Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Abramovičius po britų skalpeliu: ką be „Chelsea“ ir stadiono dar gali prarasti milijardierius?

Didžioji Britanija domisi 140 korumpuotų elito atstovų turto kilme. Tarp tokių atstovų yra nemažai ir rusų. Jeigu jie neįrodys savo turto teisėtumo, jų aktyvai bus užšaldyti. Pirmasis nukentėti gali verslininkas Romanas Abramovičius. Gazeta.ru skelbia, apie kokį verslininko turtą yra kalbama.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinė šalies nusikaltimų agentūra pranešė, kad bus analizuojamas 120-140 žmonių turtas. Dabar jų turtui yra iškilusi grėsmė. Pirmasis iš verslininkų, kurio nekilnojamas turtas ir verslas yra Didžiojoje Britanijoje, gali būti R.Abramovičius. „Bloomberg“ duomenimis, jis turi keletą aktyvų, kurių teisėtumą jam teks bandyti įrodyti.

„Evraz“ jau yra įtraukta į prekybos karą nuo kovo 23 dienos, kai JAV įvedė importo muito mokesčius plienui ir aliuminiui (atitinkamai 25 ir 10 proc.).

Didžiojoje Britanijoje prasidėjęs R.Abramovičiaus, stambiausio kompanijos akcininko, turto tyrimas akivaizdžiai nepadidins įmonės vertės.

Be to, šis Rusijos oligarchas turi 23,3 proc. britų kompanijos „Truphone“ su pagrindine būstine Londone akcijų (vertė – 112 mln. dolerių). Čia dalį įmonės R.Abramovičius valdo per bendrovę „Minden“. Tai yra viena iš „Millhouse Capital“ struktūros įmonių. „Truphone“ teikia mobiliąsias ryšio ir interneto paslaugas visame pasaulyje.

Pasak „The Telegraph“, investicijos į šį projektą visų pirma susijusios su susitarimu su „Apple“ dėl bendradarbiavimo kuriant virtualių SIM kortelių technologijas. Ši technologija leidžia prisijungti prie mobiliojo ryšio operatorių tinklų be SIM kortelės jūsų telefone. Bendrovė turi 11 biurų 8 šalyse, įskaitant JAV, Australiją, Honkongą, Nyderlandus, Lenkiją, Vokietiją ir Ispaniją. Įmonė aptarnauja daugiausia kompanijas, tačiau ilgainiui ji taip pat pereis prie paslaugų privatiems klientams.

R.Abramovičius turi 32 proc. akcijų (53 mln. dolerių vertės) aukso gamintojo „Highland Gold“ akcijų.

Dar vienas verslininko aktyvas yra „Velocys“ įmonės akcijos. Tai yra startuolis, kuris sukūrė technologiją, leidžiančią gaminti sintetines alyvas iš dujų. 2013 metais anglų kompanija „Oxford Catalysts“ ir amerikiečių kompanija „Velocys“ susijungė po bendru pavadinimu „Velocys“, siekdamos sukurti modulines gamyklas sintetinių angliavandenilių gamybai. Tokiuose įrenginiuose šilumos ir masės perkėlimo procesai pagreitinami 10-1000 kartų, cheminių reaktorių dydžiai yra sumažinti.

Dabar didžiausias „Velocys“ projektas yra panaudoto plastiko vertimas aviaciniu kuru kompanijai „British Airways“. Degalais, panaudotais iš šiukšlių, ši britų aviakompanija naudotis turėtų pradėti 2050 metais. R.Abramovičius per „Ervington Investment“ valdo 21,3 proc. akcijų už 12 mln. dolerių. Dar 19 proc. startuolio valdo rizikos fondų valdytojas „Lansdowne Partners“, likusią dalį valdo daugiausia smulkūs investuotojai iš JAV, „Velocys“ akcijos yra kotiruojamos specialioje platformoje mažoms įmonėms Londono akcijų biržoje.

2015 metais įmonės būstinė buvo iškelta į Teksasą, ir tai reiškia, kad kompaniją dabar prižiūri du prievaizdai – JAV ir Didžioji Britanija.

Dar verslininkas turi 13 proc. (6 mln. dolerių) „AFC Energy“ akcijų. Ši britų įmonė gamina vandenilio kuro sistemų elementus. 2015 metais įmonė pasirašė 10 metų kontraktą su korėjiečių „Samyoung Corp.“ ir „Chang Shin Chemical“ už milijardą dolerių.

Neaišku, ar Didžioji Britanija norės atgrasyti R.Abramovičių nuo investavimo ateityje. Galų gale juk du didžiausi R.Abramovičiaus aktyviai yra futbolo klubas „Chelsea“ (1,45 mlrd. dolerių investicijos) ir dvaras Kengsingtone (200 mln. dolerių vertės).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“

Pastaruoju metu šis rusų verslininkas investavo dideles sumas į futbolo klubą, taip pat planavo stadiono rekonstrukciją. Tačiau po to, kai jam buvo atsisakyta išduoti investuotojo vizą, kurią jis anksčiau daug kartų pratęsdavo, milijardierius tarytum pradėjo galvoti ir apie futbolo klubo pardavimą.

„The Times“ duomenimis, jis nori prašyti už klubą bent 1,2 mlrd. eurų, kad jam atsipirktų investicijos į „Chelsea“.

Skaičiuojama, kad per 15 metų R.Abramovičius į klubą investavo apie 1,14 mlrd. eurų, neskaičiuojant klubo įsigijimo sąnaudų (apie 160 mln. eurų).

Jeigu jis parduos klubą, tai kam jam reikalingas stadionas? Į jo rekonstrukciją verslininkas planavo investuoti apie 570 mln. eurų.

„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Didžiosios Britanijos valdžia neatskleidžia sąrašo žmonių, kurių turtą rengiasi tirti. Tačiau jie žada kovoti su verslininkas, kurie Didžiąją Britaniją naudoja pinigų plovimui. „The Times“ pabrėžė, kad kasmet Didžiojoje Britanijoje yra „išplaunama“ apie 90 mlrd. svarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas