Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 16

Rusija kraunasi pelną: juodojoje rinkoje prekiauja pavogtais grūdais iš Ukrainos

Rusijos karo prieš Ukrainą metu lygiagrečiai vyksta ekonominis karas. Jo fronto linija – okupuotos Ukrainos derlingi žemės ūkio plotai, iš kurių Rusija ir jos partneriai klestinčioje juodojoje rinkoje pardavė pavogtų grūdų už beveik už 1 mlrd. dolerių. Brutalią rusų pelnymosi schemą atskleidė „The Wall Street Journal“.
Ukraina, grūdai
Ukraina, grūdai / Shutterstock nuotr.

Nuo 2022-ųjų Maskvos pajėgos Ukrainoje užėmė dalį derlingiausių dirbamos žemės plotų. Okupantai arba pasisavino derlių, arba, dažnu atveju, prievarta, pigiai jį nupirko. Į šį verslą, teigia „The Wall Street Journal“ įsitraukė platus klientų tinklas, įskaitant Rusijos laivų statyklą, su Irano revoliucine gvardija susijusią bendrovę, ir Krymo verslininką, prekiaujantį su Sirija ir Izraeliu. Dar viena bendrovė prekiauja per Jungtinius Arabų Emyratus (JAE).

Rusijos sąjungininkai rodo lojalumą

Prekyba Ukrainos žemės ūkio produktais padeda Rusijos sąjungininkams gauti lėšų ir būti ištikimiems Maskvai, net jei ji susiduria su didėjančiu ekonominiu spaudimu. O patys Kremliaus atstovai situacijos komentuoti nenori, prašymus atsakyti į klausimus, ignoruoja.

„Karas tarsi maitina pats save“, – sakė Pascalis Turlanas, teisių gynimo organizacijos „Project Expedite Justice“, padedančios Ukrainos prokurorams tirti grūdų vagystes, teisės direktorius. – Neteisėta prekyba duoda pajamų Kremliaus remiamai sistemai, kuri savo ruožtu padeda tęsti konfliktą ir okupaciją.“

Susižeria milijardus

Tikslius grobstymo mastus, anot ekspertų, sunku nustatyti dėl karo chaoso ir Maskvos klastos. Vis dėlto, paskaičiuota, kad nuo 2022-ųjų iš okupuotos Ukrainos į tarptautines rinkas tiesiogiai išvežta mažiausiai 4 mln. tonų grūdų ir kitos produkcijos, o tai davė 800 mln. dolerių pajamų, sakė Ukrainos žemės ūkio ministro pavaduotojas Markijanas Dmytrasevičius.

Ukrainos ne pelno organizacijos „Texty“ duomenimis, daug daugiau grūdų buvo eksportuota sausuma arba mažais laivais, o bendra Rusijos okupuotose teritorijose pavogtų grūdų vertė gali siekti 6,4 mlrd. dolerių.

Trys didieji nelegalių grūdų kiekius eksportuojantys laivai per įmonių grandinę priklauso Rusijos valstybinei kompanijai „United Shipbuilding Corporation“, kuri taip pat gamina karo laivus, naudojamus Ukrainos miestams apšaudyti, teigia JAV vyriausybė.

Rusijos bendrovė, kuri pardavinėjo tik grūdus iš okupuoto Zaporižės regiono, paaukojo 10 mln. rublių, arba 111 000 JAV dolerių, provincijoje kariaujančiam batalionui, rodo dokumentas, kurį gavo „KibOrg News“ (Ukrainos projektas, dokumentuojantis Rusijos ekonominę-plėšikišką veiklą okupuotose teritorijose).

Shutterstock nuotr./Ukraina, grūdai
Shutterstock nuotr./Ukraina, grūdai

Verčia ūkininkus parduoti derlių

Rusijos neteisėta prekyba žemės ūkio produktais prasideda dar Ukrainos ūkiuose. Maskvos pajėgos verčia ūkininkus parduoti savo derlių mažesnėmis nei rinkos kainomis arba jį vagia, kartais grasindamos ginklu.

Bohdanas Katerenjakas, valdantis siloso gamyklą Chersono provincijoje, kurią Rusija užkariavo karo pradžioje, vadovas, pasakojo, kad 2022 m. rugpjūtį jis dirbo, kai į jo biurą įžengė balaklavas ant galvos užsimovę vyrai su kulkosvaidžiais.

„Turime įsakymą perimti valdžią“, – čečėnišku akcentu jam pasakė vienas iš jų ir padavė FSB, Rusijos vidaus saugumo tarnybos, tapatybės kortelę, – sakė B. Katerenjakas. Po kelių dienų atvyko kitas vyras, taip pat prisistatęs FSB agentu, ir konfiskavo įstaigos grūdus.

„Jie yra banditai“, – sakė B. Katerenjakas apie šiuos vyrus. Išsigandęs jis išskrido į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją ir vėliau sužinojo, kad siloso bokštai buvo ištuštinti.

Maskvos pajėgos verčia ūkininkus parduoti savo derlių mažesnėmis nei rinkos kainomis arba jį vagia, kartais grasindamos ginklu.

Iš tokių ūkių, kaip B.Katerenjako, produkcija sunkvežimiais ir geležinkeliais gabenama į Juodosios jūros uostus, kai kurie iš jų yra okupuotoje Ukrainos teritorijoje.

Ukrainiečiai nukenčia ir eksportuodami

Maskva taip pat kliudo ir Ukrainos grūdų eksportui. Kaip neseniai savo „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Rusijos raketa apšaudė ukrainietiškus kviečius gabenusį laivą, vos jam išplaukus iš Juodosios jūros uosto į Egiptą.

Shutterstock nuotr./Ukraina, grūdai
Shutterstock nuotr./Ukraina, grūdai

Ukraina teigė daranti diplomatinį spaudimą pavogtus ukrainiečių grūdus importuojančioms šalims, ir, kad tai jai neblogai sekasi. Pasak Ukrainos pareigūnų, per pastaruosius dvejus metus Egiptas, Izraelis ir Libanas atšaukė krovinius arba nustojo pirkti grūdų krovinius po to, kai Ukrainos diplomatai jiems pranešė, kad jie išvyko iš Rusijos okupuotų Ukrainos dalių.

Vis dėlto, Rusijos sąjungininkai – Iranas ir Sirija pareiškė, kad nesilaikys sankcijų. Iranas tiekia Kremliui mirtiną ginkluotę, kuri padidino Rusijos galimybes smogti kariniams ir civiliniams taikiniams Ukrainoje. Šį mėnesį Teheranas pradėjo tiekti balistines raketas Kremliui. Irano politikai teigė, kad jos buvo tiekiamos mainais į rusiškus grūdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas