Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Shilleris: visuomenė linkusi neatsiminti praeities įvykių, todėl priimant sprendimus kartojamos tos pačios klaidos

Investicijų ir verslo aplinka besirūpinančios asociacijos „Investors' Forum“ nariai pirmadienį susitiko su šalyje viešinčiu lietuvių kilmės Jeilio universiteto profesoriumi, Nobelio ekonomikos premijos laureatu Robertu Shilleriu. Diskusijoje su investuotojais svečias pasidalijo įžvalgomis apie ekonomikos burbulus, jų susidarymo prielaidas ir su tuo susijusius ekonominių prognozių iššūkius.
Nobelio premijos laureatas Robertas Shilleris Vilniuje skaitė paskaitą
Nobelio premijos laureatas Robertas Shilleris Vilniuje skaitė paskaitą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„2008 m. prasidėjusią pasaulinę ekonominę krizę lydėjo keli spekuliaciniai bumai pasaulio akcijų ir nekilnojamojo turto rinkose. Investuotojams būtina suprasti šiuos įvykius“, ‒ kalbėjo prof. R.Shilleris.

Svečias atkreipė dėmesį, kad prognozuoti pokyčius rinkose sudėtinga ne tik dėl daugelio teorijų ir metodų gausos, bet ir dėl žmonių elgsenos. Todėl diskusijoje didelis dėmesys skirtas burbulų vertinimui tiek ekonominiu, finansiniu, tiek ir socialiniu bei psichologiniu požiūriu.

2008 m. prasidėjusią pasaulinę ekonominę krizę lydėjo keli spekuliaciniai bumai pasaulio akcijų ir nekilnojamojo turto rinkose. Investuotojams būtina suprasti šiuos įvykius, ‒ kalbėjo prof. R.Shilleris.

„Daugelyje investicinių fondų sprendimus priima ne vienas asmuo, bet jų grupės. Tad labai svarbu žinoti, kaip tokios profesionalų grupės veikia. Nors nemažai duomenų rodo, kad grupiniai sprendimai gali būti labai efektyvūs, pasitaiko ir rizikų, kuomet grupės nariai nutyli jiems kylančias abejones, kurios gali atrodyti nepagrįstos. Kartais tai turi rimtų pasekmių“, ‒ pažymėjo R.Shilleris.

Pusryčiuose su investuotojais Nobelio ekonomikos premijos laureatas atkreipė dėmesį į kolektyvinę sąmonę ir atmintį. Pasak R.Shillerio, visuomenė linkusi neatsiminti praeities įvykių, todėl priimant sprendimus kartojamos tas pačios klaidos. Ekonominių burbulų susidarymą lemia ir kiti socialiniai veiksniai – pavyzdžiui, informacijos sklaida. Vis daugiau žmonių ima galvoti, kad kainos rinkoje ir toliau augs, apie tai kalbama žiniasklaidoje, ir galiausiai toks požiūris plačiai paplinta visuomenėje.

„Ne veltui teigiama, kad profesorius R.Shilleris ekonomikai sugrąžino žmogaus veidą. Iš tiesų, prognozuodami šalies ūkio perspektyvas, turime atsižvelgti ir į visuomeninius procesus, o svarbiausia ‒ atsiminti, kad svarbius sprendimus taip pat priima žmonės. Ši neretai primirštama tiesa ir garbingo svečio įžvalgos itin reikšmingos vertinant tiek mūsų šalyje, tiek ir visame pasaulyje vykstančius ekonominius bei socialinius reiškinius“, ‒ po susitikimo kalbėjo asociacijos „Investors' Forum“ valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas.

„Profesoriaus išsakytos mintys skatina susimąstyti, kaip efektyviai sprendimai priimami valstybėje. Čia galima prisiminti kad ir įvairias darbo grupes mokesčių, ekonominės ar socialinės politikos klausimams spręsti. Visuomet pabrėžėme investuotojų ryžtą bendradarbiauti su valstybės institucijomis ir teikti konkrečius, kompleksinius pasiūlymus, tačiau svarbiems pokyčiams įvykti visų pirma būtina politinė valia“, ‒ teigė Rūta Skyrienė, asociacijos „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė.

Lietuvoje viešinčiam R.Shilleriui Nobelio ekonomikos premija skirta už novatorišką darbą įžvelgiant turto rinkų tendencijas ir atliktą išskirtinę turto kainų empirinę analizę. Nobelio ekonomikos premiją R. Shilleris gavo kartu su dar dviem JAV mokslininkais – Larsu Peteriu Hansenu ir Eugene'u Fama.

R.Shilleris patenka į šimto įtakingiausių pasaulio ekonomistų sąrašą. Daugelio perkamiausių ekonomikos knygų ir straipsnių autorius nuo 1982 m. dirba ekonomikos profesoriumi Jeilio universitete. R.Shilleris dėstė Pensilvanijos, Minesotos universitetuose, Londono ekonomikos mokykloje, ėjo Amerijos ekonomikos asociacijos viceprezidento pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas