Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23 /14:31

Europa žada Ukrainai pagalbą: kad išgyventų žiemą, aprūpinsime elektros generatoriais

Europos Parlamento (EP) pirmininkė Roberta Metsola, „Eurocities“ prezidentas ir Florencijos meras Dario Nardella bei Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas surengė spaudos konferenciją, skirtą kampanijai „Vilties generatoriai“, kurios tikslas – aprūpinti Ukrainą elektros generatoriais ir transformatoriais, kad ji galėtų išgyventi žiemą.
Roberta Metsola
Roberta Metsola / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien kartu pradedame kampaniją „Vilties generatoriai“. Aplinkybės yra sudėtingos. Šiuo metu 10 milijonų ukrainiečių neturi elektros energijos dėl Rusijos atakų. Taikomasi į civilius, infrastruktūrą, praėjusią naktį Rusijos smūgiai Ukrainoje pražudė naujagimį gimdymo namuose pietinėje Zaporižios srityje. Tai tik vienas iš siaubingų pavyzdžių, rodančių, kokią žalą sukėlė beatodairiškas Rusijos bombardavimas. Šis parlamentas ir Europos Sąjunga pademonstravo nepaprastą solidarumą su Ukraina humanitarinėje, karinėje ir finansinėje srityse. Tačiau dabar turime užtikrinti, kad jie gautų ir praktinę paramą, kurios jiems reikia, kad galėtų išgyventi žiemą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R.Metsola.

Ji teigė, kad tam bus rasta reikiamų išteklių, bendradarbiaujant su „Euro Cities“, daugiau nei 200 didžiausių Europos miestų tinklu, kad Ukrainai būtų padovanota elektros generatorių ir transformatorių.

„Mes tai darome labai praktiškai ir konkrečiai, visų pirma, kad būtų švaraus vandens ligoninėse, ir žmonėms būtų užtikrintos kasdienės paslaugos, kurias laikome savaime suprantamu dalyku. Raginu miestus ir miestelius visoje Europoje prisijungti prie iniciatyvos“, – kalbėjo ji.

R.Metsola pažymėjo, kad su miestais jau yra neoficialių susitarimų, kurių kol kas ji neįvardijo.

„Eurocities“ – tai daugiau kaip 200 miestų 38 šalyse, kuriuose gyvena 130 milijonų žmonių, tinklas.

Jam vadovaujantis Dario Nardella antrino, kad padėtis Ukrainoje yra dramatiška – po atakų prieš pagrindinius elektros perdavimo tinklus ukrainiečiai dabar gyvena ekstremaliomis sąlygomis.

„Stengiamės užtikrinti, kad per kelias dienas būtų galima pristatyti didelį skaičių generatorių, o tai reikštų, kad bent jau bus užtikrintas bazinis energijos tiekimas Ukrainos miestams“, – kalbėjo D.Nardella.

D.Nardella pridėjo, kad rugpjūčio 19 d. Kyjive pasirašė supratimo memorandumą Ukrainos atstatymui paremti. Kitą savaitę Vienoje vyksiančioje kasmetinėje „Eurocities“ bendradarbiavimo platformoje jis žadėjo išsamiai pristatyti iniciatyvą daugiau nei 80 miestų.

Anot, jo skelbdami raginimą miestams susiburti ir padėti Ukrainai, paaukojant generatorius ir transformatorius, gali padėti užtikrinti, kad Ukrainos miestai galėtų kuo geriau susitvarkyti savo kasdienį gyvenimą.

„Turime veikti nedelsiant. Atėjo žiema, nėra elektros ir dujų, nėra laiko gaišti“, – kalbėjo jis.

„Facebook“ nuotr./Dario Nardella
„Facebook“ nuotr./Dario Nardella

„Didžiuojamės, kad europiečiai ir jų institucijos, pavyzdžiui, Europos Parlamentas bei „Eurocities“, remia Ukrainos pastangas atlaikyti teroristinius Rusijos veiksmus prieš civilius gyventojus“, – sakė Andrijus Jermakas, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovas.

Padaryta milžiniška žala

Priminsime, kad per pastarąsias Rusijos kariuomenės atakas šalies energetikos infrastruktūrai buvo padaryta milžiniška žala.

Nepaisant to, valstybinės elektros tinklų operatorės „Ukrenerho“ vadovas Volodymyras Kudryckis atmetė raginimus evakuoti žmones iš teritorijų, kuriuose šiuo metu sutrikęs elektros, šildymo ar vandens tiekimas.

Jis tikino sieksiąs užtikrinti, kad ukrainiečiai žiemą nebūtų priversti palikti savo namų.

Rusijos pajėgos jau kurį laiką sąmoningai atakuoja Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Po pastarųjų smūgių tiekimo sutrikimai gali tęstis kelis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant