Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Riebus čekis: kiek Kremlius išleido „Wagner“ samdiniams?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atskleidė, kad Kremlius „Wagner“ samdinių organizacijai skyrė daugiau nei 1 mlrd. dolerių, praneša „Business Insider“.
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono / „AP“/„Scanpix“

Rusijos kariuomenei V.Putinas sakė, kad jo vyriausybė, tebesitęsiant įtemptai ekonomikai, nuo 2022 m. gegužės mėnesio, t. y. praėjus vos keliems mėnesiams po visiškos invazijos į Ukrainą, iki 2023 m. gegužės „Wagner“ organizacijai išleido 86 mlrd. rublių (kiek daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių).

Liūdnai pagarsėjusi organizacija, vadovaujama Jevgenijaus Prigožino, didžiąją šio laiko dalį praleido kovodama, kad užimtų karo nuniokotą Rytų Ukrainos Bachmuto miestą.

„Noriu pažymėti ir noriu, kad visi žinotų, jog visos „Wagner“ grupuotės finansavimą visiškai užtikrino valstybė, – pripažino V.Putinas, kaip skelbia valstybinė žiniasklaida. – Mes visiškai finansavome šią grupę iš Gynybos ministerijos, iš valstybės biudžeto“.

Šios lėšos buvo skirtos „Wagner“ samdinių atlyginimams ir skatinamiesiems atlygiams, sakė Rusijos vadovas. Dar 80 mlrd. rublių (šiek tiek mažiau nei 1 mlrd. JAV dolerių), skirtų iš valstybės, atiteko J.Prigožino maitinimo bendrovei „Concord“, kuri tiekė kariškiams maistą.

„Business Insider“ negalėjo nepriklausomai patikrinti šių finansavimo skaičių.

V.Putino pastabos nušviečia tradiciškai miglotus santykius su „Wagner“ grupe, kuri Maskvos interesų vardu veikė įvairiose Afrikos ir Artimųjų Rytų vietose, o dabar ir Ukrainoje. Keliose šalyse kovotojai buvo kaltinami plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais ir kitais žiauriais nusikaltimais prieš neginkluotus civilius gyventojus.

Tokios privačios karinės bendrovės kaip „Wagner Group“ Rusijoje yra techniškai neteisėtos. Tačiau vykstanti plataus masto invazija į Ukrainą šią samdinių organizaciją išstūmė į visuomenės akiratį, nes ji kovojo kartu su Rusijos reguliaria kariuomene – galiausiai 2022 m. pabaigoje ji buvo įregistruota kaip juridinis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas