų ekonomines sankcijas Rusijai iki pat 2018 m., BVP susitraukimą 2–3 proc. 2016 m. ir didesnę nei 7 proc. infliaciją šiais metais.

Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina spaudos konferencijoje pirmadienį pridūrė, kad niūriausio ūkio scenarijaus išsipildymo tikimybė kol kas maža. Jai antrina ir kai kurie Rusijos ekspertai, tikinantys, kad stresinis scenarijus yra „atsarginis variantas“.

Apie tai, kad Rusijos CB turi neigiamą ekonomikos raidos scenarijų dar vasarį prasitarė kai kurie šalies politikai. Stresinis ūkio scenarijus sudarytas atsižvelgiant ne tik į galimai iki 25 dolerių už barelį atpigsiančią naftą, bet ir į negatyvias Kinijos ekonomikos tendencijas.

Maža to, Rusijos CB pablogino ir bazines šalies ekonominio vystymosi prognozes. 

Ekspertai pažymi, kad naujasis Rusijos CB pesimistinis scenarijus yra šiandienos realijų, nepalankių Maskvai, atspindys.

Naujajame scenarijuje, pasak E.Nabiulinos, prognozuojama, kad naftos barelio kaina šių metų viduryje gali pasiekti 30 dolerių ir palaipsniui augdama šoktelės iki 40 dolerių 2018 m.

E.Nabiulina tikisi, kad 2016 m. Rusijos BVP nesmuks daugiau nei 1,3–1,5 proc., o ateinančiais metais ūkio augimas pagaliau bus nulinis. Galiausiai Rusijos CB vadovė tikisi, kad 2018 m. BVP pradės augti.

Neigiamas BVP tendencijas šiais metais Rusijoje lems vis dar mažėjančios namų ūkių išlaidos bei stagnuojančios tiek išorės, tiek vidaus investicijos.

Ekspertai pažymi, kad naujasis Rusijos CB pesimistinis scenarijus yra šiandienos realijų, nepalankių Maskvai, atspindys. Naftos kaina „juodojo aukso“ perteklių turinčiose pasaulio rinkose siekia 40 dolerių, rublis toliau silpnėja, o doleris stiprėja.

Be to, būtina nepamiršti ir Rusijos valstybės biudžeto deficito dydžio, Vakarų sankcijų poveikio, Kinijos ekonomikos nestabilumo ir daugybės negatyvių veiksmų pačios Rusijos viduje. Visos išvardytos aplinkybės nesuteikia daug optimizmo tikėti šviesia Rusijos ūkio ateitimi artimiausius kelerius metus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas