Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centras: 2021 m. sistemos pagalba iš skolininkų išieškota 300 mln. eurų

Registrų centro tvarkoma Piniginių lėšų apribojimų informacinė sistema (PLAIS), kurios pagalba iš skolininkų banko sąskaitų nurašomos lėšos ir grąžinamos kreditoriams, per praėjusius metus kreditoriams grąžino beveik 300 mln. skolų. Tai yra net 40 proc. daugiau nei 2020 metais, tačiau nesiekia iki pandemijos fiksuotų sumų, rašoma pranešime spaudai.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

„Prasidėjus pandemijai 2020 metais stebėjome netolygų skolų išieškojimų vykdymą – dėl valstybės institucijų taikytų priemonių dalies skolų išieškojimas buvo laikinai sustabdytas ir atidėtas vėlesniems laikotarpiams. Tačiau jau praėjusiais metais situacija stabilizavosi ir skolų nurašymo nurodymai teikiami įprastai – per mėnesį vidutinė nurašyta skolų suma siekė apie 25 mln. eurų. Iš viso per praėjusius metus PLAIS pagalba iš skolininkų išieškota daugiau kaip 290 mln. eurų“, – sako Registrų centro Apribojimų informacinių sistemų skyriaus vadovas Saulius Grudzinskas.

Nurodymus nurašyti lėšas iš skolininkų banko sąskaitų į PLAIS teikia antstoliai, „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Muitinės departamentas. Iš viso per 2021 metus pateikta beveik 1,1 mln. nurodymų nurašyti išieškomas sumas.

„Beveik du trečdalius visų nurodymų į PLAIS pateikė „Sodra“, tačiau įstaiga tai daro netolygiai, kas kelis mėnesius pateikdamos po didesnį kiekį nurodymų, dažniausiai nedidelėms sumoms nurašyti. Antstoliai nurodymus teikia tolygiai – po maždaug 30 tūkst. kiekvieną mėnesį. Tuo tarpu VMI teikia mažesnį kiekį nurodymų, tačiau jais siekia išieškoti didesnes sumas. Būtent pagal VMI nurodymus per 2021 metus išieškota suma sudaro beveik pusę visos per praėjusius metus išieškotos sumos“, – kalba S.Grudzinskas.

Nuo PLAIS veikimo pradžios iš skolininkų išieškota suma siekia beveik 2 mlrd. eurų.

Nuo liepos – pokyčiai dėl neišieškomų sumų

Šiuo metu Registrų centras įgyvendina PLAIS vystymo projektą, kurio tikslas – įgyvendinti nuo šių metų liepos 1 dienos įsigaliosiančius Civilinio proceso kodekso nuostatų pasikeitimus, numatančius, kad vykdant išieškojimą iš skolininko sąskaitos galės būti nurašomos tik tos lėšos, kurios viršys teisės aktuose nustatytą minimalių vartojimo poreikio dydį.

„Atlikus sistemos pakeitimus nurodymų teikėjams pradėjus vykdyti skolos išieškojimą iš fizinio asmens sąskaitoje esančių lėšų, PLAIS automatiškai kiekvienam skolininkui nustatys minimalią neišieškomą sumą. Skolininkas bet kada galės kreiptis į nurodymų teikėjus su prašymu pakeisti šį neišieškomos sumos dydį

ar panaikinti neišieškomą sumą“, – pasakoja Registrų centro Apribojimų informacinių sistemų skyriaus vadovas S.Grudzinskas.

Anot jo, neišieškomos sumos sąvoka pakeis šiuo metu naudojamą laisvai disponuojamos sumos sąvoką. Juridiniams asmenims, kaip ir šiuo metu, minimalus neišieškomos sumos dydis nebus taikomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas