Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Registrų centras atvėrė naujus atvirų duomenų rinkinius: ką juose galima rasti?

Pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkantis Registrų centras visuomenei neatlygintinam ir pakartotinam naudojimui atvėrė naujus atvirų duomenų rinkinius. Šį kartą atverti didelės vertės duomenų rinkiniai, kurie, tikimasi, bus itin aktualūs kuriant pridėtinę vertę turinčias paslaugas, rašoma „Registrų centro“ pranešime spaudai.
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Duomenys yra valstybės strateginis turtas, tad jų atvėrimas – vienas iš prioritetinių darbų, kad verslas ir mokslas galėtų juos naudoti kurdami pažangius produktus ir paslaugas. Lietuva jau pažengė atverdama didelės vertės duomenų rinkinius: šiuo metu Lietuvos atvirų duomenų portale jau skelbiama daugiau kaip 200 didelės vertės duomenų rinkinių. Be to, šių duomenų rinkinių atsisiuntimų skaičius Lietuvoje išaugo beveik 3 kartus iki 2,7 mlrd. kartų. Tai rodo, kad verslas ir visuomenė vis plačiau naudojasi šių rinkinių teikiamais pranašumais“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Europos Sąjungos direktyva dėl atvirųjų duomenų ir viešojo sektoriaus informacijos pakartotinio naudojimo nustato šešias temines didelės vertės duomenų rinkinių kategorijas: geoerdviniai duomenys, žemės stebėjimo ir aplinkos duomenys, meteorologiniai duomenys, statistika, bendrovių ir bendrovių valdymo nuosavybės teise duomenys, judumo duomenys.

Registrų centras publikavo didelės vertės duomenų rinkinius iš tvarkomų registrų. Bene didžiausio visuomenės susidomėjimo jau spėjo sulaukti atverti didelės vertės geoerdviniai duomenys – žemės sklypų ir pastatų erdviniai duomenys. Taip pat aktualūs Adresų registro erdviniai duomenys.

„Pirmuosius atvirų duomenų rinkinius Registrų centras atvėrė prieš penkerius metus ir per tą laiką visuomenei neatlygintinam ir pakartotinam naudojimui buvo atverti visų mūsų tvarkomų registrų ir informacinių sistemų duomenys. Su šiuo didelės vertės duomenų rinkinių atvėrimu įgyvendiname įmonės atvirų duomenų strategijoje iškeltus tikslus ir Europos Sąjungos direktyvos nuostatas, tuo pačiu prisidedame prie skaitmeninių inovacijų ir pažangių paslaugų kūrimo“, – sako Registrų centro generalinis direktorius Adrijus Jusas.

Bendrovių ir bendrovių valdymo nuosavybės teise duomenų rinkiniuose galima rasti pagrindinę informaciją apie Juridinių asmenų registre įregistruotus ir išregistruotus juridinius asmenis, nuasmenintus duomenis apie jų dalyvius, valdymo ir priežiūros organus, juridinių asmenų buveines ar informaciją apie įregistruotas nevyriausybines organizacijas ar paramos gavėjus.

Tarp šių rinkinių taip pat galima rasti jau anksčiau atvertus ir didžiausio susidomėjimo iš naudotojų sulaukiančius duomenų rinkinius su duomenimis iš juridinių asmenų pateiktų finansinių ataskaitų, įstatinio kapitalo duomenis, vėluojančiųjų teikti finansines ataskaitas sąrašas, ar sąrašas juridinių asmenų, kurie kartu su finansine ataskaita nepateikė auditoriaus išvados, kai pagal įstatymus turėjo būti atliktas ataskaitų auditas.

Didelės vertės duomenų rinkiniai – tai dokumentai, kurių pakartotinis naudojimas siejamas su reikšminga nauda visuomenei, aplinkai ir ekonomikai, visų pirma dėl jų tinkamumo pridėtinę vertę turinčioms paslaugoms, taikomosioms programoms ir naujoms, aukštos kokybės bei deramoms darbo vietoms kurti ir dėl potencialių tais duomenų rinkiniais grindžiamų pridėtinę vertę turinčių paslaugų ir taikomųjų programų naudotojų skaičiaus.

Visus Registrų centro atvertus didelės vertės duomenų rinkinius galima rasti įmonės interneto svetainėje.

Atvirų duomenų vartojimas auga kartais

Registrų centras pirmuosius duomenų rinkinius visuomenei atvėrė dar 2019 metais. Šiuo metu visi norintys nemokamai gali naudotis Nekilnojamojo turto registro, Juridinių asmenų registro, Adresų registro, Gyventojų registro, Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos, Sutarčių ir teisių suvaržymų registro, Licencijų informacinės sistemos, Politinių partijų narių sąrašų informacinės sistemos, e. recepto posistemės duomenimis.

Iki šiol Registrų centro atvirais duomenimis pasinaudojo jau beveik 65 tūkst. unikalių naudotojų, kurie atliko beveik 2,2 mln. duomenų rinkinių atsisiuntimų. Atvirų duomenų vartojimas pastebimai išaugo šiais metais, kai naudotojai atliko beveik 0,9 mln. duomenų rinkinių atsisiuntimų – beveik tiek pat kaip per visus 2019-2023 metus kartu sudėjus.

Didžiausio susidomėjimo sulaukia Adresų registro, Juridinių asmenų registro ir Nekilnojamojo turto registro duomenys.

Atviri duomenys prisideda prie skaidresnės ir didesniu tarpusavio pasitikėjimu paremtos visuomenės, suteikia galimybes didinti verslo skaidrumą. Visus Registrų centro atvertus duomenis galima rasti įmonės interneto svetainėje ir atsisiųsti juos naudoti patogiais atvirų duomenų formatais.

Atviri duomenys – laisvai prieinami Registrų centro veikloje ar dokumentuose užfiksuoti duomenys, informacija ar jos dalis, nepaisant jų pateikimo būdo, formos ir laikmenos, įskaitant Registrų centro tvarkomų registrų duomenis, kuriuos galima pakartotinai naudoti ir platinti bet kokiu teisėtu tikslu, nurodant jų šaltinį, tačiau tik tomis pačiomis sąlygomis, kuriomis buvo gauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas