Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 24 /11:31

Ramūnas Karbauskis žada amnestiją emigrantams nuo PSD

Savo išvykimo nedeklaravę emigrantai, Lietuvoje sukaupę dideles skolas, galės lengviau atsikvėpti – jiems žadama amnestija nuo sukauptų skolų už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD), po susitikimo su „Sodros“ vadovu žiniasklaidai pranešė valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jis teigė, kad toks pasiūlymas virs įstatymo projektu ir bus pateiktas Seime.

„Iš tikrųjų yra situacija, kada PSD įmokos skaičiuojamos tiems žmonėms, kurie yra išvykę, bet išvykimas nėra deklaruotas. Jiems kaupiasi suma, bet iš tikrųjų jos kaupti nereikėtų, nes tikriausiai tie žmonės moka mokesčius kitoje valstybėje, tiesiog to nėra deklaravę“, – sako R.Karbauskis.

Anot jo, jei žmogus trejus metus valstybėje neatliks jokių veiksmų – nedeklaruos, nesinaudos ligoninėmis, nesimokys, nesikreips pašalpų, nesimokys ar neatliks kitų veiksmų, rodančių buvimą Lietuvoje, bus automatiškai laikoma, kad jis išvykęs. Dėl tikslaus termino dar bus sprendžiama.

„Ir tokiu atveju ketinama neskaičiuoti jokių įmokų ir nedidinti jo skolos, nes dabar teorinė skola didėja, nors ji yra neteisinga, kadangi tie žmonės tikrai nesinaudoja jokiomis teisėmis Lietuvoje. Tai būtų gera žinia tiems, kurie kažkodėl vengia deklaruoti savo išvykimą“, – sako R.Karbauskis.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Emigracija
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Emigracija

Jis akcentavo, kad vis tiek būtina apie savo išvykimą pranešti, kad nesusipratimų nekiltų ir prievolės nebūtų taikomos, o skolos neaugtų.

„Mes turime sulaukti paties projekto dar sykį – apdoroto, pagerinto ir tinkamo priimti Seime. Manau, iki rugsėjo deklaruosime, o sesijoje galėsime svarstyti. Bet kuriuo atveju tai turi įsigalioti nuo naujų metų“, – teigė R.Karbauskis

Skola – 100 milijonų eurų

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius akcentavo, kad 3 metus Lietuvoje negyvenusių žmonių skolos vidutiniškai siekia apie 1000 eurų.

Anot jo, yra 100 tūkst. emigrantų skolininkų. O jų sukaupta skola – 100 milijonų eurų. Problema, kad „Sodrai“ tenka tokias skolas išieškoti, o vėliau, žmogui įrodžius savo išvykimą, skolas nurašyti ar grąžinti išieškotus pinigus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Žmonės, kurie išvykę ir dėl tam tikrų priežasčių nėra deklaravę savo išvykimo, tampa mūsų PSD skolininkais, bet jie turi sveikatos draudimą tarkime, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Ispanijoje ar Vokietijoje. Galų gale, kai mes išieškome tas sumas, jie įrodo kad yra drausti, ir mes turime grąžinti. Žmonės nervinasi, patiria daug nepatogumų, „Sodra“ kaip administratorius dirba administruodama ir skolą, ir grąžindama paskui pinigus“, – sako M.Sinkevičius

Anot jo, tiksli nurašoma skolų suma paaiškės Seimui pasirinkus terminą, kokias skolas anuliuoti – 2, 3 ar 5 metų.

„Įvairiausių sumų yra, vidutiniška suma apie 1000 eurų“, – kalbėdamas apie emigrantų skolas kalbėjo M.Sinkevičius ir prašė išvykstančiųjų būtinai apie išvykimą deklaruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas