Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Reikšdami paramą Ukrainai, lietuviai skuba į ukrainietiškus restoranus

Pastarosiomis dienomis tautiečiai viešojoje erdvėje raginami palaikyti Ukrainą įsigyjant šios šalies produkcijos, lankytis restoranuose. Tai, kad pastarosiomis dienomis juntamas didelis palaikymas, 15min patvirtino ukrainietiško maisto restoranų „Borsch“ vadovė Gražina Šablo bei „Leleko“ direktorė Eglė Dalšėdienė. „Bolt“ priduria, kad užsakymų skaičius iš ukrainietiškų restoranų išaugo 2 kartus.
Sriuba - Barščiai
Sriuba - Barščiai / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Paklausa padidėjo 50 proc.

„Jaučiam, žiauriai jaučiam. Pas mus du virėjai serga kovidu, todėl dabar verčiamės per galvą kiek tik galime“, – 15min sakė ukrainietiškos virtuvės restorano Vilniuje „Leleko“ vadovė Eglė Dalšėdienė, pridūrusi, kad šiuo metu smarkiai trūksta darbuotojų.

„Leleko“ vyr. barmenu prisistatęs Šarūnas Butkus 15min pridūrė, kad žmonių srautas padidėjo 50 proc. ir daugiau.

„Dažniausiai patys pasiskambina ir rezervuoja staliukus, bet didžioji dalis ateina tiesiogiai“, – sakė jis, paklaustas, ar žmonės daugiau užsisako maisto į namus, ar apsilanko pačioje kavinėje.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ukrainos ambasada
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ukrainos ambasada

Š.Butkus antrino savo vadovei ir tvirtino, kad šiuo metu niekaip neįmanoma rasti darbuotojų.

„Tie, kurie yra, jie varo visais frontais“, – tvirtino pašnekovas.

Jis pasakojo, kad daug žmonių klausia, ar pas juos dirba ukrainiečiai, tačiau šiuo metu didžioji dalis darbuotojų yra lietuviai.

„Buvo, kad ir ukrainiečiai dirbdavo pas mus, bet šiuo metu vietiniai visi dirbame. O nuotaikos kaip ir pas visus, liūdna labai“, – teigė jis.

Jei tik būtų poreikis, „Leleko“ restoranas įdarbintų atvykstančius ukrainiečius, pabrėžė Š.Butkus.

„Tikrai taip, nes trūksta ir virtuvėje, ir aptarnaujančio personalo – barmeno/padavėjo“, – 15min kalbėjo jis.

Didesnė paklausa ir žmonių srautai, Š.Butkaus teigimu, prasidėjo jau nuo ketvirtadienio, kuomet Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą.

Anot jo, populiariausi patiekalai, kurių prašo atėję klientai – barščiai, Kijevo kotletai.

Autoriaus nuotr. / Kijevo kotletas
Autoriaus nuotr. / Kijevo kotletas

„Mūsų patiekalai yra iš tam tikrų regionų. Tarkim, Černigovo kiaulienos muštinis, mūsų daromi virtiniai yra ukrainietiški, Kijevo kotletai, barščiai“, – vardijo jis.

Daugiau klientų sulaukia ir kiti

Padidėjusį klientų srautą jaučia ir kiti ukrainietiški restoranai.

„Mes visą laiką netrūkome klientų, bet dabar ypatingai ateina ir palaiko. Tuo labiau, kad mano vyras turi ukrainietiškų šaknų ir restoranas seniai veikia, todėl šiuo klausimu dabar ypatingai pagyvėjimas“, – 15min pasakojo sostinės Naujamiestyje, Algirdo gatvėje įsikūrusio restorano „Borsch“ vadovė Gražina Šablo. Anksčiau šis restoranas vadinosi „Ukrainos vakarai“, o į „Borsch“ persivadino kiek daugiau kaip prieš 10 metų.

„Daugiau žmonių apsilanko. Buvo daugiau per pietus, bet ateina daugiau ir vakarais, ypač, kai nusiėmė visi apribojimai, todėl daugiau žmonių“, – pridūrė ji.

Nors klientų srautas pastarosiomis dienomis išaugo, darbo rankų gaminant patiekalus, nepritrūko.

Restorano kasdienybei vadovauja G.Šablo, tačiau inspiracija jam atsirasti tapo jos vyras Sergejus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Restorano „Borsch“ savininkai Gražina ir Sergejus Šablo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Restorano „Borsch“ savininkai Gražina ir Sergejus Šablo

15min praėjusių metų rugpjūtį rašė, kad S.Šablo nuo pat kūdikystės gyvena Lietuvoje – čia mokėsi, studijavo, tapo medalius savo laiku pelniusiu sporto meistru, vysto verslą – jo giminės šaknys yra Ukrainoje. Jo šviesaus atminimo tėtis kilęs iš kaimo Zaporožės srityje Ukrainoje, o mama taip pat buvo ukrainietiškų šaknų, nors gyveno Rusijoje, Krasnodaro srityje, kur pora ir susipažino. S.Šablo tėtis atlikdamas tuomet privaloma karinę tarnybą buvo paskirtas į Lietuvą, čia jis ir atvyko su žmona ir tuomet dar kūdikiu sūnumi Sergejumi.

PLAČIAU SKAITYKITE: Susipažinkime su ukrainiečių virtuve: kas dar, be barščių, ją garsina?

Platformos: matyti didesnis aktyvumas

„Bolt Food“ Lietuvos operacijų vadovas Justinas Bambalas sakė, kad platformoje yra du ukrainiečių virtuvės patiekalus siūlantys restoranai.

„Stebint ilgesnio laikotarpio duomenis galima teigti, kad egzistuoja nuolatinė auditorija, besirenkanti ukrainietišką virtuvę. Vis tik, penktadienio ir šeštadienio užsakymų statistikoje atsispindi didesnis nei įprasta aktyvumas. Veikiausiai, tokiu būdu vartotojai nusprendė išreikšti savo paramą Ukrainai“, – 15min komentavo jis.

Anot jo, ketvirtadienį stebėtas maždaug 2 kartus padidėjęs užsakymų kiekis iš šių restoranų, o penktadienį jau 2,5 karto.

Kartu, pasak J.Bambalo, antradienį „Bolt Food“ kaip ir kitos „Bolt“ paslaugos visoje Europoje, 5 proc. nuo kiekvieno užsakymo skirs nevyriausybinėms organizacijoms, padedančioms Ukrainai.

„Per dviejų savaičių laikotarpį iš viso planuojama surinkti daugiau kaip 5 milijonus eurų“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus