Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudona šviesa alkoholio „bambaliams“ galėjo įsižiebti tik trumpam

Nuo 2020 m. liepos 1 dienos – jokio stipraus alaus plastikinėje taroje. Tokia Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa braunasi Seime – ketvirtadienį po pateikimo jai pritarta, nors iki šiol ši iniciatyva vis užgesdavo pradinėje stadijoje. Tačiau labai tikėtina, kad šis draudimas nebus paskelbtas – idėjai nepritaria nei Vyriausybė, nei Seimo teisininkai, o pats terminas nukeltas į 2020-ųjų vasarą.   
Koncerto „Laisvė rokenrolui“ akimirka
Koncerto „Laisvė rokenrolui“ akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Seimas Alkoholis

Ketvirtadienio sprendimas dar nereiškia „bambalių“ eros pabaigos – tuo įsitikinęs pataisą teikęs opozicijos atstovas Paulius Saudargas. Kovą su alkoholizmo plitimu pradėjusi Vyriausybė nepritaria „bambalių“ uždraudimui, be to, nebus skubama su prašymu Europos Komisijai. Sveikatos apsaugos ministerija neslėpė – tokio kreipimosi nėra Aurelijaus Verygos darbotvarkėje.

Vis atsimušdavo į sieną

„Esame įpusėję kadenciją ir įstrigome su bambalių klausimu ir ši kova nebaigta“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo konservatorius P.Saudargas, kurio pataisą dėl „bambalių“ ir svarstė Seimas.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Alaus „bambalys“
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Alaus „bambalys“

Nors valdantieji paskelbė kovą prie alkoholio plitimą ir buvo įvesta daug ribojančių įstatymų, stipraus alaus pardavimo plastikinėje taroje draudimas vis atsimušdavo tarsi į sieną.

Iki praėjusio ketvirtadienio dauguma ligtolinių bandymų įvesti ribojimus „bambaliams“ baigdavosi niekaip – Seimas nepritardavo net per pirmus svarstymus.

Kodėl? „Valstietė“ Agnė Širinskienė iš Seimo tribūnos ne kartą tvirtino, kad „bambalių“ uždraudimui reiktų Europos Komisijos leidimo, taigi sprendimą reiktų notifikuoti. Todėl su šiuo nauju apribojimu ir neskubėta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Man iš tik­rų­jų yra įdo­mu, kaip jūs įsi­vaiz­duo­ja­te įsta­ty­mo įgy­ven­di­ni­mą po to? Kaip ži­no­te, bet koks ta­ros ri­bo­ji­mas yra su­si­jęs su Eu­ro­pos Są­jun­gos pre­ky­bos lais­ve, ir mes la­bai sun­kiai pra­smu­ko­me su 0,5 lit­ro, vos vos pro Eu­ro­pos Są­jun­gos tei­sės pa­žei­di­mą. Čia jūs dar ban­do­te ma­žin­ti fak­tiš­kai dvi­gu­bai ta­rą. Kaip jūs įsi­vaiz­duo­ja­te Eu­ro­pos Są­jun­gos, Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos re­ak­ci­ją?“, – 2017 m. Seime kalbėjo A.Širinskienė, kai buvo svarstoma analogiškas pasiūlymas.

Nukėlė dar metams

Pasak P.Saudargo, valdantieji pusantrų metų vilkino „bambalių“ draudimo klausimą.

„Bandymų buvo daug ir anksčiau. Pavyzdžiui, prieš pusantrų metų kartu su visu Alkoholio ribojimų paketu buvo bandoma siūlyti drausti „bambalius“, tačiau „valstiečiai“ sakydavo, kad nereiktų judinti šio klausimo, kad tik nesugriūtų visas paketas“, – 15min teigė P.Saudargas.

Dėl „bambalių“ uždraudimo stipriam alui ir šįkart reikės Europos Komisijos leidimo. Dėl to ketvirtadienį nutarta nukelti įstatymo įsigaliojimą metams – nuo 2019 m. į 2020 m. liepą. Taigi jei galutinai tam pritars Seimas, stiprus alus „bambaliuose“ bus išimtas iš prekybos tik 2020 metų vasarą.

Beje, ketvirtadienį „valstiečiai“ svarstant šią įstatymo pataisą nesivėlė į diskusijas, nors kova su alkoholio plitimu anksčiau buvo viena svarbiausių temų. A.Širinskienė šiuo klausimu taip pat nepasisakė.

P.Saudargas ketvirtadienį Seime užsiminė, kad su „bambaliais“ žadėjęs kovoti Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis dabar šio pažado nesilaiko.

Prieš draudimus stojo ir Vyriausybė

Dabar aiškėja, kad šio pasiūlymo nepalaiko ir Vyriausybė. Savo išvadose ji mini, kad Europos Sąjungoje „uždrausti kiekybiniai importo apribojimai“, todėl nepalaiko šio pasiūlymo.

„Priėmus įstatymų projektus būtų sudarytos kliūtys laisvam prekių judėjimui ir pažeistas ES teisėje įtvirtintas abipusio pripažinimo principas, nes Lietuvos Respublikoje būtų draudžiama parduoti kitose ES valstybėse teisėtai pagamintus ir parduodamus nurodytus alkoholinius gėrimus, kurie būtų išpilstyti ne į šiuose projektuose siūlomo nustatyti dydžio tarą“, – teigiama Vyriausybės išvadose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė

Seimo Ekonomikos komitetas taip pat siūlė tam nepritarti. Kodėl? „Priėmus įstatymų projektus būtų sudarytos kliūtys laisvam prekių judėjimui ir pažeistas ES teisėje įtvirtintas abipusio pripažinimo principas“, – teigiama komiteto išvadoje. Įspėjama, kad tokiu atveju Lietuva uždraustų ir kitose ES šalyse pagamintą stiprų alų plastikinėje taroje. Panašios pozicijos laikosi ir Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos.

„Nors „valstiečiai“ žadėjo, kad pritars šiai idėjai, tačiau neseniai Vyriausybė pasisakė prieš. Tai atrodo keista“, – teigė P.Saudargas.

Sveikatos apsaugos ministerija, panašu, neskuba su kreipimusi į Europos Komisiją. „Pozicija nesikeičia – šio klausimo ministro A. Verygos darbotvarkėje nėra“, – 15min sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas