Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 09 /10:15

Rugsėjį – 0,5 proc. mėnesio, 3,7 proc. metinė infliacija

Šiemet Lietuvoje rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 procento. Prieš tai keturis mėnesius iš eilės buvo fiksuota mėnesio defliacija.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Prekyba

Daugiausia tam įtakos turėjo degalų, drabužių ir avalynės, daržovių, šilumos kainų padidėjimas bei kietojo kuro, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, aliejaus ir riebalų kainų sumažėjimas, skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, dėl naujų rudens sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 7,5 proc. Avalynė pabrango 9 proc., drabužiai – 7,5 proc. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,3 proc. Daugiausia sumažėjo kietojo kuro (14 proc.), bet padidėjo skystojo kuro (5,8 proc.), šilumos (4,4 proc.), būsto priežiūros ir remonto paslaugų (1,1 proc.) kainos.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (5,6 proc.), benzino (3,2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,1 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų (22,4 proc.), keleivių vežimo jūra paslaugų (5 proc.), automobilių (0,9 proc.) kainų sumažėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,3 proc. Labiausiai pabrango traškučiai, alyvuogių aliejus, džiovinti vaisiai, mėsos konservai, mineraliniai ir šaltinio vandenys, bet atpigo kitas valgomasis aliejus, kava, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, sviestas, valgomieji subproduktai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo trumpavaisių agurkų, gūžinių salotų, persikų, bananų, citrinų, bet sumažėjo morkų, burokėlių, svogūnų, vynuogių, kriaušių kainos.

Rugsėjo metinė – rugsėjį, palyginti su 2022 metų rugsėju – infliacija siekė 3,7 procento. Rugsėjį vidutinė metinė infliacija siekė 14,2 procento.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių paslaugų, farmacijos gaminių, automobilių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, alaus, asmens priežiūros prietaisų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų bei šilumos, elektros kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,8 proc., paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc., per metus – atitinkamai padidėjo 1,8 proc. ir 8,7 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1 proc., rinkos kainos – 0,4 proc., per metus – atitinkamai sumažėjo 9,2 proc. ir padidėjo 6,1 procento.

Anksčiau rugsėjį skelbta išankstinė mėnesio infliacija siekė 0,7 proc., o metinė - 4,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas