Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reguliavimas ir apatija smogė bitkoinų rinkai

Didžiulis svyravimas bitkoinų rinkoje dar kartą tarp investuotojų sukėlė diskusijų: kai kurie mano, kad vyksta „korekcija“, o kiti sako, kad tai yra brangus „susižavėjimas“. Po praėjusių metų pabaigoje bitkoinų rinkoje fiksuoto ažiotažo, kuomet šios virtualios valiutos kursas pasiekė beveik 20 tūkst. JAV dolerių, bitkoinas šių metų pradžioje gerokai atpigo. Vėliau kiek atsigavęs jo kursas vėl šį mėnesį ėmė mažėti.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai yra sveika korekcija po energingų 2017 metų“, – mano kriptovaliutų fondo „Multicoin Capital“ įkūrėjas Kyle Salmani. Tačiau nepaisant jo optimizmo, fondas nesitiki bitkoino kurso kilimo.

„Žinoma, tokios laimingos pernykštės dienos jau seniai praėjo“, – sakė jis.

Burbulas sprogo?

Šiuo metu bitkoino kursas sudaro tik 40 proc. to lygio, kuris buvo pasiektas prieš kelis mėnesius, tuomet bitkoinui teko 80 proc. virtualių valiutų rinkos, rodo „coinmarketcap.com“ duomenys.

Be to, „Google“ paieškos sistemos duomenys rodo, kad paieškų, kuriose būtų minimas bitkoinas, skaičius dabar yra penkis kartus mažesnis nei gruodžio 17–23 d. d.

Remiantis „Bloomberg“ duomenimis, šiuo metu bitkoinas kainuoja apie 8 tūkst. JAV dolerių, palyginti su 19 511 JAV dolerių kaina, buvusia gruodžio pabaigoje.

„Morgan Stanley“ analitikai pažymi, kad bitkoinas elgiasi labai panašiai, kaip akcijų rinka elgėsi pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje, kai sprogo interneto bendrovių burbulas, tik „15 kartų greičiau“.

Tačiau reikia nepamiršti ir to, kad bitkoinas jau du kartus buvo netekęs maždaug 90 proc. savo vertės nuo savo atsiradimo 2009 metais – 2011 ir 2015 metais, o vėliau atsigavo.

„Nenustebčiau, jeigu kaina kris iki 5 tūkst. JAV dolerių, o vėliau viršys 10 tūkst. JAV dolerių ribą“, – sakė OANDA analitikas Craigas Erlamas. Visgi jis nesitiki, kad bitkoinas bent jau artimiausiu metu pasiektų tokį lygį, kuris buvo fiksuojamas pernai gruodį.

Smukdo reguliavimas

Ekspertai sako, kad bitkoino kursą smukdo vis griežtesnis reguliavimas. Priežiūros tarnybos vis labiau ir griežčiau perspėja dėl virtualių valiutų ir siekia reguliuoti šią rinką.

Be to, socialiniai tinklai „Facebook“ ir „Twitter“, o taip pat „Google“ paieškos sistema uždraudė virtualiųjų valiutų žetonų platinimo sandorių (ICO) reklamą.

„Trumpai tariant, tai yra bloga žinia, – sakė investicijų fondo „LDJ Capital“ analitikas Davidas Drake‘as. – Tačiau ir mums reikia reguliavimo.“

Tačiau kiti analitikai sako, kad bitkoinas atpigo dėl išpardavimo, kuomet „istoriniai žaidėjai“, investavę į bitkoinus dar jo „kūdikystėje“, pardavė turėtus bitkoinus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento