Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centras išregistruos ilgai likviduojamas įmones: tokių bendrovių – tūkstančiai

Ilgiau nei metus likviduojami juridiniai asmenys jau artimiausiu metu bus išregistruoti iš Juridinių asmenų registro. Tokiu būdu siekiama, kad registre esantys duomenys būtų tikslūs, aktualūs ir kuo labiau atspindėtų realų šalyje veikiančių įmonių ir organizacijų skaičių, rašoma „Registrų centras“ pranešime spaudai.
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje
Atnaujintas Registrų centro klientų aptarnavimo padalinys Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos įsigaliojo Teisingumo ministerijos inicijuoti Civilinio kodekso pakeitimai, numatantys, kad juridinio asmens likvidatorius likvidavimo procedūras turi užbaigti ir juridinį asmenį iš Juridinių asmenų registro išregistruoti per vienerius metus nuo likviduojamo juridinio asmens statuso įregistravimo.

Nepraėjus numatytam vienerių metų terminui juridinis asmuo gali Registrų centrui pateikti prašymą vieną kartą pratęsti terminą vieneriems metams. Jeigu per nustatytą terminą likvidatorius neužbaigia likvidavimo procedūrų ir juridinio asmens neišregistruoja, tą padarys Registrų centras.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, teisingi, tikri ir aktualūs juridinių asmenų duomenys – tai pasitikėjimo ir skaidrumo garantas. Juridinių asmenų registre tvarkomų juridinių asmenų duomenų aktualumo ir teisingumo svarbą akcentavo ir MONEYVAL komitetas, vertindamas Lietuvos įgyvendinamus tarptautinius reikalavimus dėl pinigų plovimo ir teroristų finansavimo. Todėl nauju teisiniu reguliavimu taip pat bus prisidedama prie MONEYVAL rekomendacijų įgyvendinimo ir užtikrinimo.

Registrų centro Asmenų registravimo centro vadovė Jolanta Kazlauskienė teigia, kad kai kuriais atvejais juridiniai asmenys likviduojami ilgiau nei dešimt metų ir jų neišregistruojant tokie juridiniai asmenys neleidžia matyti realaus šalyje veikiančių įmonių ir organizacijų paveikslo.

„Mūsų skaičiavimais, šiuo metu yra apie 10 tūkst. juridinių asmenų, kurie teisinį statusą „likviduojamas“ įgijo seniau nei prieš vienerius metus, iš jų apie 6 tūkst. tokį statusą turi ilgiau nei dešimt metų. Iki šių metų pabaigos nesulaukę prašymų išregistruoti šių juridinių asmenų iš jų likvidatorių, juos paprasčiausiai išregistruosime ir tokiu būdu užtikrinsime Juridinių asmenų registro higieną, aktualizuosime registre esančius duomenis“, – kalba J.Kazlauskienė.

Terminas galės būti pratęstas, atsakomybė likvidatoriams

Civilinio kodekso pakeitimai numato, kad nepraėjus vieneriems metams nuo teisinio statuso „likviduojamas“ įregistravimo, juridinis asmuo gali kreiptis į Registrų centrą su prašymu pratęsti terminą vieneriems metams. Jeigu tai nebus padaryta, praėjus vieneriems metams nuo teisinio statuso „likviduojamas“ įregistravimo teisės aktuose nustatytus veiksmus, reikalingus likviduojamam juridiniam asmeniui išregistruoti, atliks Registrų centras – likviduojamas juridinis asmuo bus išregistruotas iš Juridinių asmenų registro.

Be to, už įstatymuose numatytų likvidatoriaus pareigų nevykdymą arba netinkamą jų vykdymą numatyta likvidatoriaus atsakomybė – jis privalės visiškai atlyginti dėl to atsiradusią žalą.

Juridinius asmenis, kurie teisinį statusą „likviduojamas“ įgijo iki 2023 m. rugsėjo 1 dienos, Registrų centras turės išregistruoti iki 2025 metų sausio 1 dienos. Registrų centro duomenimis, tokių juridinių asmenų šiuo metu yra beveik 9,7 tūkstančio.

Tuo metu juridiniai asmenys, kurie teisinį statusą „likviduojamas“ įgijo nuo 2023 metų rugsėjo 1 d. iki 2024 metų rugsėjo 1 dienos, turi būti likviduoti iki 2025 metų rugsėjo 1 dienos, o jei iki šios datos likvidavimo procedūros nebus baigtos, tokie juridiniai asmenys bus išregistruoti Registrų centro iki kitų metų pabaigos. Skaičiuojama, kad šiuo metu tokių juridinių asmenų yra kiek daugiau nei 1 tūkstantis.

Šiuo metu Juridinių asmenų registre įregistruota apie 230 tūkst. juridinių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas