Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Puslaidininkių deficitas pakirto JAV pramonės augimą

Puslaidininkių deficitui varžant JAV automobilių gamybą, pramonės gamyba Jungtinėse Valstijose birželį padidėjo mažiau negu tikėtasi, pranešė Federalinio rezervo sistema (FRS).
Mikroschema
Mikroschema / 123RF.com nuotr.

Pramonės gamyba praėjusį mėnesį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, paaugo 0,4 proc. ir prieaugis buvo mažesnis negu prognozuota ir mažesnis negu gegužę, kuomet sudarė 0,7 procento.

Vien apdirbamosios pramonės gamyba per mėnesį smuko 0,1 proc. ir tai visų pirma lėmė įvairiuose pramonės sektoriuose naudojamų kompiuterinių lustų deficitas.

„Pavasarį įsibėgėjęs augimo tempas aiškiai sulėtėjo, tačiau automobiliai nėra vienintelis sektorius, turintis sunkumų dėl nepakankamo pagrindinių žaliavų ir medžiagų tiekimo“, – pareiškė tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas.

Visgi automobilių sektorius patyrė kone didžiausią smūgį – variklinių transporto priemonių ir jų dalių gamyba pirmąjį vasaros mėnesį sumažėjo 6,6 procento. Neįskaitant šio sektoriaus, apdirbamosios pramonės gamyba paaugo 0,4 procento.

Kasybos sektoriuje gamyba išaugo 1,4 proc., o elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo sektoriuje gamyba padidėjo 2,7 proc. ir tai, pasak FRS, lėmė padidėjęs oro kondicionavimo naudojimas prasidėjus vasarai.

JAV gamyklos atsigauna po COVID-19 pandemijos ir pramonės gamyba birželį buvo 9,8 proc. didesnė negu tuo pat mėnesiu pernai.

Tačiau bendra gamyba buvo 1,2 proc. mažesnė negu 2020 metų vasarį, tai yra prieš tai, kai dėl viruso verslui visoje šalyje buvo nustatyta apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas