Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Rusai nebeįperka atostogų net vietiniuose kurortuose: kainos stebina

Dauguma rusų nebegali sau leisti atostogauti šalies kurortuose, nes vietinio turizmo kainos smarkiai išaugo. 80 proc. piliečių teigė esantys pasirengę šiam tikslui išleisti ne daugiau kaip 15 000 rublių (156 eurus), rodo Strateginių iniciatyvų agentūros atliktos apklausos rezultatai. Tuo tarpu 2024 metų vidutinė atostogų Rusijoje kaina siekė 70 tūkst. rublių (726 eurus), sakė Kelionių agentūrų aljanso vykdomoji direktorė Natalija Osipova, rašo „Moscow Times“ cituodamas „Izvestija“.
Sočis, Rusija
Sočis, Rusija / Shutterstock nuotr.

Praėjusiais metais 61 proc. rusų buvo patenkinti savo atostogomis, tačiau dauguma skundėsi smarkiai išaugusiomis išlaidomis. „Kainos ir toliau auga – tai pastebėjo 74 proc. žmonių“, – teigė viena iš tyrimo autorių Olga Zacharova.

Pasak jos, dėl to rusai pradėjo dažniau rinktis savaitgalinį formatą ir atostogauti arčiausiai gyvenamosios vietos esančiuose regionuose. Atsižvelgdama į tai, O.Zacharova paragino turizmo pramonę didinti vidutinių ir žemų kainų kategorijų kambarių skaičių.

Ekonomistas Aleksandras Bystrovas pažymėjo, kad pabrango ne tik apgyvendinimas, bet ir skrydžiai. Šią tendenciją jis siejo su didėjančiu vietinių krypčių populiarumu. Pasak O.Zacharovos, dauguma rusų atostogas praleidžia neišvykdami iš šalies. Populiariausiomis kryptimis išlieka Krasnodaras ir Sočis, Tolimuosius Rytus pasirinko 29 proc. rusų, Arktį – 21 proc. rusų, dar 19 proc. vyko atostogauti į Sibirą.

Shutterstock nuotr./Sibiras vasarą
Shutterstock nuotr./Sibiras vasarą

Gegužės mėnesį „The Moscow Times“ atlikta kelionių agentūrų ir operatorių apklausa parodė, kad kas trečias rusas dėl išaugusių kainų ieško kuo pakeisti Krasnodaro kraštą. Rinkos dalyvių duomenimis, dviejų savaičių atostogų kaina dviem asmenims su mažu vaiku moderniame viešbutyje su maitinimu Juodosios jūros Kubanės pakrantėje šiemet siekė 300 tūkst. rublių (3106 eurai), o Azovo pakrantėje – 250 tūkst. rublių (2589 eurai).

Rusijai užpuolus Ukrainą Europos šalys apsunkino rusams Šengeno vizų gavimo tvarką arba apskritai nebeleido rusų turistams atvykti į jų šalis. Dėl to rusams teko pereiti prie kelionių šalies viduje.

Vyriausybės duomenimis, 2023 m. turistų srautas Rusijoje sudarė 78 mln. kelionių. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo iki 2030 m. jį padidinti iki 140 mln., o turizmo pramonės indėlį į Rusijos BVP pakelti nuo 2,6 proc. iki 5 proc.

Šiuo tikslu pradėtas įgyvendinti federalinis projektas „Penkios jūros ir Baikalo ežeras“, pagal kurį numatyta Azovo, Baltijos, Kaspijos, Juodosios ir Japonijos jūrų, taip pat Baikalo ežero pakrantėse kurti ištisus metus veikiančius kurortus. V. Putinas pažymėjo, kad šis projektas vidaus turistų srautą padidins 10 mln. žmonių per metus.

Liepos 13 dieną V.Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo Rusijoje įvedamas turistų mokestis. Jis įsigalios 2025 m. vietoj kurorto mokesčio. Iš pradžių mokesčio tarifas bus lygus 1 proc. apgyvendinimo kainos, ateityje planuojama jį kasmet didinti panašiu dydžiu, o 2029 m. jis turėtų siekti ne daugiau kaip 5 proc. Ši suma nebus įtraukiama į viešbučių pajamas ir bus mokama į vietos biudžetą. Turizmo pramonės atstovai jau įspėjo, kad dėl to dar kartą padidės atostogų kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams